Asociația covăsneană Centrul de Cercetări Subacvatice se numără printre câștigătorii celei mai recente ediții a programului „MOL pentru sănătatea copiilor”. Proiectul său, intitulat „Dacă o ușă se închide, altele se deschid!”- și care va fi implementat pentru a facilita dezvoltarea copiilor cu dizabilități, combinând meloterapia, unele elemente ale hidroterapiei și imaginația ghidată, se numără printre cele 18 inițiative din țară finanțate prin acest program.
MOL România a anunțat că va finanța 18 proiecte de terapie emoțională, terapie prin artă și intervenții psihosociale, suma alocată acestora fiind de 400.000 de lei. Este vorba despre proiecte selectate în cadrul celei de-a 12-a ediții a Programului MOL pentru sănătatea copiilor, organizat împreună cu Fundația Pentru Comunitate. Beneficiarii finali vor fi 773 de copii care trăiesc cu diferite dizabilități, suferă de boli cronice sau se află în curs de recuperare după afecțiuni grave.
„MOL România își menține angajamentul asumat de a fi partenerul de nădejde al comunităților. Continuăm și în acest an programul de responsabilitate socială pentru sănătatea copiilor. Această ediție, mai mult decât cele precedente, ne-a arătat cât de necesar este ajutorul nostru. Pandemia a acutizat problemele copiilor cu dizabilități sau boli cronice, adăugând suferințelor lor și stări de anxietate și stres. Ne-a dat speranță faptul că multe ONG-uri de specialitate au pregătit un răspuns profesional, au îmbogățit și adaptat metodologia aplicată, au abordat noi moduri profunde de lucru cu copiii, dar și cu familiile acestora. MOL România va rămâne un susținător al eforturilor acestora și suntem convinși că, împreună, putem schimba în bine viețile acestor copii”, a declarat, potrivit unui comunicat de presă emis de organizatori, Camelia Ene, Country Chairman & CEO MOL România.
Cele 18 proiecte câștigătoare au fost selectate dintr-un total de 77 de propuneri primite în perioada 2 noiembrie – 2 decembrie 2020. Proiectele au fost depuse de organizații neguvernamentale specializate în proiecte de terapie emoțională, terapie prin artă și intervenții psihosociale pentru copii și tineri cu deficiențe, cu boli cronice sau aflați în curs de recuperare după afecțiuni grave. Organizațiile înscrise provin din 26 de județe, iar 43 dintre acestea au mai participat și la edițiile precedente ale Programului. Proiectele selectate pentru finanțare vor fi implementate în perioada februarie–august 2021.
Organizațiile câștigătoare provin din București și din județele Bihor, Brașov, Cluj, Covasna, Galați, Giurgiu, Harghita, Mureș. În activitățile terapeutice și intervenții psihosociale vor utiliza
diverse metode, precum terapia prin artă (muzică, desen, pictură), terapia prin joc, terapiile emoționale (marionete, jocuri de rol, psihodramă pentru copii, povești terapeutice), integrarea senzorială, terapia ocupațională, terapiile asistate de animale.
„Perioada de implementare a proiectelor finanțate în cadrul acestei ediții va fi mai scurtă, va dura șapte luni, începând din februarie. Oferim informații tuturor ONG-urilor interesate, atât în decursul celor șapte luni, cât și la final, în septembrie, când organizațiile susținute vor prezenta public rezultatele proiectelor realizate. Menținem intenția noastră de a acorda și în acest an Premiul MOL pentru sănătatea copiilor organizației care realizează cel mai bun proiect, împreună cu invitația de a delega un membru în juriul ediției viitoare. Este o practică a informării cuprinzătoare și șansei egale pentru toți cei interesați în pregătirea și înscrierea proiectelor la acest concurs”, a declarat András Imre, conform comunicatului, directorul executiv al Fundației Pentru Comunitate.
„Dacă o ușă se închide, altele se deschid”
Printre cele 18 proiecte finanțate se numără și cel intitulat „Dacă o ușă se închide, altele se deschid!”- al Centrului de Cercetări Subacvatice al județului Covasna, care va aplica metoda TUSMA, pentru a facilita dezvoltarea copiilor cu dizabilități.
De altfel, Centrul de Cercetări Subacvatice din județul Covasna este deja cunoscut pentru numeroasele sale activități, prin care și-a propus să vină în sprijinul a cât mai mulți copii cu deficiențe.
Fondatorul Centrului și „motorul” acestor acțiuni este scafandrul profesionist Szabó Jenő, care a derulat, de-a lungul timpului, numeroase activități și proiecte pentru copii cu diferite deficiențe, dar nu numai, bazate pe stimularea controlată a neuroplasticităţii sistemului nervos.
Szabó Jenő are o experienţă de peste două decenii şi jumătate în domeniul scufundărilor și a fost membru al echipei celebrului explorator Jacques Yves Cousteau, în expediţia în Bazinul Hidrografic al Dunării, între 1991-1992. A fost membru în mai multe expediţii de cercetare și a fost conducătorul mai multor expediţii de arheologie subacvatică. El a amenajat, cu ani în urmă, la Dalnic, un lac artificial, unde a înființat, apoi „o școală subacvatică” destinată copiilor surdo-muți, care prin audiții subacvatice reușeau să deslușească și să articuleze cuvinte. Tot acolo, a înființat Centrul de cercetări subacvatice al județului Covasna.
În proiectul „Dacă o ușă se închide, altele se deschid!”- finanțat prin programul „MOL pentru sănătatea copiilor” derulat de MOL România și Fundația pentru Comunitate, specialiștii Centrului de Cercetări Subacvatice vor combina meloterapia, unele elemente ale hidroterapiei și imaginația ghidată, pentru dezvoltarea copiilor cu diverse dizabilități.
Beneficiile acestei terapii, cunoscută sub denumirea „TUSMA”, au fost confirmate de testele clinice efectuate de Institutul Naţional de Recuperare, Medicină Fizică şi Balneoclimatologie, iar specialiștii Departamentului de Terapii Speciale din cadrul Centrului de Cercetări Subacvatice al județului Covasna o utilizează de mulți ani, a explicat managerul Departamentului de Terapii Speciale din cadrul Centrului de Cercetări Subacvatice, Szabó Jenő.
Potrivit acestuia, proiectul se va derula în vară, la lacul de la Dalnic, în perioada iulie-august 2021, în zilele de miercuri și joi, timp de 9 săptămâni. Vor participa 20 de familii cu copii cu dizabilități, împărțite în patru grupuri.
În cadrul proiectului se vor derula diverse ateliere, pe mai multe direcții. Astfel, unul dintre ateliere va cuprinde terapii multisenzoriale dedicate copiilor, un alt atelier va fi dedicat părinților și va avea ca temă managementul stresului, pe baza ghidului vizual pentru managementul stresului, elaborat de Organizația Mondială a Sănătății, iar alt atelier va fi dedicat deopotrivă, copiilor și părinților lor – și va cuprinde aplicarea aspectelor prezentate în celelalte două ateliere, prin activități comune și terapie asistată de animale. Mai exact, după ce vor fi parcurs primele două ateliere, părinții și copiii vor intra împreună în lacul de la Dalnic și vor putea atinge peștișorii și se vor putea juca și relaxa.
Centrul de Cercetări Subacvatice nu este la primul succes în cadrul programului „MOL pentru sănătatea copiilor”.
Spre exemplu, anul trecut, a implementat „Triunghiul succesului: copii, părinți, terapeuți, împreună!”, finanţat de MOL România și Fundaţia pentru Comunitate prin programul „MOL pentru sănătatea copiilor“, iar grupul țintă a fost format din 48 de copii, cu vârsta între 3 și 18 ani, și a constat în sesiuni de terapie cu unde sonore în mediul acvatic. Proiectul de atunci a depășit așteptările și a arătat că „atunci când o ușă se închide, altele se deschid”. De aici și sursa de inspirație pentru actualul proiect și denumirea acestuia, a mărturisit Szabó Jenő.
„Anul trecut, când în martie a trebuit să abandonăm atelierele pe care le derulam la Hotel Boutique Panorama (în cadrul proiectului „Triunghiul succesului: copii, părinți, terapeuți, împreună!”- n.r.), practic s-a închis o ușă și am fost triști. Apoi, a venit ideea ca în vară să mutăm atelierele în Dalnic, unde să primim în căzi fiecare copil, separat, să fie distanțare, să fie aer liber, să se respecte măsurile și am văzut că au început să vină tot mai mulți, nu doar părinți, ci și bunici, au venit tot mai mulți adulți; familii din București, din Cluj. Am avut mult mai mulți beneficiari, desigur, respectând cu strictețe măsurile impuse de contextul epidemiologic, și s-a derulat totul mult mai bine decât am sperat. Deci, iată că, în loc să te uiți în urmă că s-a închis o ușă și să te întristezi, mai bine să te uiți ce ușă se mai deschide, pentru că totdeauna se deschid uși noi. Aceasta a fost inspirația din întâmplările de anul trecut, proiectată anul acesta, și de aici vine denumirea proiectului actual”- a declarat Szabó Jenő.
Întrebat cu ce gânduri a început echipa Centrului de Cercetări Subacvatice al județului Covasna, anul 2021, acesta a răspuns:
„Începem anul optimiști. Eu sunt foarte optimist, cel puțin. Pentru noi, nici anul trecut nu a fost foarte rău…am reușit să ducem la bun sfârșit toate proiectele, iar anul acesta se pare că va fi un an și mai bun decât anul trecut. Cred că depinde foarte mult de influența la care te expui. În momentul în care te uiți permanent la știri și citești în permanență articole din care vezi cât de rău e și ce s-a mai întâmplat, câte nenorociri se întâmplă, îți setezi creierul în această direcție și nu ai nicio șansă să te simți fericit și să duci la final proiectele. Dacă rămâi în calea de mijloc, respecți măsurile care se impun și care, până la urmă, sunt de bun simț: distanțare, să porți masca, dar fără să exagerezi și din cauza aceasta să cazi în depresie, vei reuși să duci la final ce ți-ai propus. Viața merge înainte, nu se oprește. Trebuie să te adaptezi condițiilor și să îți continui viața, cunoscând cât de prețios e timpul… altfel, ce faci? Te oprești și nu mai trăiești? Nu trebuie să te cramponezi la acele lucruri pe care nu le poți schimba. Nu ai cum să oprești pandemia, nu ai cum să schimbi legi. Toate acestea nu depind de tine. Vezi ce poți să faci cu reacția ta, ce poți să faci cu tine! Asta este important să facem și să înțelegem!”- a spus Szabó Jenő.
Centrul de Cercetări Subacvatice al județului Covasna are o agendă plină de activități, pe acest an, atât pe partea de terapie multisenzorială dedicată copiilor, cât și pe partea de mediu și de dezvoltare durabilă, despre care vom reveni în articolele viitoare.
Ana CIORICI COSTACHE