Am revenit cu drag la Valea Mare, comuna care din data de 30 septembrie 2020 are un nou primar, pe domnul Marin Bogdan Ștefan. Acesta s-a născut și a crescut în cadrul acestei comunități și a dorit să facă mai mult pentru această zonă atât de pitorească. Dânsul a fost aprope de oameni cu mult înainte de a ajunge primar și se pare că acest lucru a contat.
Din anul 2006 s-a pus în slujba comunității de la Valea Mare, un om cu suflet bun și care a pornit de la 0 și își dorește să facă bine, să îi inspire pe tineri să ia atitudine.
Sunteți un primar tânăr și apreciat în comunitate, ce reprezintă pentru dumneavoastră Valea Mare?
Da, întradevăr, am câstigat primul mandat la vârsta de 35 de ani. Așa vreau să cred că sunt apreciat în comunitate, de marea majoritate, chiar de toată lumea e imposibil. Aceste aprecieri mă motivează și îmi dau puterea de a merge înainte.
Valea Mare este locul în care m-am născut, locul unde am făcut primii pași, unde am copilărit, unde mi-am început studiile și chiar locul unde am început munca, în instituția pe care acum o conduc. Valea Mare este casa mea, locul de suflet de unde nu am plecat și nu aș pleca vreodată.
Ce a stârnit în dumneavoastră dorința de a candida?
Am început să lucrez la primărie imediat după terminarea liceului, acesta fiind primul meu loc de muncă, începând cu anul 2006. Am început de jos, ca muncitor, ulterior am ajuns la Registrul Agricol, poziția din care am și candidat pentru funcția de primar. Cumva această experiență mi-a dat curajul, deși eram conștient că nu e o treabă ușoară, fiind o comună mică, cu resurse limitate.
Impulsul de a candida a venit din dorința de a face bine, în și pentru comunitatea din care fac parte, dorința de a uni cât se poate de mult oamenii din localitate, iar împreună să clădim frumos lucruri atât de necesare traiului nostru de zi cu zi.
Nu candidam dacă nu primeam și imboldul multor cetățeni care m-au susținut și motivat să o fac, am fost mereu aproape de oameni, am încercat mereu să îi ajut cu tot ce am putut și se pare că asta a contat.
Am reușit să motivez în mare parte și tinerii din comună, să le transmit că în noi toți stă schimbarea, dacă nu ne implicăm noi atunci cine?! Degeaba așteptăm de la ceilalți dacă noi nu punem umărul, iar în acest sens am în spate o echipă pe cinste.
Împreună, cu întelegere, răbdare și bună colaborare, o să reușim să ridicăm această comună din ce în ce mai sus, acolo unde îi este locul, vă promit asta!
Ce evenimente/sărbători organizați anul acesta la Valea Mare?
După cum bine știm cu toți au fost niște ani grei, pandemia ne-a cam ținut pe loc și ne-a limitat această posibilitate de a organiza evenimente sau sărbători. Anul acesta am dori să organizăm din nou zilele comunei, care au loc în luna septembrie, iar cu ocazia sărbătorilor de iarnă, ceva frumos, un târg de crăciun, concert de colinde.
E aproape înființată și prima asociație din comună, ,,Asociația din suflet pentru văleni’’, le mulțumim tinerilor fondatori pentru implicare. Printre domeniile de activitate ale acesteia se află cultura, evenimente culturale, tradiții și obiceiuri.
Ne bazăm și pe acești tineri, iar în acest trio, Primăria, Consiliul Local și Asociația, putem face lucruri frumoase, putem să mai aducem zâmbete pe buze și bucurie în sufletele vălenilor noștrii în aceste vremuri grele.
Avem nevoie și de un pic de relaxare, distracție și socializare după cum spune chiar și proverbul românesc: „După muncă și răsplată”.
Care e situația școlilor din localitate?
În localitate avem o singură școală. Școala Gimnazială „Mihai Eminescu” formează un număr de 112 copii. Din câte am înteles, numărul lor este în creștere în localitatea noastră, un lucru îmbucurător, iar în acest sens, din toamnă o să mai fie necesar un post de educator, în rest cadrele sunt suficiente. Copiii merg mai departe la studii, cu preponderență în cel mai apropiat oraș, Sfantu Gheorghe, dar unii aleg și Brașovul.
Aveți medic de familie în comună?
La preluarea mandatului ne-am lovit direct de această problemă, care era mai veche. Doamna doctor care venea în localitate se pensionase. Am încercat să cautăm pe toate planurile, anunțuri în presă, anunțuri pe diferite site-uri, chiar și în Republica Moldova, iar într-un final roadele acestor căutări și insistențele au dat roade.
Doamna doctor care ne este alături acum, este din Întorsura Buzăului, iar la noi în comună are program de consultații 2 zile pe săptămână. Îi mulțumim, și pe această cale, că a acceptat propunerea noastră și o asigurăm de tot sprijinul în continuare.
Cabinetul medical și sala de așteptare le-am renovat total, dotat cu mobilier, laptop, imprimante și tot ce e necesar bunei desfășurări a activității.
Ce proiecte ați finalizat până acum?
Am preluat mandatul fără proiecte începute, dar totuși intr-un an și un pic avem câteva lucrări terminate, nu le-aș putea numi chiar proiecte, respectiv: prin parteneriat cu Consiliul Judetean și HS Timber Productions Reci, am realizat un loc de joacă, primul din comună; am renovat și dotat Cabinetul Medical și sala de așteptare a acestuia; am renovat întreg Căminul Cultural, renovat și dotat interior, izolare și aplicare vopsea decorativă pe exterior; am înălțat și pavat întreaga curte a primăriei și a Căminului Cultural;am făcut modificări, renovări și dotări în primărie;am reușit să intabulăm străzile, aproape toate pășunile și terenurile din domeniul public și privat al comunei;am refăcut tot gardul primăriei și școlii gimnaziale Mihai Eminescu;am pietruit toate străzile din comună, am schimbat și construit poduri, podețe tubulare, am executat ziduri de sprijin unde erau probleme cu inundațiile.
Ce proiecte mai pregătiți pentru viitor?
În primă faza ne concentrăm energia pe infrastructură, canalizare, apă, asfaltare. Sunt lucruri primordiale și necesare secolului în care trăim.
Am reușit în acest scurt timp să depunem spre finanțare 3 proiecte, apă și canalizare pe Anghel Saligny și un teren de sport, tip balon, la CNI (Compania Nationala de Investitii).
În viitorul apropiat, adică anul acesta, facem tot posibilul să depunem proiecte pentru: Reabilitare termică școală și Reabilitare termică primărie, prin PNRR (Planul Național de Redresare și Reziliență).
Mai dorim achiziționarea unui autoturism prin programul Rabla, achiziționarea unui buldo-excavator și a unei remorci pentru tractor prin Asociația Gal Progressio sau prin diferite surse de finanțare sau programe. Tot pe viitor, urmărim să construim și să dotăm o grădiniță și creșă, un dispensar medical uman, eventual și veterinar.
Avem multe idei, planuri și viziuni de viitor, viitor apropiat sau mai îndepărtat, dar trebuie să le luâm pe rând, să construim frumos, cu cap și responsabil.
Cu ce se ocupă populația, se face doar agricultură în zonă? Există ferme?
Momentan da, încă se mai face agricultură, dar fermele din comună sunt tot mai puține, puțini mai fac agricultură în adevăratul sens al cuvântului, restul e agricultură de subzistență, chiar și numărul de animalele este în continuă scădere.
Cred că o ramură care s-ar plia în comuna noastră ar fi turismul, în special agroturismul; avem niște zone tare frumoase, liniște, aer curat, o să încercăm să le promovăm cât mai mult posibil.
Mulți cetățeni s-au angajat și fac naveta, majoritatea la Reci, Sfantu Gheorghe, Brașov.
Așteptăm și investitori în zonă, suntem în discuții și pe tema asta pentru câteva proiecte, care ar fi de un real impact pentru zona noastră, în plus ar fi și noi locuri de muncă. Sperăm să le și concretizăm, iar aici principala condiție pusă de noi e angajarea de oameni doar din comuna Valea Mare.
Ce NU ați vrea să schimbați în zonă?
Chiar nu aș schimba nimic în zonă, este o zonă superbă ca peisaj. Vreau să facem doar schimbări în bine, să o transformăm într-o localitate frumoasă, cu toate facilitățile necesare, iar noi, ca și comunitate să fim din ce în ce mai uniți.
Ce ne puteți spune în încheiere?
În încheiere țin să mulțumesc în special echipei mele, tot ce am realizat până acum a fost cu ajutorul lor și tot ce o să realizăm, o să realizăm împreună.
Mulțumesc Consiliului Local, colaborăm frumos, avem parte de liniște, dialog, transparență, un mediu propice pentru a putea lucra în folosul comunități care ne-a acordat votul și încrederea. Mulțumesc tuturor instituților publice care ne-au ajutat, sfătuit și cu care am colaborat bine, tuturor oamenilor profesioniști care ne ajută la implementarea diferitelor proiecte (proiectanți, topografi, consultanți).
Vă mulțumesc dumneavoastră, cetățenilor, care ne sprijiniți și aveți încredere în noi. Primăria este casa voastră, a tuturor și ușa este mereu deschisă.
În aceste vremuri atât de imprevizibile, ce ați dori să transmiteți comunității dumneavoastră?
În primul rând sănatate, e cea mai importantă și mai de preț. Să fie cumpătați, raționali și să încerce să distingă știrile real, din acest război hibrid, acele știri false despre combustibil, ulei și altele.Să rămână la fel de empatici, săritori, uniți și cu spirit civic.
Am avut două acțiuni caritabile, strângere de fonduri la două incendii, una la un cetățean din comună și una pentru incendiul din Comandău. Ambele au fost de un real succes, îi felicit din nou și le transmit că sunt mândru să fiu primarul unor asemenea oameni săritori, cu suflet mare.
În primavara anului 2021 am adunat împreună zeci de tone de gunoaie de pe raza localității, deci se poate, trebuie doar să ne coordonăm și să vrem.
E mare lucru să știi ca nu esti singur, că te poți baza pe comunitate când ai un necaz, iar noi, clar suntem pe drumul cel bun aici. Vreau să asigur cetățenii de tot sprijinul meu și vreau ca pe întreg efectivul din primărie să îl considerați prieten, așa vreau să fim, să ne ajutăm reciproc.
În rest pace, liniște în lume și liniște sufletească, multă putere de muncă și spor în toate activitățile desfășurate.
***
Domnul Marin este extrem de recunoscător, își dorește și face tot ceea ce îi stă în putință pentru a face cât mai unită comunitatea frumoasă de la Valea Mare.
Recunoștința și un simplu mulțumesc ne pot ajuta să fim mai buni, și mai uniți. Această zonă a județului are norocul de a avea edili care își doresc să unească oamenii pentru a-i conduce spre mai bine. A fi primar nu este despre un singur om ci despre întreaga comunitate, de la mic la mare. Este o responsabilitate mare și trebuie să existe, exact ca în familie, o bună comunicare. Primăria să își facă partea dar și cetățenii să realizeze partea lor.
Nimănui nu i-a fost mai bine singur, tuturor ne este cel mai bine împreună.
Alexandra Chirilaș