Comuna Vâlcele a încheiat contractul de prestări servicii pentru efectuarea cadastrării terenurilor din satul Vâlcele situate în extravilan, și înscrierea acestora în cartea funciară.
Încheierea acestui contract cu o firmă specializată este condiție obligatorie pentru a primi suma de 75.570 lei de Oficiul de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Covasna, în cadrul Programului Național de Cadastru și Carte Funciară.
Viceprimarul comunei, Nicolaie Cucu, a declarat că proprietarii de terenuri agricole din Vâlcele „sunt deschiși” în ceea ce privește măsurarea terenurilor.
„Suntem comuna care am făcut deja cadastrarea și s-au emis cărți funciare în satele Ariușd și Araci, unde au fost CAP-urile. Recent am primit 75.570 lei pentru cadastrarea la Vâlcele, este vorba de proprietățile din extravilan- terenuri agricole. Acolo este mai greu pentru că nu a fost colectivizare, terenurile au fost lăsate așa, pe declarație în Registrul Agricol”, a declarat, pentru Mesagerul de Covasna, viceprimarul Comunei Vâlcele, Nicolaie Cucu.
Potrivit Oficiului de Cadastru și Publicitate Imobiliară (OCPI) Covasna, aproape 3,2 milioane de lei vor ajunge la peste 20 de primării din județul Covasna, în acest an, pentru înscrierea proprietăților în evidențele de cadastru și carte funciară.
„În anul 2022, fiecare UAT eligibil poate primi până la 160.000 de lei pentru înregistrarea proprietăților în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. În prezent, din totalul de 45 UAT-uri din județul Covasna, în 32 localități se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât și pe sectoare cadastrale”, se arată într-un comunicat de presă transmis, în cursul lunii mai, de OJCPI Covasna.
Programul Național de Cadastru și Carte Funciară are drept scop înregistrarea, gratuită pentru cetățeni, a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Programul este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020 – aproximativ 313 milioane de euro, dar și din bugetul local al primăriilor, mai transmit autoritățile în domeniu.
Maria Crețu-Graur