A trecut la cele veșnice poetul, publicistul, liderul civic Vasile Tărâțeanu, membru al Academiei Române, membru corespondent al Academiei Americano-Române de Știință și Arte, deputat în Consiliul Regional Cernăuți din partea populației raionului Herța, conducătorul unor importante asociații și publicații de cultură românească din Ucraina.

Vasile Tărâțeanu s-a născut la 27 septembrie 1945 în satul Sinăuții de Jos, raionul Adâncata, regiunea Cernăuți. În anul 1972 a absolvit cursurile Facultății de Litere de la Universitatea din Cernăuți. Lucrează ca redactor la ziarul «Zorile Bucovinei» (1969-1981), apoi la Postul de Radio Kiev (1981-1991), redactor superior la redacția emisiunilor în limba română. În perioada anilor 1990-1994 a fost redactor-șef fondator al ziarului «Plai românesc». După ce câștigă procesul declanșat de administrația regională împotriva ziarului, părăsește redacția și fondează alte publicații românești – ziarele «Arcașul» și «Curierul de Cernăuți». În 1999 fondează ziarul Ligii tineretului român din Bucovina «Junimea». Este membru al redacției revistei «Glasul Bucovinei», membru fondator al Editurii «Alexandru cel Bun» din Cernăuți, redactor șef-adjunct al revistei «Familia română» care apare la Oradea. Membru fondator al Societății Pentru Cultură Românească «Mihai Eminescu» din Cernăuți (1989), în perioada anilor 1991-1992 deține funcția de Secretar al Societății. Din anul 2000 este Președinte al Fundației Culturale «Casa Limbii Române» din Cernăuți, deputat în Consiliul regional Cernăuți. În 1988 devine membru al Uniunii Scriitorilor din (fosta) Uniunea Sovietică, iar în 1997 – membru al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. În 1997membru al Uniunii Scriitorilor din Români și al al Consiliului de conducere al Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova. Colaborează la peste 50 de ziare și reviste din Ucraina, Republica Moldova, România și Serbia. A fost inclus cu poezii aparte sau cu cicluri întregi în peste 10 culegeri colective sau antologii de poezie din Ucraina, Republica Moldova și România. Are cicluri de versuri traduse în limbile ucraineană, sârbă, engleză, suedeză, franceză.

Deține numeroase și valoroase premii literare acordate de publicații și instituții culturale din Ucraina, Moldova și România, precum și diploma, medalii și titluri onorifice. Poetul, liderul civic și omul de spirit românesc Vasile Tărâțeanu a făcut parte din rândul personalităților românești din comunitățile istorice aflate în afara granițelor actuale ale țării. Precum Grigore Vieru, de la Chișinău, Vasile Tărâțeanu conștientiza pe deplin situațiile asemănătoare în care se găseau comunitățile de români din Moldova de peste Prut, nordul Bucovinei, Ținutul Herței, Ucraina Subcarpatică și cei din județele Covasna și Harghita, trăitoare în medii multietnice, refractare la alteritate. În acest context, împreună cu alți oameni de cultură și lideri ai românilor din Ucraina, Basarabia, Bulgaria, Serbia, Ungaria, Vasile Tătâțeanu a participat la numeroase manifestări cultural-științifice desfășurate la Sfântu Gheorghe, Miercurea Ciuc, Toplița, Izvoru Mureșului, Covasna, Arcuș ș.a. S-a bucurat de prețuirea ierarhilor eparhiei noastre, ÎPS Ioan, azi Mitropolitul Bantului, și PS Andrei, Episcopul Covasnei și Harghitei, precum și de prietenia intelectualilor români din Arcul Intracarpatic. Comunicările sale susținute la Universitatea de Vară de la Izvoru Mureșului și în programul altor manifestări organizate la Vălenii de Munte, Alba Iulia, Sibiu, București etc prezentau cu demnitate și curaj problemele grele cu care se confruntă românii din Ucraina, pentru păstrarea și afirmarea limbii și culturii române.

Precum Domnitorul Ștefan cel Mare și Sfânt al Moldovei, cărturarul bucovinean Vasile Tărâțeanu ”mic la stat, mare la sfat”, prin întreaga sa activitate pusă în slujba propășirii limbii și culturii românești constituie un simbol al rezistenței și afirmării identității românești, prin credință și cultură, într-o societate secularizată și confruntată cu numeroase și diverse provocări, cea mai recentă dintre acestea fiind agresiunea rusă în Ucraina.

Bunul Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 

Dr. Ioan LĂCĂTUȘU

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail