La 26 aprilie este marcată, anual, Ziua mondială a proprietăţii intelectuale, cu scopul de a sublinia importanţa inovaţiei şi creativităţii pentru binele comun.

Pentru marcarea zilei în acest an, Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale propune o temă dedicată susţinerii segmentului de întreprinderi mici şi mijlocii cu soluţii inovatoare încurajându-se astfel inovarea şi creativitatea. „Proprietatea Intelectuală şi Întreprinderile Mici şi Mijlocii: Ducând ideile voastre către mediul de afaceri” este tema avansată în 2021 pentru sărbătorirea acestei zile, potrivit https://www.wipo.int. Transformarea unei idei într-un instrument de proprietate intelectuală, prin creativitatea şi inovaţia adăugate, poate contribui la dezvoltarea unei afaceri, a recuperării economice într-un domeniu anume şi chiar la progresul uman. Ediţia din acest an, pentru marcarea Zilei mondiale a proprietăţii intelectuale, are scopul de a proiecta o perspectivă asupra rolului întreprinderilor mici şi mijlocii în economie şi despre modalitatea în care acestea pot întrebuinţa drepturile de proprietate intelectuală pentru a consolida şi a face mai competitive afacerile, potrivit https://www.wipo.int.

Întreprinderile mici şi mijlocii sunt coloana vertebrală a economiilor naţionale, realizând circa 90% din mediul de afaceri al planetei şi se bazează pe 50% din forţa de muncă globală şi generează până la 40% din produsul intern în multe economii emergente.

Impactul contribuţiei proprietăţii intelectuale asupra unei idei de afacere se transmite în acest fel şi asupra comunităţii respective. Ziua mondială a proprietăţii intelectuale, marcată în 2021, aduce în atenţia publică şi rolul exercitat de Organizaţia Mondială a Proprietăţii Intelectuale şi birourile regionale ale acesteia de pe mapamond în facilitarea condiţiilor favorabile pentru segmentul întreprinderilor mici şi mijlocii, care la rândul lor să sprijine inovarea şi creativitatea, refacerea puterii economice şi crearea de locuri de muncă.

Statele membre ale Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale (WIPO) au stabilit, în anul 2000, ca data de 26 aprilie, la care în 1970 a intrat în vigoare Convenţia de înfiinţare a organizaţiei, să fie ziua dedicată recunoaşterii eforturilor celor care creează prin specificul activităţii lor şi inventatorilor. Prin acest demers, se atrage atenţia asupra importanţei modului în care creativitatea şi inovaţia umană contribuie la edificarea unei lumi mai bune.

Proprietatea intelectuală face referire la recunoaşterea paternităţii unei anumite invenţii, creaţii sau idei şi la drepturile legale rezultate în urma activităţii intelectuale respective. Drepturile de proprietate intelectuală se împart în: drepturi de autor, care protejează creaţii literare, artistice şi ştiinţifice, şi drepturi de proprietate industrială, care includ brevete, patente etc.

România este membru fondator al Organizaţiei Mondiale a Proprietăţii Intelectuale.

AGERPRES

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail