Ziua Limbii Române va fi sărbătorită în acest an,  în orașul – stațiune Covasna, printr-un concurs de recitări online, organizat de Asociația GRIT, în cadrul unui proiect cultural prioritar realizat cu sprijinul Orașului Covasna și în parteneriat cu Casa orășenească de Cultură Covasna.

 

De câțiva ani,  Asociația GRIT organizează activități de  Ziua Limbii Române, la Covasna – evenimente ample, cu invitați și programe artistice. În acest an, contextul generat de pandemie nu a permis derularea unor manifestări similare celor din anii anteriori, însă organizatorii s-au adaptat, astfel că au decis să lanseze un concurs de recitări online.

„Deoarece restricțiile impuse de pandemie nu ne lasă să sărbătorim Ziua Limbii Române așa cum o făceam în fiecare an, ne-am gândit să vă propunem un concurs online de recitări, la care vă invităm să participați. Nu trebuie decât să vă filmați când recitați o poezie din lirica românească, apoi să ne trimiteți înregistrarea, până la data de 21 august 2020.”- a transmis coordonatoarea proiectului, cu prilejul lansării acestuia, prof. drd. Florentina Teacă.

Așadar, până în data de 21 august, cei interesați să participe, au putut să se înscrie, trimițând înregistrări adecvate temei. Concursul a adus la start, în cele din urmă, 24 de concurenți, videoclipurile fiind postate pe pagina Asociației GRIT, de pe rețeaua de pe o rețea de socializare.

Menirea juriului nu va fi una ușoară, au transmis organizatorii. Publicul este invitat să își voteze, online, favoritul, în vederea decernării Premiului de popularitate. Voturile pot fi transmise prin comentarii la postarea special realizată de organizatori, până în data de 30 august, orele 24.

„Premierea va avea loc în data de 31 august 2020, în Ziua Limbii Române, la ora 16.00, în curtea Casei Orășenești de Cultură Covasna. Atunci vom afla unde merg <<premiul de popularitate>> (decis de voi) și premiile I, II și III (stabilite de juriu).

Copiii merită voturile dumneavoastră. Vă reamintim că vor fi contorizate doar cele din comentarii la postarea următoare (click pe link): https://www.facebook.com/244610235909421/photos/a.244612955909149/1248191035551331/?type=3&__tn__=-R

NU sunt luate în considerare voturile din distribuirile postării, de pe grupuri, din mesaje sau din comentarii la filmulețele concurenților!

Respectați următoarele reguli: comentariul dvs. va conține numărul și numele concurentului, AȘA CUM APAR ELE în listă (…) (nu doar numărul);  o persoană poate vota pentru un concurent doar o singură dată (programul care va număra comentariile la sfârșit nu va lua în calcul voturi multiple de la o singură persoană pentru același concurent); o persoană poate vota câți concurenți dorește; pentru a ne ușura sarcina, vă rugăm să nu mai scrieți nimic în afara numărului și numelui concurentului pe care vreți să-l votați; concurenții/susținătorii care distribuie această postare pentru a o aduce la cunoștința prietenilor, sunt rugați să facă cunoscute și regulile de mai sus. Mulțumim tuturor concurenților, părinților și profesorilor coordonatori, membrilor juriului, celor ce votează! Vă mărturisim că ne-ați depășit toate așteptările! (…)”- a transmis coordonatoarea proiectului, prof. drd. Florentina Teacă.

 

Ziua Limbii Române este marcată anual, în țară, la data de 31 august. Celebrarea acestui eveniment la această dată a fost instituită printr-un proiect de lege votat de Plenul Camerei Deputaților în  2013, însă propunerea legislativă a fost inițiată în anul 2011. În cele din urmă, Legea a fost promulgată de preşedintele Traian Băsescu la 13 martie 2013 şi publicată în Monitorul Oficial la 19 martie 2013.

Potrivit acelei legi, Ziua Limbii Române poate fi sărbătorită de către autorităţile publice din România şi de către reprezentanţele diplomatice din străinătate, inclusiv de Institutele Culturale ale României sau de alte instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific.

Același act normativ prevede că „Guvernul și autoritățile administrației publice centrale și locale vor lua măsurile necesare pentru ca în această zi drapelul României să fie arborat, în conformitate cu prevederile Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului național și folosirea sigiliilor cu stema României de către autoritățile și instituțiile publice” și că autoritățile administrației publice centrale și locale pot sprijini material sau logistic organizarea și desfășurarea manifestărilor prevăzute  în acest sens.

Ziua Limbii Române se sărbătorește și în Republica Moldova, începând de acum 29 de ani, acolo, evenimentul derulându-se sub genericul „Limba noastră”.

Ana Ciorici COSTACHE

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail