Este mai greu să înlocuiești bateria cu ioni de litiu a telefonului decât să ai grijă ca ea să nu se uzeze. Multe smartphone-uri nu rezistă în timp, iar, de cele mai multe ori, lipsa de protecție (atât exterioară, cât și interioară) distruge un astfel de device.
Iată câteva lucruri pe care le poți face pentru a păstra calitatea unui telefon și extinde durata de viață a bateriei telefonului:
Cum se degradează bateria telefonului
La fiecare ciclu de încărcare, bateria se degradează ușor. Acesta reprezintă o descărcare completă și o reîncărcare, de la 0% la 100%. Dacă acest lucru se face de la 50% la 100%, de exemplu, ar fi o jumătate a acestui proces.
Unii utilizatori de telefoane folosesc mai mult de un ciclu de încărcare complet pe zi, alții, mai puțin. Depinde de cât de mult utilizezi telefonul și ce faci cu el.
Producătorii de baterii spun că, după aproximativ 400 de cicluri, capacitatea bateriei telefonului se va degrada cu 20%. Acesta va putea stoca doar 80% din energia pe care a făcut-o inițial și va continua să se degradeze dacă faci asemenea acțiuni suplimentare. Realitatea este, însă, că ele, probabil, se degradează mult repede decât atât.
Unele surse susțin că anumite smartphone-uri ating acel punct de 20% după numai 100 de cicluri de încărcare, bateria telefonului neîncetând să se deterioreze după 400 de cicluri. Acea cifră de 400 de cicluri/20% este aceea de a-ți oferi o idee despre rata de descompunere.
Dacă poți reduce ciclurile de încărcare, automat, poți prelungi durata de viață a telefonului. Practic, cu cât încarci mai rar bateria, cu atât va dura mai mult. Paradoxul este că ți-ai cumpărat mobilul pentru a-l folosi și că trebuie să echilibrezi economia de viață a acumulatorului cu utilitatea.
Există două tipuri generale de sugestii aici. Există cele pentru a reduce stresul și deteriorarea bateriei, afectând direct durata de viață a sa, cum ar fi reducerea luminozității ecranului, iar celelalte se referă la închiderea aplicațiilor ce rămân deschise și care continuă să consume energie, deși nu mai ai nevoie de ele.
Evită extremele de frig sau loviturile
Dacă telefonul devine foarte cald sau rece, poate exercita un stres pe baterie și scurta durata de viață. Ține telefonul departe de variațiile de temperaturi și protejează-l cu o husă pentru mobil de pe Lerato.ro,, pentru a adăuga un strat de izolare față de exterior. Orice lovitură și deteriorare poate dăuna grav bateriei și te poți trezi cu un smartphone nefuncțional.
Evită încărcarea rapidă
Încărcarea cu acumulatori rapizi a telefonului stresează bateria. Cu excepția cazului în care ai nevoie de el, evită utilizarea unei asemenea practici. De fapt, cu cât încarci mai lent bateria, cu atât mai bine, așa că dacă este mai util să folosești un acumulator normal și să-l lași peste noapte.
Încărcarea de pe computer, cu ajutorul unui USB, precum și cu alte mufe de acest tip, pot limita intrarea curentă în telefon, încetinind rata de încărcare a acestuia. Unele baterii externe ar putea încetini viteza de încărcare, dar nu pun în pericol calitatea ei.
Acestea fiind spuse, iată câteva sfaturi pentru a menține calitatea bateriei pentru mai mult timp. Indiferent dacă este vorba de un telefon nou sau nu, această piesă este printre cele mai importante elemente ale unui smartphone de care trebuie să ții cont.
Sursă foto: pinterest.com