Cu siguranță ziua de duminică, 19 decembrie 2021, va rămâne reprezetativă pentru creștinii ortodocși de la Biserica „Sfântul Nicolae”- monument istoric (1783) din comuna Brețcu, jud. Covasna. După rugăciunea de seară, înălțată pentru sănătatea trupească și sufletească prin săvârșirea Tainei Sfântului Maslu, a avul loc instalarea unui preot tânăr – Runceanu Sabin Mihail – adus pentru a sluji pe meleagurile noastre tocmai din Moieciu de Sus, jud. Brașov. Numit preot paroh începând cu data de 2 decembrie 2021 pe postul rămas vacant după pensionarea preotului Ioan Velimiroviciu care pe 30 noiembrie a oficiat ultima slujbă în calitatea de preot paroh unde a slujit cu dăruire din anul 2004.

         Nădăjduim ca această numire să fie într-un ceas bun pentru comunitatea românească și pentru bătrâna biserică deteriorată de timp care necesită cât mai urgent o amplă operațiune de restaurare. Iar elanul tinereții, determinarea și oportunitatea care i se oferă preotului prin slujirea la o astfel de biserică, să ducă la îndeplinirea celei mai mari dorințe a comunității, aceea de a-și vedea bisericuța restaurată și înfrumusețată așa cum se cuvine să arate o biserică lăsată moștenire de străbunii care s-au nevoit timp de patru ani pentru înălțarea ei (1787).

      La slujba oficiată de cei doisprezece preacucernici părinți în frunte cu părintele protopop Ioan Bercu, au luat parte oficialități, consilieri locali și creștini veniți la marea bucurie, alături de cei din parohia Brețcu, din  Moieciu de Sus, Sfântu Gheorghe, Târgu Secuiesc, Ojdula, Mărtănuș, etc. Doisprezece păstori care au venit cu toată dragostea înaintea Crăciunului, nu cu smirnă și aur cum s-au apropiat odinioară magii de peștera unde s-a născut Pruncul Iisus, ci  pentru a dărui comunității creștine un bun păstor, ca un răspuns la rugăciunile fierbinți înălțate de enoriași pentru a nu rămâne singuri în aceste vremuri tulburi, așa cum frumos a spus un preot în cuvântul de deschidere a slujbei de instalare. Din conducerea protopopiatului, păstori ai satelor ori localităților de prin împrejurimi ori care au slujit în comuna Brețcu, fiecare preot a avut un cuvânt de încurajare îndreptat spre „darul de Crăciun” cum frumos a fost numit părintele Runceanu Sabin Mihail, iar creștinii prezenți au fost îndemnați să-l susțină și să-l ajute pe părintele paroh în noua misiune.

       De mare vibrație emoțională a fost momentul când părintele protopop i-a înmânat tânărului preot Sfânta Scriptură, Crucea şi Cheia Bisericii, elemente simbol, fundamentale pentru orice început de carieră duhovnicească în orice parohie, încurajându-l cu vorbe înțelepte pe noul drum.

La rândul său, noul preot paroh din Brețcu a ţinut să-şi exprime, în câteva cuvinte, emoţia trăirii unui asemenea moment, a mulţumit familiei şi apropiaţilor pentru sprijinul acordat, comunităţii creştine pentru felul în care a fost primit în mijlocul acesteia, luându-și angajamentul să le fie un bun păstor atât timp cât îi va fi îngăduit să slujească în parohia ortodoxă din Brețcu.

        Salutară a fost prezența domnului Dimény Zoltán – primar al comunei din 2004, alături de câțiva cosilieri, care a urat un bun venit noului preot paroh, asigurându-l de tot suportul necesar în desfășurarea activității pastorale. Și nu în ultimul rând, a preotului romano-catolic care a întâmpinat cu multă deschidere sufletească numirea tânărului preotului, exprimându-și dorința de  a fi „buni colegi întru Hristos” și de a merge „împreună, indiferent de etnie”, „vorbind aceeași limbă a iubirii”, pentru „a făuri o lume în frățietate”. Un mesaj frumos și foarte apreciat de toți cei prezenți. M-am bucurat încă o dată să constat că există o unitate în credință și dragoste creștinească a celor două comunități, maghiară și română, prin reprezentanții lor, așa cum am văzut și cu prilejul sfințirii Bisericii „Adormirea Maicii Domnului” din Mărtănuș, când unii și alții au stat laolaltă la rugăciune,  bucurându-se mai apoi de istoricul eveniment care avea loc în localitatatea lor. Iată, un model frumos de conviețuire, demn de urmat, de „așa, Da”!

        Un grup de elevi din Moieciu de Sus, îmbrăcați în costume populare specifice zonei, a întregit atmosfera de sărbătoare, cântându-ne și încântându-ne sufletele cu câteva frumoase colinde, amintindu-ne că e timpul să ne deschidem sufletele pentru a-l primi în sălașul sufletului pe pruncul Cel Sfânt. Seara s-a terminat cu o agapă creștinească organizată de unul dintre consilieri, trup și suflet pentru comunitatea românească, așa cum de ani de zile îl știu, domnul Marian-Sorin Necolae, sprijinit de primărie și de câteva doamne inimoase care ne-au întâmpinat cu brațele deschise și ne-au răsfățat cu bucate alese.

    Un mare semn de apreciere și prețuire tuturor celor știuți și neștiuți care şi-au adus contribuţia ca evenimentul de instalare să fie organizat şi să se desfăşoare în bune condiţii, chiar și în aceste vremuri nu tocmai prietenoase. La fel și celor care prin prezența lor și-au arătat dragostea și susținerea față de noul preot instalat cât și față de comunitatea românească.

Sărbători binecuvântate !

 

Mihaela Aionesei

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail