Sâmbătă, 28 ianuarie 2023, de la ora 18.30, în Sala Operei din Brașov are loc un spectacolul „In Memoriam” dedicat marii regizoare Carmen Dobrescu, decedată la finele lunii decembrie a anului trecut la vârsta de 89 de ani, fostă în două rânduri (în perioada 1979–1984, respectiv 1993–2000) director al prestigioasei instituții muzicale brașovene.
Distinsa persoană omagiată s-a născut în 1933 la Giurgiu. A urmat cursurile de Regie Operă ale Conservatorului din Bucureşti (1952 -1957). Pe parcursul prodigioasei sale cariere a realizat în calitate de regizor artistic și realizator la Televiziunea Română un număr impresionant de emisiuni şi filme muzicale, acoperind o largă paletă de genuri: spectacole de operă (gândite special pentru micul ecran), reprezentații de teatru, pelicule-eseu, filme-portret ale unor personalităţi muzicale din ţară sau străinătate. În paralel cu activitatea din TVR a montat peste 50 de titluri de operă şi operetă pe majoritatea scenelor lirice din țară. Aproximativ 150 de filme și emisiuni înregistrate au fost difuzate și în străinătate. A fost o Mare Doamnă a Artei Lirice, un profesionist desăvârșit și dascăl adulat. Am avut onoarea să o cunosc și așa am prețuit-o mai mult.
Regretatul ei soț, maestrul Horia Popescu (care s-a prăpădit la Brașov în 2020), a fost, de asemenea, un om al rampei, cunoscut scenograf de teatru și operă, inspirat realizator de costume. A activat și domnia sa la Opera din Brașov, dar și la alte teatre muzicale din București și din mari orașe ale țării. M-a învrednicit cu amiciția sa în urma unui episod tumultos din viețile noastre. S-a petrecut în urmă cu câteva decenii în urmă taman în îndepărtata …Republică Populară Chineză!
Am plecat împreună cu o delegație a unor oameni de artă să facem timp de o lună un așa-zis schimb de experiență în perioada de tristă faimă a ”Revoluției culturale”. Era ceva aventuros, o călătorie ”la capătul Pămânului”, într-o țară uriașă, cu un popor închistat în dogme ideologice foarte stricte. Las’, că nici românii nu o duceau prea grozav, dar așa erau vremurile.
La Aeroportul Otopeni Doamna Carmen…”mi l-a dat în grijă” pe tiz (!), deși era mult mai în vârstă ca mine. Știa că-s gazetar deprins cu călătoriile în zone extreme de prin țările comuniste sau afiliate lor, de pildă Algeria, Republicile din Asia Centrală, Coreea de Nord (fiindcă în alte destinații nu aveam acces pe atunci), așa că am liniștit-o cât mă ținea și pe mine cureaua. A insistat să stăm în aceeași cameră la hotel, să ne ajutăm la o adică și să nu facem…excese. Alimentrare și bahice, desigur. Ceea ce am și respectat. La întoarcere însă i-au dat lacrimil văzându-ne în ce hal ajunsesem: palizi, cu cearcăne cât roata carului, mai slabi cu vreo cinci-șase kg. după atâta orez ingurgitat!!! Vizitasem în schimb marile aglomerări urbane Beijing (Pekin, pe atunci), Chengdu, Guangzhou (fost Canton), Shanghai, rămânînd fascinați de cele văzute. Firește, ne-am împrietenit, găsindu-ne destule afinități. Cum noaptea nu puteam dormi după atâta ceaiuri tari băute la feluritele protocoale, vizite și întâlniri zilnice, respectând obligatoriu ritualuri ancestrale în materie de Arta savurării ceaiului (despre care habar nu avuseserăm), stăteam tolăniți în pat și purtam pe întuneric lungi conversați despre toate cele. Și mai ales despre…Operă – un subiect fascinant. Reveniți acasă, l-am ”predat” distinsei sale consoarte, care ne-a primit cu brațele deschise, bucuroasă că am ajuns cât de cât…”alives”.
Apoi anii au trecut, iar drumurile ni s-au despărțit. Ne-am reîntâlnit cu bucurie peste ani în frumosul burg de la poalele Tâmpei, unde amândoi veniseră să contribuie la înflorirea Teatrului Muzical, netezind drumul spre trecerea la un important salt calitativ. Ceea ce s-a și întâmplat în anul 2001, producându-se transformarea amintitei instituții de artă în…Opera Brașov, grație strădaniilor unui alt Mare Maestru al scenei – regizorul dr. Cristian Mihăilescu. KIar anul acesta se împlinesc șapte decenii de la înfințare. Vivat Opera!
Revenind la portretul profesional al doamnei Carmen Dobrescu trebuie să spunem că în îndelungata sa carieră s-a preocupat de promovarea tinerelor generaţii de solişti, instrumentişti, corişti, regizori, dirijori etc.
A desfășurat o bogată activitate didactică universitară, atât la Conservatorul din Bucureşti cât şi la Facultatea de Muzică a Universităţii „Transilvania” din Braşov.
Alături de colectivul Operei brașovene, Carmen Dobrescu a participat la numeroase turnee internaţionale în Luxemburg, Germania, Olanda, Austria, Marea Britanie, Elveţia şi Italia (ca director și regizor). De asemenea, alături de doamna Carmen Dobrescu, Opera Brașov a fost invitată la vestitul Festival Mozart din Salzburg, fiind singura instituție de profil din România prezentă cu un Spectacol dedicat genialului compozitor (regia Carmen Dobrescu, conducerea muzicală Ilarion Ionescu-Galați), ne-a precizat P.R.Cecilia Maria Toma.
Unele dintre filmele ce poartă semnătura sa au obținut importante distincții internaționale, cum sunt Premiul I “Harpa de Aur” (Dublin); Premiul I “Curcubeul de Aur” (Moscova); Premiul Special al Juriului (Praga) or Mentiuni la Festivaluri din Elvetia, Irlanda ș.a. A fost de mai multe ori invitată în calitate de specialist în Jurii internationale.
O preocupare deosebită a constituit-o promovarea tinerilor generații de soliști, instrumentisti, coristi, regizori, dirijori etc.Astfel, pe scena din Brasov au debutat sub îndrumarea sa soliști deveniți ulterior celebri, precum Nely Miricioiu, Felicia Filip, Leontina Văduva, Anca Damaceanu, Marian Pop, Oana Andra, Lăcrămioara și Stefan Schuller, Adrian Mărcan, Gabriela Hazarian, Valentin Marele, Marius Manea etc.
Spectacol omagial – „Nunta lui Figaro”
Spertacolul de sâmbătă „Nunta lui Figaro” de W.Mozart se dorește a fi după cum arătam la început un omagiu, o manifestare a respectului, admirației și recunoștinței colectivului Operei brașovene față de regretata Maestră, regizoarea și directoarea Carmen Dobrescu.
Opera amintită este o lucrare plină de contraste, cu arii melodioase, care evoluează dintr-un cântec liniștit, într-o explozie sonoră fulminantă. Premiera operei a avut loc la 1 mai 1786, la Burgtheater din Viena, avându-l dirijor chiar pe celebrul compozitor „Nunta lui Figaro” s-a reluat un an mai târziu la Praga, unde s-a bucurat de un triumf răsunător.
Acţiunea operei se petrece în castelul Contelui Almaviva, în Sevilla, în secolul al XVIII-lea. Desfăşurarea este un lung şir de qui-pro-quo-uri, răsturnări de situaţie care fac din această operă o comedie spumoasă şi de succes. Contele Almaviva, săturat de anii de căsnicie cu Rosina, îi face avansuri menajerei Susanna, iubita lui Figaro. Contele vrea să împiedice căsătoria celor doi şi încearcă toate şiretlicurile. Încurcăturile se ţin lanţ, Rosina îi joacă şi ea o festă soţului pentru ca, în final, Contele Almaviva să-i ceară iertare în faţa tuturor, iar Figaro şi Susanna să îşi redobândească încrederea şi fericirea. Distribuția spectacolului este deosebită Figaro – Alin Anca (invitat), Susanna – Silvia Micu (debut), Contesa – Anda Pop, Contele Almaviva – Adrian Mărcan, Cherubino – Elisa Gheorghe (debut) – invitată, Don Bartolo – Dan Popescu, Marcellina – Cristina Roșu, Don Basilio – Cristian Dicu, Don Curzio – Mugurel Oancea, Antonio – Andrei Lucian Ionescu (debut), Barbarina – Andromeda Nemeș, Zwei Mädchen – Alina Ichim, Geanina Tomescu (debut). Își dau concursul Orchestra și Corul Operei Brașov. La pupitrul dirijoral se va afla maestrul Traian Ichim. Regia artistică poartă iscălitura inconfundabilă a regretatei Carmen Dobrescu. Scenografia: Rodica Garștea. Mișcare scenică: Nermina Damian. Dirijor cor: Dragoș-Mihai Cohal. Asistent regie: Lăcrămioara Schuller. Asistent mișcare scenică: Ramona Mezei. Regie scenă: Marilena Aldea.
Cu basul Alin Anca spectatorii au făcut cunoștință anul trecut la Gala din cadrul Festivalului de Operă, Operetă și Balet, ediția a XIX-a, rămânând plăcut impresionați de vocea sa bine timbrată. Este absolvent al Academiei de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca. Încă din timpul studiilor a debutat pe scena Operei Române de acolo. Din anul 2011 a fost membru al Studioului”Staatsoper Unter den Linden” Berlin, iar din 2013 solist al ”Hamburgische Staatsoper”. Alte angajamente l-au purtat pe Alin Anca pe scenele unor instituții de prestigiu din München, Basel, Berlin, Teatro Catania, dar și la Opera Națională București, Filarmonica de Stat din Cluj-Napoca, Festivalul „George Enescu”.
Un fapt inedit îl reprezintă evoluția în spectacol a unui cuplu de artiști, alcătuit din profesor – soprana Anda Pop, ce va interpreta rolul Contesei – și a uneia dintre studentele sale – Elisa Gheorghe, care va debuta în rolul Cherubino. Spectacolul durează trei ore și 15 minute și are trei pauze, evenimentul desfășurându-se cu sprijinul Consiliului Local și al Primăriei municipiului Brașov
…În final exprimăm un gând pios Marii dispărute. Totodată, le urăm mult succes artiștilor actualei generații!
Horia C. Deliu