Instalaţia de lumină Gaia, reprezentând planeta Pământ, a fost expusă vineri, pentru zece zile, în parcul central din municipiul Sfântu Gheorghe.

Imensa lucrare realizată de artistul britanic Luke Jerram are un diametru de 7 metri şi este o replică la scara de 1 la 1,8 milioane a planetei Pământ, fiind creată pe baza imaginilor detaliate de la NASA.

„După ce a ajuns în alte trei oraşe din ţară, instalaţia de lumină Gaia, a artistului britanic Luke Jerram, îşi continuă călătoria prin România şi a poposit la Sfântu Gheorghe (…) Scopul acestei instalaţii e de a ne aminti cât de frumoasă este planeta noastră, dar şi cât de fragilă este, în acelaşi timp. Este vorba despre o reproducere detaliată şi spectaculoasă a planetei Pământ, după imagini NASA. Cu un diametru de 7 metri, şi o scară de 1 la 1,8 milioane, astfel că fiecărui centimetru de pe suprafaţa ei îi corespund 18 kilometri din suprafaţa Terrei, Gaia ne invită spre un simţ al responsabilităţii şi reconectării – cu noi ca indivizi, dar şi cu mediul înconjurător”, se arată într-un comunicat de presă, remis vineri AGERPRES.

Lucrarea a fost amplasată deasupra lacului din parcul Elisabeta şi va fi expusă la Sfântu Gheorghe până în data de 8 august.

„Suntem fericiţi pentru că reuşim să ajungem în acest an şi la Sfântu Gheorghe, unul dintre cele mai verzi oraşe ale României. Lumina e mereu în actualitate, de această dată ne bucurăm nespus să putem prezenta publicului din Sfântu Gheorghe una dintre cele mai interesante instalaţii de lumină care a vizitat vreodată România, mai ales că vorbim despre o instalaţie care a vizitat şi spaţii expoziţionale celebre precum Museum of Science din Melbourne sau British Natural History Museum din Londra”, a declarat Andi Daiszler, fondatorul festivalului Lights On Romania şi preşedintele Asociaţiei Daisler, citat în comunicat.

Peste jumătate de milion de persoane din Cluj-Napoca, Timişoara, Iaşi, Satu Mare, dar şi localităţile limitrofe s-au bucurat în 2021 de expoziţiile organizate de Lights On Romania şi partenerii săi, toate expoziţiile fiind puse la dispoziţia publicului cu titlu gratuit, o premieră pentru instalaţiile lui Luke Jerrram, în afara unui festival de artă, se mai arată în comunicat.

„Sper ca vizitatorii să vadă Gaia şi să înţeleagă cum arată Pământul din spaţiu, un loc incredibil de frumos şi de preţios. Un ecosistem de care trebuie să ne îngrijim urgent, singura noastră casă”, a spus Luke Jerram, potrivit sursei menţionate.

Lights On este un festival de instalaţii de lumină lansat de Asociaţia Daisler la Cluj-Napoca în 2018, o organizaţie non-profit ce are ca scop facilitarea proceselor de activare, reactivare şi transformare urbană prin iniţiative culturale creative inedite.

„Evenimentul a reuşit rapid să-şi atragă fani din toate rândurile pentru că promovează o nouă nişă a artelor vizuale în spaţii publice, activări urbane dintre cele mai inedite, dar şi colaborări fascinante intersectoriale. Lights On face parte din reţeaua ILO (International Lights festival Organisation), fiind înfrăţit cu evenimente majore de la nivel internaţional precum festivalurile de lumină Canary Wharf Winter Lights sau Glow Eindhoven dar şi Fete des Lumiere, cel mai mare festival de lumină al lumii” , se mai precizează în comunicat.

Oana Mălina Negrea/ AGERPRES

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail