Constantin Tănase, actor de scenă şi de vodevil, celebru cupletist şi figură cheie în teatrul de revistă românesc, s-a născut la 5 iulie 1880, în Vaslui.

A avut primul contact cu teatrul prin frecventarea spectacolelor de la Grădina „Pârjoala”, unde se juca teatru popular, cu actori precum Zaharia Burienescu şi I.D. Ionescu. De aici s-a inspirat în crearea unui grup de teatru de amatori împreună cu prietenii, cu care juca scene din piesele „Meşterul Manole”, „Căpitanul Valter Mărăcineanu” sau „Constantin Brâncoveanu”, potrivit biografiei de pe site-ul http://www.teatrultanase.ro/.

În 1896, în ciuda dorinţei sale de a deveni actor, s-a înscris la Liceul militar din Iaşi, unde a fost respins. A plecat la Brăila, unde a frecventat, o scurtă perioadă, Liceul „Nicolae Bălcescu”. Aici s-a împrietenit cu învăţătorul şi scriitorul Ion Adam, care i-a oferit tânărului de 18 ani catedra sa din Curseşti, Rahova. S-a mutat, apoi, ca învăţător la Harşoveni, Poeneşti, unde învăţase poetul Alexandru Vlahuţă.

Constantin Tănase şi-a dezvoltat rapid un stil propriu de predare, aducând muzica şi gimnastica pe primul loc, lucru care a atras noi elevi către şcoală. Ajuns o persoană apreciată în localitate, a atras însă şi antipatia câtorva personalităţi locale, care nu îi apreciau metodele, Tănase fiind dat afară, în cele din urmă, mai scrie sursa indicată.

În octombrie 1899, în Bucureşti fiind, s-a înrolat voluntar la Regimentul 1 Geniu Bucureşti. După efectuarea stagiului militar s-a înscris la cursurile Conservatorului de Artă Dramatică, pe care le-a absolvit în 1905. A început să lucreze în teatru, iar în 1917 s-a căsătorit cu Virginia Niculescu.

În 1919 a pus bazele trupei de teatru „Cărăbuş” din Bucureşti, împreună cu care avea să creeze o tradiţie de teatru de cabaret/ revistă pe parcursul următorilor 20 de ani – tradiţie prezentă şi astăzi, mai ales la Teatrul de revistă „Constantin Tănase”, se arată în biografia de pe site-ul Teatrului care îi poartă numele.

În tradiţia marilor actori de comedie, a creat o tipologie de personaj, acela al cetăţeanului simplu, umil şi necăjit, tot timpul în conflict cu birocraţia aparatului de stat; personajul său, în costumul său clasic, cu pătrăţele, crizantemă la butonieră şi bastonaş, a devenit reprezentantul unei întregi categorii sociale – lucru care îl va aduce în atenţia cenzurii.

Împreună cu „Cărăbuş”, Constantin Tănase a făcut numeroase turnee în ţară, dar şi în afară. La „Cărăbuş” s-au lansat numeroşi artişti, între care Maria Tănase şi Horia Şerbănescu.

Cu puţin timp înainte de moartea sa, Tănase compusese un cuplet („Rău era cu ‘der, die, das’ / Da-i mai rău cu ‘davai ceas’ / De la Nistru pân’ la Don / Davai ceas, davai palton / Davai ceas, davai moşie / Haraşo, tovărăşie”). După mai multe reprezentaţii a fost arestat şi i s-a ordonat să nu mai joace piesa. La următorul spectacol a apărut pe scenă într-un pardesiu imens, cu mâinile „bandajate” cu ceasuri de mână. Spectatorii l-au aplaudat frenetic, deşi actorul nu a scos niciun cuvânt. Apoi şi-a deschis pardesiul, scoţând la iveală un imens ceas cu pendulă. Arătând către acesta, a spus doar: „El tic, eu tac, el tic, eu tac”, se arată pe http://www.teatrultanase.ro/.

Din portofoliul de filme, amintim „Peripiţiile călătoriei lui Rigadin de la Paris la Bucureşti” (1924, film mut), „Visul lui Tănase” (1932), „Răbdare Tănase!” (1943).

La 11 aprilie 1932 avea loc premiera (românească) a filmului-scheci „Visul lui Tănase”, realizat la Berlin de N. Kiriţescu şi avându-l pe Constantin Tănase în rolul principal.

Actorul Constantin Tănase a murit în Bucureşti, la 29 august 1945.

Una dintre cele două case de cultură din Vaslui îi poartă astăzi numele.

Începând cu anul 1970, la initiaţiva teatrologului Valentin Silvestru (1924-1996), se organizează, din doi în doi ani, Festivalul Umorului „Constantin Tănase”.

În 1999, a fost lansată emisiunea de timbre „Mari Actori de Comedie”, pe timbrul cu valoarea nominală de 3.100 lei fiind portretul actorului Constantin Tănase. Pe celelalte timbre din emisiune au apărut Grigore Vasiliu Birlic, Toma Caragiu, Charlie Chaplin şi Stan şi Bran, mai indică http://www.teatrultanase.ro/.

În noiembrie 2019, a avut loc premiera spectacolului „Suta lui Tănase”, un spectacol dedicat aniversării centenarului Teatrului de Revistă „Constantin Tănase” (100 de ani de la înfiinţarea  „Companiei Cărăbuş”), dar şi marelui actor Constantin Tănase.

AGERPRES

Explicaţie foto din deschidere: Constantin Tănase (ctr.) susţine un spectacol pentru soldaţii români aflaţi pe front, alături de o formaţie de artişti, Bucureşti, 8 iulie 1942.

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail