Teatrul „Tamasi Aron” din Sfântu Gheorghe va susţine două reprezentaţii cu spectacolul „Oxigen”, în cadrul campaniei „Artişti pentru artişti” iniţiată de UNITER.

Potrivit reprezentanţilor instituţiei, spectacolul, regizat de Palffy Tibor, va fi prezentat în zilele de 1 şi 2 martie, de la ora 19, iar încasările obţinute din vânzarea biletelor vor fi donate în beneficiul artiştilor în vârstă care au probleme de sănătate.

Spectacolul, realizat după piesa lui Ivan Vîrîpaev, a avut premiera în noiembrie 2022 pe scena teatrului maghiar din Sfântu Gheorghe şi este jucat de doi tineri artişti, Korodi Janka şi Konya-Uto Bence.

„Oxigen este un dialog exploziv între o EA şi un EL, un dialog care porneşte de la istorisirea unei iubiri demente, acea iubire atât de puternică încât îl înnebuneşte pe om şi poate ajunge la crimă. O iubire dementă care alături de setea de aer sunt cauzele tuturor evenimentelor din lume. Dialogul este greu de descurcat, fără inhibiţii şi plin de contradicţii, aşa cum complicată şi contradictorie este viaţa asta pământeană. Viaţă care ar trebui să respecte cele Zece Porunci biblice, pe care EL şi EA le iau la scărmănat: cele Zece Porunci devin 10 compoziţii, cu strofe şi refrene ce conturează stupefiante, bulversante şi incitante mirări, întrebări, teme de reflecţie despre răul ce macină vieţile oamenilor din Rusia şi din lumea-ntreagă, o lume zguduită de nesfârşite forme de violenţă şi degradare umană (…) E vorba de povestea unor rătăciţi care ies în faţa spectatorilor în căutarea unei doze suplimentare de oxigen, acea gură de oxigen de care avem nevoie atunci când suntem copleşiţi de prea multe emoţii, în confruntarea cu lumea asta complicată, exasperantă, contradictorie şi iluzorie”, se arată într-o postare pe pagina de internet a teatrului.

Dramaturg, scenarist, regizor şi actor, Ivan Vîrîpaev s-a născut în anul 1974 în Rusia, dar în primăvara anului trecut a renunţat la cetăţenia rusă, devenind cetăţean polonez, după ce în februarie, împreună cu alţi artişti ruşi, a semnat un apel online către cetăţenii Rusiei prin care erau îndemnaţi să spună „nu” războiului împotriva Ucrainei.

Campania naţională „Artiştii pentru artişti” a fost iniţiată de UNITER în anul 2002 în scopul sensibilizării opiniei publice în vederea strângerii de fonduri pentru artiştii vârstnici cu probleme de existenţă şi sănătate, iar la aceasta s-au raliat de-a lungul timpului teatre din toată ţara.

Campania se desfăşoară în fiecare an în martie, lună în care este marcată şi Ziua Mondială a Teatrului.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail