Restricțiile impuse în starea de alertă fac ca „Ziua Unirii Principatelor Rămâne” să nu mai fie o sărbătoare mult așteptată pentru cei care, în anii din urmă, participau cu bucurie la evenimentul din 24 ianuarie, rămas în istoria românilor ca data la care s-a înfăptuit „Mica Unire”, în anul 1859, la foarte scurt timp după numirea lui Alexandru Ioan Cuza ca domn al Moldovei și Țării Românești.

 

Și asta pentru că ceremonia militară cu depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori, organizată de către Instituția Prefectului – Județul Covasna și Garnizoana militară Sfântu Gheorghe, va fi una restrânsă, fără public, fără paradă militară și fără a se dansa Hora Unirii, care se va auzi în difuzoare.

 

În comunicatul postat pe site-ul Prefecturii Covasna se menționează:

„În data de 24 ianuarie 2021, în baza prevederilor Protocolului privind organizarea, pregătirea și executarea ceremoniilor și onorurilor militare solicitate de instituții care nu aparțin Ministerului Apărării Naționale/1998 și a Regulamentului onorurilor și ceremoniilor militare, aprobat prin ordinul ministrului apărării naționale nr. M 63/2013, cu modificările și completările ulterioare, cu ocazia sărbătoririi „ZILEI UNIRII PRINCIPATELOR ROMÂNE” în Garnizoana Sfântu Gheorghe, se va desfășura o ceremonie militară, după cum urmează:

  • Ora 12.00, la Grupul statuar „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe, o ceremonie militară cu depuneri de coroane, jerbe și buchete de flori, organizată de către Instituția Prefectului – Județul Covasna și Garnizoana militară Sfântu Gheorghe;
  • întâmpinarea persoanei oficiale (prefectul județului însoțit de comandantul garnizoanei);
  • prezentarea onorului militar de către garda de onoare;
  • trecerea în revistă a gărzii de onoare și salutul drapelului de luptă;
  • intonarea imnului național al României;
  • oficierea serviciului religios;
  • rostirea alocuțiunilor referitoare la sărbătorirea „Zilei Unirii Principatelor Române”;
  • depunerea coroanelor și jerbelor de flori;
  • difuzarea prin stația de sonorizare a Horei Unirii (nu se va dansa)

 

Pentru evitarea aglomerărilor de persoane vor putea depune coroane și jerbe de flori numai structurile aparținând Instituției Prefectului, Consiliului Județean, Primăria municipiului Sfântu Gheorghe și instituțiile din SNAOPSN (Serviciul Național de Apărare, Ordine Publică și Siguranță Națională- n.red).

(…)Din cauza situației sanitare actuale, conform proiectului Ordinului șefului Statului Major al Apărării, privind organizarea și desfășurarea ceremoniilor militare dedicate „Zilei Unirii Principatelor Române” – 24 ianuarie 2021, ceremoniile se vor organiza cu participareqa detașamentelor de onoare cu efective reduse, fără tehnică și fără public, cu respectarea numărului de persoane și a măsurilor prevăzute în H.G. nr. 3/11.01.2021, privind prelungirea stării de alertă pe teritoriul României începând cu 13 ianuarie 2021, precum și stabilirea măsurilor ce se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19.

*Programul poate suferi modificări, în funcție de prevederile legislative în vigoare la nivel național și județean, privind prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19, la momentul desfășurării activităților.”

Maria Crețu-Graur

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail