Este știut faptul că septembrie este cea mai frumoasă lună din an în zona noastră, cu zile liniștite, blânde, fără ploi. Tocmai de aceea manifestările în aer liber vor continua, după ce toată vara a existat o efervescentă Stagiune estivală oferită de instituțiile artistice ale Brașovului, cu sprijinul Primăriei municipale: Opera, Filarmonica, Teatrul „Sică Alexandrescu”, cu participarea și a unor formații, trupe, ansambluri din țară și străinătate.

Iată că relativ repede Piațeta Sf. Ioan (fosta parcare din spatele Hotelului „ARO”) a devenit alături de tradiționalele spații publice unde se organizau spectacole în aer liber – Piața Sfatului și Bastionul Țesătorilor – încă un  loc extrem de popular în rândul spectatorilor brașoveni, covăsneni și a numeroșilor turiști care vor să se relaxeze în compania muzicii de calitate, a baletului, spectacolelor de teatru, de divertisment etc.

Ei bine, până la începerea unei noi Stagiuni la Opera brașoveană (pe data de 17 septembrie 2022), eveniment important asupra căruia vom zăbovi la momentul potrivit, sunt programate alte câteva manifestări interesante.

Vacanța dintre Stagiuni

Intervalul ce a trecut de la căderea cortinei la ultimul spectacol al vechii Stagiuni și apropiata Deschidere a noului sezon  a reprezentat, așa cum ne-a declarat regizorul de scenă Dan Antipa, directorul general-adjunct, o perioadă prielnică pentru demararea și finalizarea unor lucrări de reabilitare a zonelor dedicate spectatorilor. Astfel, într-o  perioadă relativ scurtă (care pentru unii numai…„vacanță” nu s-a numit, cum a fost și cazul domniei sale!) s-au realizat o serie de lucrări, precum amenajarea foaierului, renovarea casieriei și a garderobei, reconfigurarea grupurilor sanitare, inclusiv amenajarea unei toalete dedicate persoanelor cu dizabilități.

Cu sprijinul Primăriei Brașov se fac pași importanți vizând finalizarea elaborării documentației pentru  renovarea integrată a clădirii Operei, urmărind-se eficientizarea energetică și posibilitatea instalării de panouri fotovoltaice pe acoperiș, respectiv consolidarea seismică a clădirii. De altfel, deja a fost demarat un amplu program de înlocuire a echipamentelor de iluminat cu soluții LED, urmărindu-se optimizarea costurilor, iată aspecte discutate pe larg cu prilejul vizitei la fața locului a d-nei viceprimar pe probleme de cultură, Flavia Boghiu, în prezența directorului artistic, tenorul Mihai Irimia.

În paralel, a continuat procesul de modernizare a echipamentelor de scenotehnică, ne-a precizat și Marilena Aldea, manager interimar al instituției. Au fost executate lucrări de reabilitare, modernizare și eficientizare a instalației de lumini, fiind achiziționate 25 de reflectoare inteligente („moving-head”), precum și un mixer video digital. Apoi s-au finalizat lucrările de reparare, reabilitare și dotare cu frâne a ștăngilor cu acționare manuală, atât de necesare pentru manevrarea diferitelor elemente de decor sau pentru amplasarea proiectoarelor. Aceste acțiuni completează demersul început în anul 2021, când au fost executate lucrări de reparații generale la podeaua scenei și de modernizare a fosei pentru orchestră.

Urmează un program ofertant

După cum ne-a relatat în cusul zilei de ieri Cecilia Maria Toma, PR al amintitei instituții, vineri, 2 septembrie a.c., de la ora 19.00, în Piața Sf. Ioan are loc un Recital extraordinar intitulat „Seara celor patru baritoni”. Este o formulă inedită de concert, alcătuită din prestația patru artiști îndrăgiți ai scenei lirice brașovene: Alexandru Aghenie, Alexandru Chiriac, Valentin Marele și celebrul solist al Operei bucureștene (dar și brașovene) inegalabilul interpret Adrian Mărcan. Ei vor fi acompaniați la pian de Lioara Popa. Cei patru baritoni vor ”răsfoi sonor” pagini memorabile din muzica universală, pornind de la arii din opere celebre, cum ar fi „Don Giovanni” și „Nunta lui Figaro” de W.A. Mozart, „La Cenerentola” de G. Rossini, „Don Pasquale” și „Elixirul dragostei” de G. Donizetti,  dar și din operetele „Văduva veselă” de Fr. Lehár, „Contesa Maritza” de E. Kálmán și ajungând la canțonetele nemuritoare  „Core’ngrato” de S. Cardillo, „Non ti scordar di me” de E. de Curtis sau „Mamma” de C.A. Bixio. Nu vor lipsi surprizele! Prezentarea evenimentului va fi făcută de Simona Manole. Coordonator spectacol: Valentina Mărgăraș. Regia de scenă: Dan Antipa. Spectacolul durează o oră și nu are pauză.

Duminică, 4 septembrie 2022, de la aceeași oră 19.00 și tot în Piața Sf. Ioan, Cvintetul vocal „ANATOLY” al Operei Brașov vă invită la Concertul „Septembrie cu cântec”. Ansamblul propune o călătorie muzicală în lumea celor mai îndrăgite piese de divertisment, interpretate în manieră „a cappella”, Cei cinci membri ai formației sunt (dacă mai e nevoie de prezentare?) Andrada Mureșan – alto, Gabriel Baciu – tenor, Ciprian Cucu – tenor, Ciprian Țuțu – bariton, Marius Modiga – bas. Regia de scenă: Cristina Roșu. Și în acest caz durata concertului este o oră, fără pauză.

Sâmbătă, 10 septembrie 2022, la aceeași oră și în aceeași locație va fi prezentat un Concert special dedicat Sărbătorii Nașterii Fecioarei Maria – Ocrotitoare a Brașovului,  concert intitulat „Mirajul Operei”. Pe afiș figurează numele unor artiști cunoscuți, precum Mădălina Bourceanu, Maria Catrina, Nicoleta Chirilă, Aurelia Florian, Valentina Mărgăraș, Silvia Micu, Anda Pop, Lăcrămioara Schuller, Sonia Hazarian, Adrian Dumitru, Liviu Iftene, Mihai Irimia, Alexandru Chiriac, Adrian Mărcan, Marian Rește, Dan Popescu, Ștefan Schuller. Își dau concursul Orchestra și Corul Operei brașovene, dirijor maestrul Traian Ichim. Dirijorul Corului, Dragoș-Mihai Cohal. Coordonator spectacol: Lăcrămioara Schuller. Prezintă baritonul Lorand Cristian. Regia de scenă: Marilena Aldea. Spectacolul durează o oră și 20 de minute, neavând pauză.

Iar duminică, 11 septembrie de la ora 11.00, cei mici vor avea și ei parte de o ofertă agreabilă: Spectacolul de balet pentru copii „Povestea păpușilor și a Prințesei Maya”.  Vor performa Soliștii și Ansamblul de Balet. Coregrafia: Nermina Damian și Alexandru Fotescu.Adaptarea scenică: Ramona Mezei. Povestitor: Lorand Cristian.

Regia de scenă: Dan Antipa.Spectacolul durează o oră și nu are pauză.

Intrarea este liberă la toate spectacolele amintite, evenimentele desfășurându-se cu sprijinul Primăriei municipale.

 

Reluarea „Orelor de balet” la Opera Brașov!

Opera Brașov lansează din luna septembrie seria „Orelor de balet”! Scopul principal al acestor cursuri este de a oferi copiilor experiențe artistice, de a le dezvolta aptitudini fizice și emoționale, de a le provoca creativitatea și, nu în ultimul rând, de a explora lumea magică a artei dansului clasic.

Așadar, sunt așteptați copiii începând cu vârsta de șase ani dornici să participe la lecțiile de balet susținute de maestra coregrafă Iulia Coșeriu. Programul se va desfășura în Sala de balet în zilele de luni și joi. Participanții vor fi împărțiți în două grupe de vârstă: 6 – 9 ani, respectiv 10 – 14 ani. Înscrierile încep din 1 septembrie 2022, iar costul unui abonament lunar este de 200 lei. Numărul de locuri este limitat! Lecțiile debutează din 15 septembrie 2022!

Abonamentele se vor vinde începând cu 1 septembrie 2022, ora 10, exclusiv la Casieria Operei Brașov din str. Bisericii Române nr. 51. Program: Luni – vineri 10.00 – 17.00 Informații suplimentare se pot obține direct de la d-na Iulia Coșeriu, telefon 0745/751.682 .

Horia C. Deliu

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail