Interviu cu Marius Tiron, directorul executiv al DJST Covasna

La începutul acestui an, conducerea Direcției Județene pentru Sport si Tineret  (DJST) Covasna a fost preluată de Marius Tiron, după ce postul a rămas vacant ca urmare a pensionării fostului director.

-Domnule Tiron, ați preluat conducerea DJST Covasna la începutul acestui an. V-aș ruga să ne spuneți ce a însemnat această perioadă atât pentru instituția pe care o conduceți cât și pentru dumneavoastră personal.

-Adevărat. Am preluat această funcție acum mai bine de 6 luni. Vă mărturisesc că pentru mine a fost o onoare și în același timp o provocare. Știm cu toții că atunci când vorbim despre tineri, vorbim despre viitorul nostru, al tuturor, sau când vorbim despre sport și practicarea acestuia, vorbim despre o condiție fundamentală care asigură sănătatea și vigoarea unei comunități. Tocmai de aceea, de la preluarea mandatului și până acum, întreaga activitate a instituției a stat sub aceste două deziderate.

-Ne apropiem de finele unui an atipic, marcat de pandemia SARS COV 2. Cum a răspuns DJST Covasna la această provocare?

-Am încercat să nu ne lamentăm și să găsim cel mai bun răspuns iar astfel să maximizăm rezultatele activității noastre, în ciuda restricțiilor impuse de această pandemie. Activitatea de tineret, de exemplu, s-a mutat în mediul online, au fost contactați partenerii și colaboratorii noștri, organizațiile de tineret, și împreună am încercat să găsim cele mai bune soluții. La această oră vă pot spune că județul Covasna, în ciuda faptului că este cel mai mic județ din țară, este județul în care au fost depuse spre finanțare, în cadrul Concursului Local de Proiecte, cele mai multe cereri de finanțare. Astfel, am avut depus un număr de 22 de proiecte, din care un număr de 18 au primit finanțare. Valoarea totală a finanțării acordate a fost de 64.000 lei.

– O componentă importantă a activității instituției pe care o conduceți  o reprezintă cea de tabere. Ce ne puteți spune despre asta?

– Așa este. Una dintre prioritățile pe care mi le-am asumat, în planul meu managerial, o constituie dezvoltarea activității de tabere. Știm cu toții că rolul și importanța existenței unor programe de tabără, care să asigure copiilor noștri un cadru de recreere, de învățare, de petrecere a timpului liber, este extrem de importantă.

Iar drept dovadă, anul acesta, în urma demersurilor întreprinse, am reușit să atragem finanțări de la ministerul de resort, aproximativ 100.000 lei, prin care, după aproximativ 10 ani în care nu s-au executat lucrări de reparații și investiții majore, am reușit să dăm o față nouă Centrului de Agrement Pădureni. Astfel au fost efectuate mai multe lucrări printre care amintesc doar câteva cum ar fi : înlocuirea în totalitate a acoperișului Pavilionului Central, efectuarea lucrărilor de ignifugare a întregului complex sau rezolvarea problemei alimentării cu apă potabilă. Totodată, un alt aspect extrem de important, pe care vreau să îl menționez, este faptul că suntem în plin proces de întocmire a documentației ce va fi depusă în vederea clasificării Centrului de Agrement Pădureni, fapt ce ne va crea o oportunitate deosebită, intrând pe piața turismului de tineret. Nici sediul administrativ nu a fost uitat. Anul acesta, cu resurse proprii și prin implicarea noastră, am reușit să efectuăm lucrări de reparații și aici.

Cu alte cuvinte, am încercat să facem exact cum spun vorbele gospodarului: „să îți faci vara sanie și iarna car”. Am evaluat situația și am realizat că este o perioadă extrem de favorabilă a ne implica în lucrări de repații, investiții, lucrări care să ridice calitativ calitatea serviciilor pe care le oferim.

-Pe o rețea de socializare am văzut, chiar zilele trecute, că veți colabora cu Primăria Întorsura Buzăului.

-Adevărat. La inițiativa Compartimentului Tineret, am avut o întâlnire de lucru la sediul Primăriei Întorsura Buzăului, zilele acestea, dedicată demarării unei colaborări instituționale menită a oferii soluții concrete la nevoile tinerilor din zona Întorsurii Buzăului.

La întâlnirea la care au participat Raul Urdă, primarul orașului Întorsura Buzăului, și viceprimarul Silviu Popica, s-au pus bazele unui parteneriat strategic capabil a oferi tinerilor posibilitatea de a se implica activ în viața comunității. Printre soluțiile identificate amintesc definitivarea demersului de înființare a Consiliului Consultativ pe Probleme de Tineret, realizarea cu sprijinul DJST Covasna a Strategiei de Tineret a orașului Întorsura Buzăului sau înființarea unui Centru de Tineret la standarde europene.

Câteva gânduri, la final de interviu, pentru cititorii noștri, vă rog.

-Anul acesta a demonstrat că atunci când te implici cu responsabilitate și profesionalism, se poate! Iar crezul meu este unul foarte clar. Investiția în tineri cât și promovarea și practicarea sportului sunt esențiale atunci când vorbim despre viitor!

M.D.C.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail