În fiecare an ne confruntăm cu un număr considerabil de incendii de vegetație uscată, majoritatea dintre acestea fiind generate de către cetățeni care nu conștientizează pericolul la care se expun pe ei înșiși, dar și pe semenii lor.
La nivelul județului Covasna, în ultimele 3 zile, pompierii militari și voluntari au intervenit pentru stingerea a 12 incendii de vegetație uscată în urma cărora a fost afectată o suprafață de teren de aproximativ 32 de hectare, iar la unul dintre incendii, flăcările s-au propagat și la un autocamion ce era staționat în apropiere.
Incendiile au fost înregistrate pe raza umătoarelor localități: Araci (15 ha), Ariușd (12 ha), Doboșeni (4 ha), Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Lunga, Boroșneu Mare, Valea Crișului, Micloșoara și Turia.
Riscul de a produce pagube materiale însemnate sau victime omenești este foarte ridicat, deoarece multe dintre incendii s-au manifestat în apropierea locuințelor, drumurilor sau a fondurilor forestiere.
Astfel de intervenții presupun eforturi umane, materiale și financiare ridicate, având în vedere că, doar la aceste 12 incendii au fost mobilizați pompieri militari și voluntari cu peste 20 de autospeciale.
***
Reamintim că „𝐀𝐑𝐃𝐄𝐑𝐄𝐀 𝐕𝐄𝐆𝐄𝐓𝐀𝐓̧𝐈𝐄𝐈 𝐔𝐒𝐂𝐀𝐓𝐄 𝐒̧𝐈 𝐀 𝐑𝐄𝐒𝐓𝐔𝐑𝐈𝐋𝐎𝐑 𝐕𝐄𝐆𝐄𝐓𝐀𝐋𝐄 𝐄𝐒𝐓𝐄 𝐒𝐓𝐑𝐈𝐂𝐓 𝐈𝐍𝐓𝐄𝐑𝐙𝐈𝐒𝐀̆!” dacă nu se impune ca o măsură de carantină fitosanitară, pentru prevenirea răspândirii unor boli sau dăunători specifici.
Așadar, arderea miriştii, vegetaţiei uscate şi a resturilor vegetale se execută numai după obţinerea permisului de lucru cu focul, acesta fiind emis prin grija primarului de către şeful Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă sau persoana desemnată în acest sens.
Conform legislaţiei în domeniul protecţiei mediului, persoanele fizice şi juridice au obligativitatea de a nu arde miriştile, stuful, tufărişurile sau vegetaţia ierboasă fără acceptul Agenţiei Judeţene pentru Protecţia Mediului şi fără informarea, în prealabil, a Serviciului Voluntar pentru Situaţii de Urgenţă.
În cazul nerespectării prevederilor legale privind interzicerea arderilor de vegetație uscată Agenția de Plăți și Intervenție în Agricultură – APIA va aplica sancțiuni care ajung până la excluderea de la plata sprijinului financiar pentru deținătorii terenurilor igienizate prin incendierea vegetației uscate și care nu au obținut acceptul autorităților.
Pentru arderea resturilor vegetale, gunoaielor, deşeurilor şi a altor materiale combustibile fără obţinerea permisului de lucru cu foc şi/sau fără luarea măsurilor pentru împiedicarea propagării focului la vecinătăţi, cetăţenii (proprietarii de terenuri) sunt pasibili de sancţiune contravenţională, care prevede aplicarea unei amenzi cu sume cuprinse între 1.000 – 2.500 lei.
ISU Covasna

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail