Scăderea populaţiei României cu un milion de persoane în doar un deceniu va avea un impact negativ asupra economiei, fiind afectat în primul rând sistemul de pensii, potrivit Știrile TVR.
Întrucât numărul românilor care vor contribui cu fonduri la bugetul de pensii va fi mai mic, cei care vor ieși la pensie în următorii ani vor primi mai puțini bani.
Potrivit unei simulări de calcul, un român care are astăzi un salariu net de 4.012 lei va primi, după 35 de ani de contribuții, o pensie de la stat de doar 1.275 de lei. Suma acoperă doar un sfert din coşul minim de consum.
Recomandările economiștilor
„Cel care contribuie primește înapoi, în medie, undeva până la 40% din totalul contribuţiei. Sistemul public merge către o sustenabilitate extrem de redusă pe termen mediu”, a atras atenția Adrian Codîrlaşu, vicepreşedintele CFA România.
La scăderea populației contribuie și migraţia externă, care nu dă semne de stopare. Estimările arată că până în 2030 nu vom fi nici măcar 18 milioane de locuitori, iar până în 2060 populaţia ţării va scădea sub 14 milioane.
„Cea mai bună soluție este să ne îndreptăm către un sistem finanţat de pensii. O asemenea abordare o au Piloanele II şi III de pensii private. În cazul sistemului privat se primește înapoi la momentul pensionarii, undeva de 3 ori suma investită”, a recomandat Codîrlaşu.
De la 1 ianuarie, statul îşi ia cotă parte şi din Pilonul II de pensii, după ce modificările noului Cod fiscal prevăd taxarea dividendelor încasate de fondurile private de pensii.
„E o dublă impozitare. Valoarea unităţilor de pensii va scădea. Măsura asta va aduce bani la buget și mai puțini bani în unitățile de fond. Nu stimulează investițiile”, a declarat Gabriel Biriş, expert în fiscalitate.
La finalul anului trecut, pensia medie în România a fost de 1.739 de lei pe lună.
https://ziare.com/