Astăzi,7 ianuarie 2020, în zi de Mare Sărbătoare a Sfântului Ioan Botezătorul, Mesagerul de Covasna lansează CAMPANIA DE STRÂNGERE DE FONDURI intitulată „Să punem fiecare câte un pic de culoare și de suflet pe pereții BISERICII BUNA VESTIRE din Sfântu Gheorghe”, ce are drept scop adunarea sumelor necesare realizării picturii la acest lăcaș de cult.
Momentul lansării acestei campanii nu a fost ales întâmplător, ci coincide cu ziua onomasticii părintelui Ioan Cucu, cel căruia, în urmă cu 14 ani, i-a fost încredințată ridicarea Bisericii „Buna Vestire” din Sfântu Gheorghe, de către Înaltpreasfințitul Părinte Ioan, Mitropolitul Banatului, fost Episcop al Covasnei și Harghitei, sărbătorit astăzi, prin grija căruia a fost ridicată această biserică. Astăzi, de Sărbătoarea Sfântului Ioan Botezătorul, le urăm părintelui IOAN CUCU și Înaltpreasfințitului Părinte IOAN SELEJAN, Mitropolitul Banatului, LA MULȚI ANI cu sănătate, pentru a ajunge să vadă finalizate lucrările lăcașului de cult a căror ctitori sunt, și pentru a fi alături de credincioșii ortodocși din Sf. Gheorghe, la Sfințirea Sfintei Biserici.
„Biserica Buna Vestire din municipiul Sfântu Gheorghe a fost înălțată cu sprijinul credincioșilor, pentru a răspunde nevoilor duhovnicești ale comunității ortodoxe din această parte a țării. Inițiativa construirii acestei biserici s-a conturat în anul 1997, însă locația aleasă era alta. După zece ani, în 2007, s-a reușit punerea pietrei de temelie, pe amplasamentul actual” – spunea preotul paroh Dorin Vasile Cucu, la începutul anului 2019.
Stând de vorbă cu acesta după slujba de Bobotează săvârșită în cursul zilei de miercuri, 6 ianuarie, despre inițiativa Mesagerul de Covasna de a lansa Campania de strângere de fonduri necesare realizării picturii la Biserica „Buna Vestire”, părintele Dorin Vasile Cucu a afirmat că „ar fi deosebit” dacă acest lucru s-ar întâmpla.
„Îmi amintesc că atunci când s-a făcut paraclisul provizoriu, capela, la un un moment dat a fost împodobită cu icoane. Au fost la început câteva icoane pe pereți, și după aceea creștinii care veneau la biserică întrebau: «Părinte, putem și noi să aducem câte o icoană și să o punem acolo»? Au așezat și au împodobit pereții capelei așa cum s-a putut, cu acele icoane, și îi vedeam ori de câte ori veneau la biserică cum se opreau la icoana de suflet a lor să-și facă cruce și să-I mulțumească Bunului Dumnezeu. M-a impresionat acest lucru și cred că asta ar fi deosebit dacă s-ar întâmpla și cu pictura bisericii noastre. (…) Aceasta este cea mai importantă dintre lucrările care mai sunt de efectuat, dar care presupune și un efort financiar mai mare precum și o durată mai mare de realizare. (…) Prețul pe metru pătrat este în jur de 250 euro, suprafața desfășurată ce trebuie pictată fiind de cca 3800-3900 mp. E o lucrare foarte mare, iar pentru a putea începe trebuie să avem o sumă oarecare, pentru că trebuie procurate întâi materialele și trebuie să avem o perspectivă de lucru pentru câteva luni de zile, ca să putem chema pictorii.”
Potrivit preotului paroh, în cel mai optimist scenariu, dacă ar exista suma necesară ce se ridică, după calculul matematic, la 975.000 euro (4.777.500 lei), în 3-4 ani de zile s-ar putea face lucrarea de pictare a Bisericii „Buna Vestire”. „În situația în care am avea sprijinul financiar, să putem să lucrăm continuu, să nu întrerupem lucrările, am putea să terminăm lucrarea în 3-4 ani de zile. Altfel s-ar putea să se întindă- nu știu dacă așa cum apare în Genealogia Mântuitorului, de 3 ori câte 14, dar sperăm să nu se întindă. Însă, noi socotim că Bunul Dumnezeu le rânduiască pe toate. Tare m-aș bucura nu atât dacă ar veni nu știu de unde sprijinul acesta, cât m-aș bucura dacă s-ar implica credincioșii ortodocși din orașul nostru. Așa cum s-a procedat la un moment dat în campania „1 leu pentru Ateneu”, eu cred că nici nu ar fi efortul foarte mare și ar fi o bucurie deplină pentru că ar pune fiecare câte un pic de culoare pe pereții bisericii, prin jertfa și osteneala lor. E-adevărat că dacă vine o sumă de la stat sau o sponsorizare mai mare, avansăm mai repede, dar parcă așa, un pic de suflet de la fiecare așezat pe perete, acolo, mai mult ne-ar bucura duhovnicește și cred că toată comunitatea ar simți lucrul acesta. ”
Conștient de faptul că suma necesară realizării picturii la Biserica „Buna Vestire” este una ce nu se poate strânge într-un timp relativ scurt, părintele Dorin Vasile Cucu a menționat că „nu timpul este atât de important, ci dragostea cu care facem o astfel de lucrare.”
„Bunul Dumnezeu nu se grăbește, nici nu întârzie. Sunt convins că așa cum s-au găsit oameni de suflet și atunci când s-au continuat lucrările la Catedrala din Sf. Gheorghe, care au fost o vreme oprite, după cum știm, din cauza vremurilor, tot așa au participat din toate părțile țării credincioși ca să sprijine această lucrare care s-a finalizat cu ajutorul lui Dumnezeu, chiar dacă nu într-un an, doi, trei, se vor găsi și acum. (…) Bunul Dumnezeu le rânduiește cum e mai bine, și în toată zidirea cea importantă se cere să se pună mult, mult suflet. Nimic nu e durabil dacă nu e făcut din suflet și cu dragoste. Ca să dăinuie secole, trebuie să fie făcută temeinic, de aceea poate și lucrările sunt mai costisitoare și durează mai mult, dar asta este într-un fel un semn că o să dăinuie peste ani, mai mult.”
Părintele Dorin Vasile Cucu a precizat că sumele care sunt adunate din contribuțiile anuale plătite de enoriașii care aparțin de cele două parohii ce țin de Biserica „Buna Vestire” din Sf. Gheorghe sunt foarte mici, dar din punct de vedere sufletesc sunt foarte importante. „Dacă am socoti după recensământ, ar fi undeva la vreo 350-380 de familii/parohie, însă după susținere, după contribuții, sunt cam 50, 60, maxim 70 de contribuții/an, deci înseamnă că vreo 70 de familii susțin financiar, regulat, anual, Biserica noastră, ceea ce foarte puțin. E-adevărat că sunt și cei care participă la Sfintele Slujbe, dar care ori nu știu de contribuția aceasta anuală, care este oricum benevolă, ori sunt care susțin fie biserica din satul natal, fie s-au obișnuit la Catedrală, și atunci e repartizată oarecum inegal contribuția aceasta, dar nu e o problemă. Bunul Dumnezeu îi trimite pe oameni acolo unde e nevoie, de aceea zic eu că dacă merg în altă parte și susțin altă biserică, nu e nicio supărare, din contră, e o bucurie că nu uită de credință. (…) E nefiresc ce spun, dar eu chiar mă bucur mai mult când îi văd pe fiecare cu puțin, așa cum spune în Scriptură, «cu banul văduvei», cu acei 2 bănuți, pentru că puțin câte puțin se adună și mergem mai departe.”
Să începi și să construiești o biserică este un dar pe care ți-l face bunul Dumnezeu.
„Bunul Dumnezeu le rânduiește într-un mod tainic pe toate, nu ne îngrijorăm niciodată, avem nădejde totdeauna și nici nu ne grăbim. Dumnezeu e veșnic și credința noastră e veșnică, și noi sperăm la o viață veșnică. Așa că, dacă vom termina cât suntem în putere noi, mulțumim Bunului Dumnezeu, dacă nu, mulțumim că ne-am învrednicit să punem și noi o piatră în această construcție deosebită pe care o vor prețui, cu siguranță, cei care vor veni după noi.
Să începi și să construiești o biserică este un dar pe care ți-l face bunul Dumnezeu. E ca și cum ai refuza un dar, dacă nu te bucuri de posibilitatea aceasta, și până la urmă, cum spuneam, nu valoare în sine contează, ci dragostea cu care faci lucrurile.”- a conchis părintele paroh Dorin Vasile Cucu.
DONAȚIILE pot fi făcute către către PAROHIA ORTODOXĂ ROMÂNĂ „BUNA VESTIRE” SFÂNTU GHEORGHE IV, CIF 13780420, CONT BANCAR RO35RNCB0124038025940001 (cont în lei) ; RO78RNCB0124038025940003 (cont în euro).
Persoanele fizice care doresc să sprijine realizarea lucrărilor de pictură o pot face și prin completarea formularului 230 de direcționare a 3,5% din impozitul pe venit achitat în anul 2020, iar în cazul persoanelor juridice, a 20 % pe profit sau impozitul pe venit aferente anului trecut, conform Codului Fiscal.
***
Echipa Mesagerul de Covasna pornește cu multă dragoste campania de strângere de fonduri intitulată „Să punem fiecare câte un pic de culoare și de suflet pe pereții BISERICII BUNA VESTIRE din Sfântu Gheorghe”, și suntem suntem siguri că ea se va înmulți cu dragostea fiecărui creștin care, prin donația de suflet pe care o va face, va contribui la realizarea picturii lăcașului de cult din orașul din centrul țării, în care mai viețuiesc în jur de 14.000 de români. ÎMPREUNĂ PUTEM ÎNFĂPTUI MINUNI!
DOAMNE AJUTĂ!
Maria Crețu-Graur