Conducerea Consiliului Judeţean (CJ) Covasna a fost somată, în baza unei hotărâri judecătoreşti definitive şi irevocabile, să evacueze şi să predea fostul sediu al Băncii Naţionale a României (BNR) din municipiul Sfântu Gheorghe.
Preşedintele CJ Covasna, Tamas Sandor, a declarat ieri, în cadrul unei conferinţe de presă pe care a susţinut-o împreună cu primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, în faţa acestei clădiri, că autorităţile locale s-au luptat în instanţă timp de aproape opt ani pentru a dobândi imobilul şi a o folosi în interesul comunităţii locale, dar justiţia a decis ca acesta să rămână în proprietatea statului şi în folosinţa Bisericii Ortodoxe Române (BOR).
Tamas a mai spus că a primit recent o somaţie din partea Regiei Autonome Administraţia Patrimoniului Protocolului de Stat (RAAPPS) prin care i s-a cerut să predea imobilul în termen de cinci zile, după care i s-a adus la cunoştinţă că pe data de 7 iunie va fi demarată procedura de executare silită.
„Eu am încercat să mă conformez somaţiei în care eram avertizat că, dacă nu predau clădirea, voi răspunde civil şi penal. Am făcut o comisie de predare, dar nu a venit nimeni de la RAAPPS ca să o preia. Apoi am primit o adresă prin care am fost înştiinţaţi că va fi demarată procedura de executare silită împotriva CJ, împreună cu organele de Poliţie (…) Deci, o să vină cu organele de Poliţie pe data de 7 iunie, nu au precizat ora. Poate ne iau direct din pat, poate din birou, poate vin cu mascaţi, nu cunosc procedura, dar sigur vin pe data de 7 (…) Acestea sunt cheile care o să fie luate din mâna mea peste o săptămână, şi vă invit la această acţiune de forţă din partea Poliţiei”, a declarat Tamas Sandor.
Acesta a ţinut să menţioneze că sediul BNR a fost dat în administrarea CJ în februarie 2004, printr-o hotărâre de Guvern, după câteva luni noul Guvern interimar condus de Adrian Năstase a anulat actul şi a dat clădirea BOR, în 2005 imobilul a revenit din nou CJ printr-o hotărâre a Guvernului Tăriceanu, iar în final, în anul 2010, după mai mulţi ani de judecată, Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a dat câştig de cauză BOR. Tamas a mai spus şi că CJ a investit un miliard de lei vechi în sediul BNR pentru a deveni funcţional.
„Au atins culmea tupeului”
Preşedintele PSD Covasna, deputatul Horia Grama, a declarat tot ieri, în cadrul altei conferinţe de presă, că liderii UDMR au atins „culmea tupeului”. „E culmea tupeului ce fac ei atâta timp cât BOR trebuia să intre în posesia clădirii în urmă cu opt ani. Ei au tot tergiversat, au acţionat în judecată. Reprezentanţii BOR şi ai comunităţii româneşti ar trebui să fie în faţa sediului Băncii să protesteze că de opt ani se tergiversează punerea în posesie”, a declarat Horia Grama.
Liderii filialei UDMR bagă discordie între biserici, afirmă protopopul Florin Tohănean
Protopopul ortodox Florin Tohănean consideră că liderii filialei UDMR Covasna au distrus legăturile dintre români şi maghiari, iar acum încearcă să creeze discordie între biserici. Acesta a declarat, pentru AGERPRES, că cei doi „fac un joc politicianist”, urmărind să învrăjbească nu doar comunităţile română şi maghiară, ci şi bisericile.
Referindu-se la afirmaţia lui Antal Arpad, potrivit căreia „BOR o să primească o clădire care nu i-a aparţinut niciodată, în timp ce bisericile tradiţionale maghiare din Transilvania nu primesc nici măcar ceea ce le-a aparţinut”, adică acele clădiri şi terenuri care le-au fost confiscate de statul comunist, protopopul Florin Tohănean a arătat că poate dovedi cu acte că autorităţile locale aflate sub culorile UDMR au vitregit Biserica Ortodoxă.
Printre altele, el a amintit că acestea nu au retrocedat din 1990 şi până acum circa 900 de hectare de teren arabil şi păduri, precum şi mai multe clădiri care au aparţinut BOR, printre care şcolile de la Lisnău şi Hăghig, căminul cultural de la Băcel.
„Avem terenuri şi la Cernat, Tălişoara, Boroşneu, avem zeci de astfel de exemple, aşa că să nu mai spună că am primit şi ce nu am avut (…) E un joc pur politicianist al liderilor UDMR care au reuşit până acum să distrugă tot ce a fost legătură între români şi maghiari, începând cu şcolile, ca să nu mai fie armonie. Au mai rămas bisericile! Trebuie să vă spun că nu avem conflicte între biserici, avem relaţii corecte şi prieteneşti, nu ne acuzăm reciproc că am luat unii de la alţii şi nu vrem să le facem jocul politicianist”, a spus protopopul Florin Tohănean.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES