Teatrul „Andrei Mureşanu” din Sfântu Gheorghe va efectua un turneu cu spectacolul „Dragonul de aur” în mai multe oraşe din ţară, pentru a conştientiza publicul cu privire la statutul migranţilor.
Directoarea instituţiei, Anna Maria Popa, a declarat luni, pentru AGERPRES, că migraţia este un subiect „extrem de actual”, iar spectacolul, dar mai ales discuţiile care îl vor preceda, vor oferi publicului posibilitatea de a vedea lucrurile din diferite perspective şi de a percepe fenomenul în complexitatea lui.
„Teatrul nostru încă de anul trecut a pornit o politică socială destul de puternică, am avut două turnee importante, ambele cofinanţate de Administraţia Fondului Cultural Naţional (AFCN), şi anume un turneu de incluziune socială cu spectacolul ‘Despre oameni şi cartofi’, din care am învăţat foarte multe şi care ne-a obligat, cumva, să ducem mai departe genul acesta de proiect şi genul acesta de turneu pentru că am văzut relevanţa în teritoriu. Al doilea turneu a fost cu spectacolul ‘OMG – Organisme modificate genetic’, a fost un turneu de intervenţie socială foarte interesant pe tema migraţiei. A fost un turneu scurt, doar în trei oraşe, în schimb am avut ocazia să avem discuţii foarte interesante cu migranţi aflaţi în România, în tabere de refugiaţi. Şi din acest turneu am avut ocazia să învăţăm foarte multe şi am pus, practic, bazele proiectului actual, bazat pe spectacolul ‘Dragonul de Aur’. Acest turneu va fi un turneu de conştientizare a statutului migrantului. Am gândit acest proiect special pentru a veni în ajutorul comunităţilor pe care le vizităm în cadrul acestui turneu, ducând mai departe, practic, ideea nevoii de dialog. Toate aceste lucruri pe care le-am învăţat din experienţele trecute încercăm cumva să le punem în acest turneu şi să vedem cum putem merge mai departe cu această componentă educaţională pe care ar trebui să o conţină teatrul”, a declarat Anna Maria Popa.
Ea a adăugat că turneeşe anterioare au reliefat că numai printr-un „dialog sănătos” pot fi identificate şi rezolvate problemele.
„Şi acest turneu, care va începe în luna martie, este gândit cu discuţii cu publicul după fiecare spectacol. Vom merge în oraşe unde numărul migranţilor este destul de ridicat şi sperăm ca numărul lor să fie cât se poate de mare şi în sala de spectacol, pentru ca aceste discuţii să fie cât mai relevante şi să vină cu perspective cât mai diferite (…) Mai avem un drum foarte lung de parcurs până la empatie. Suntem conduşi de frică (…) Până nu reuşim să ne luptăm noi înşine cu propriile noastre frici, este foarte greu să cerem conştientizare, implicare. Şi totul pleacă de la educaţie. Sunt convinsă că absolut fiecare om, dacă ar avea nişte informaţii corecte, dacă ar fi supus unor discuţii interesante, dacă i s-ar prezenta o situaţie şi din altă perspectivă, cu siguranţă lucrurile ar sta foarte diferit. Dar educaţia nu este ceva ce să se poate întâmpla instant, educaţia necesită în primul rând timp şi necesită nişte oameni implicaţi care să aibă capacitatea de a preda aceste informaţii pe înţelesul tuturor. Nu ştiu dacă noi reuşim să facem treaba aceasta, dar cu siguranţă încercăm pe cât posibil. Încercăm să venim în întâmpinarea unei nevoi acute pe care am identificat-o şi sper că aceste metode pe care noi încercăm să le punem în aplicare au şi efect”, a mai spus Anna Maria Popa.
Spectacolul „Dragonul de aur”, regizat de Catinca Drăgănescu, surprinde viaţa a cinci imigranţi care muncesc la negru într-un fast-food având această denumire.
„Micul restaurant se află în mijlocul cartierului chinezesc din oraş, într-o clădire care mai are o alimentară, un depozit şi o sumedenie de locuinţe. Trăiesc aici, în acest furnicar, tot felul de oameni şi poveştile lor se împletesc într-un mod bizar şi totuşi foarte natural într-o zi fatidică de vară”, a scris regizoarea, în prezentarea spectacolului.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES