Pentru prevenirea faptelor antisociale generate de consumul excesiv de băuturi alcoolice, le reamintim operatorilor economici obligațiile statuate în legislația în vigoare cu privire la comercializarea băuturilor alcoolice.
Astfel, în conformitate cu prevederile articolului 2 din Legii nr. 61 din 27 septembrie 1991 republicată, pentru sancţionarea faptelor de încălcare a unor norme de convieţuire socială, a ordinii şi liniştii publice:
Servirea consumatorilor cu băuturi alcoolice în localurile publice şi în afara acestora, în zilele şi la orele când, potrivit dispoziţiilor legale, acestea sunt închise sau este interzisă desfacerea băuturilor alcoolice ori după ora de închidere stabilită prin autorizaţia de funcţionare, constituie contravenţie și se sancţionează cu amendă de la 500 de lei la 1.500 de lei. Este important de menționat faptul că, în conformitate cu legislația în vigoare, în cazul repetării aceste fapte, se dispune măsura suspendării activităţii localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile.
Este interzisă servirea cu băuturi alcoolice, în localurile publice, a consumatorilor aflaţi în vădită stare de ebrietate, precum şi a minorilor, această faptă fiind sancționată cu amendă de la 100 de lei la 500 de lei, de asemenea, se dispune şi măsura suspendării activităţii localului public pe o perioadă cuprinsă între 10 şi 30 de zile.
Totodată, refuzul consumatorului de a părăsi un local public în care se consumă băuturi alcoolice, după ora de închidere sau la cererea îndreptăţită a unui salariat al localului, constituie contravenție și se sancționează cu amendă de la 100 lei la 500 lei.
Pentru a evita orice eveniment neplăcut, le recomandăm cetățenilor să fie moderați atunci când consumă băuturi alcoolice și să evite să intre în discuții contradictorii cu persoane aflate în stare de ebrietate.
IPJ Covasna-Compartimentul Relații Publice