Deşi lucrările au fost începute de ceva vreme, există speranţe că, până la sfârşitul acestui an, credincioşii ortodocşi din Sfântu Gheorghe vor vedea Biserica Buna Vestire acoperită.

Biserica Buna Vestire din Sfântu Gheorghe, în construcţie

Chiar dacă a întâmpinat greutăţi, Părintele Ioan Cucu, care slujeşte momentan la capela „Buna Vestire”, situată lângă Jandarmerie, nu se dă bătut şi continuă să lupte pentru terminarea Bisericii, şi chiar are mari speranţe să o vadă acoperită până la sfârşitul anului. „Pe mine m-ar fi bucurat s-o acoperim anul acesta, dar se trenează puţin din lipsa de fonduri. Posibilităţile pe care le avem noi, aici, sunt mai modeste şi a trebuit să cumpărăm materiale, care tot timpul au necesitat bani, dar… sper din suflet, cu ajutorul Bunului Dumnezeu şi cu sprijinul celor care vor să fie alături de noi, să înaintăm mai bine (…). M-aş bucura s-o vedem chiar sub acoperiş, până în iarnă” a explicat părintele.

Prima autorizaţie pentru construirea noii biserici a fost primită în luna mai 2001, însă, din lipsă de fonduri nu s-a putut face nimic. Astfel, terenul acordat atunci de către primărie, a fost pierdut. „Au fost preoţi mai tineri, care n-au reuşit să facă rost de fonduri, şi,  până la urmă, în 2007 s-a pierdut terenul respectiv. Primăria ne-a dat un nou teren, cu condiţia ca până la 1 noiembrie 2007 să se facă ceva, pentru ca acesta să nu se piardă, pentru a doua oară (…) Atunci Înalt Prea Sfinţitul a căzut de cuviinţă să-mi încredinţeze această sarcină de a începe lucrările la biserică”, a spus preotul.

Hramul Bisericii are o semnificaţie aparte. În 2007, cu trei zile înainte de Buna Vestire, s-a luat hotărârea ca aceasta să fie construită. „Mergând acasă, am zis să-i spun şi doamnei preotese, şi când i-am spus, a zis: asta trebuie să o mai faci, neapărat! (…) fiindcă sunt 7 evenimente legate de Buna Vestire, care ne-au marcat familia. Deci a fost voinţa Maicii Domnului ca biserica să se numească aşa, şi să trebuiască să ne ocupăm de această construcţie”, a precizat Părintele Ioan Cucu.

Biserica va avea 7 turle care reprezintă cele 7 zile ale creaţiei, cele şapte daruri ale Duhului Sfânt şi, bineînţeles, cele 7 taine ale bisericii. Finanţarea lăcaşului de cult este asigurată, în primul rând, de către Episcopie şi Prefectură. Acestora li s-au alăturat diferite persoane cu suflet şi credincioşii, cu donaţiile lor. Piatra de temelie a fost pusă de către Înalt Prea Sfinţitul Arhiepiscop Ioan al Covasnei şi Harghitei, care sprijină şi supraveghează ridicarea construcţiei. „Pentru moment, avem în plan amenajarea unei capele, la demisolul noii construcţii. După finalizarea lucrărilor, aceasta va avea alte destinaţii: o bibliotecă a parohiei şi un spaţiu destinat întrunirii cu tinerii pentru anumite ore duminicale sau pentru anumite acte caritabile pe care le putem face. Totodată, aici va fi sediul unei fundaţii – Pace şi iubire, prin care să poată fi ajutaţi copiii dotaţi, fără posibilităţi, bolnavii, şi vârstnicii cu probleme”, a explicat preotul. În plus, se doreşte înfiinţarea unui cerc de pictură şi sculptură bisericească şi a unui atelier de confecţionare a costumelor populare.

Pentru ca lucrările să se termine cât mai repede, oamenii pot contribui cu donaţii în bani sau materiale de construcţii, de orice natură. Un leu, este o cărămidă. Dacă fiecare vom pune câte o cărămidă la construcţia bisericii, vom fi mai împliniţi sufleteşte.

Părintele Ioan Cucu transmite un cuvânt de mulţumire tuturor celor care sprijină construcţia acestui lăcaş de cult.

Ana Alina Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail