Peste 20 de medalii şi patru titluri de campion au fost obţinute de o distilerie din municipiul Sfântu Gheorghe la unul dintre cele mai importante concursuri de băuturi distilate din Europa, desfăşurat la sfârşitul săptămânii trecute în Ungaria.
Füstös Imre, unul dintre proprietarii distileriei, a declarat luni, pentru AGERPRES că la concursul „Quintessence”, aflat la cea de-a 11 ediţie, au fost jurizate peste 1.600 de produse, iar distileria din Sfântu Gheorghe a câştigat şapte medalii de aur, 10 de argint şi cinci de bronz, precum şi patru titluri de campion pentru pălinca de mere, zmeură, tescovină şi distilatul din vin.
„Campionii se aleg dintre băuturile medaliate cu aur. De exemplu, dacă au fost în concurs, să zicem, 10 pălinci de mere medaliate cu aur, atunci cea care câştigă categoria este champion. (…) Deci, prima dată trebuie să obţină aur şi dintre cele care au obţinut aur, cea mai bună primeşte titlul de champion”, a precizat Füstös Imre.
Potrivit acestuia, pălinca de zmeură a mai primit un premiu special la acest concurs internaţional.
„Zmeura a luat şi premiul publicului, adică toate produsele care au luat champions se pun la degustat, iar cei care participă la festivitatea de premiere pot să voteze care le place cel mai mult din tot ce au gustat acolo, dintre toţi championii. Deci, pot alege care pălincă le place cel mai mult din tot concursul. (…) Pentru noi sunt foarte importante aceste premii, pentru că ne confirmă faptul că reuşim să păstrăm calitatea şi ştacheta sus. Asta e important în fiecare an şi e foarte important să nu avem produse defecte, care nu iau cel puţin bronzul. Un produs care ia bronzul este un produs bun, pentru aur sau argint ne trebuie un soi de fruct aparte, un an aparte, trebuie să dea natura ca să iasă medalii de aur. Asta nu poţi să o faci singur. Deci, un produs care depinde de noi ca să fie minimum de bronz înseamnă tehnologie curată şi să se poată recunoaşte bine fructul, dar ca să urci mai sus, la un argint sau la aur, trebuie să ne ajute şi anul respectiv. Contează cum a fost clima, cum am reuşit să cumpărăm fructele, gradul de coacere, cât a plouat, cât soare a fost, deci trebuie să fie ceva peste medie, extraordinar ca să se obţină un argint sau un aur”, a mai spus acesta.
Füstös Imre a menţionat că cel mai mult se bucură pentru premiul obţinut de palinca de prune şi distilatul de vin.
„Este al patrulea an consecutiv în care luăm medalie de aur cu pălinca de prune şi ne bucurăm, pentru că acolo competiţia este cea mai strânsă. (…) Şi la distilatul de vin ne-am clasat foarte bine şi ne bucurăm, pentru că de anul acesta intenţia noastră este să facem un vinars, care o să intre la butoi şi o să stea acolo cel puţin trei ani, până ajunge la îmbuteliere. Vrem să avem un vinars de calitate şi din regiunea aceasta”, a mai spus Füstös Imre.
Cei doi proprietari ai distileriei, Füstös Imre şi Dezső Tibor, au început să facă pălincă din hobby în urmă cu aproape opt ani iar de-a lungul timpului au preparat tot felul de sortimente, inclusiv din porumbe, pere pădureţe, nuci verzi, ţelină, scoruşe negre şi dovleac.
Instalaţia de distilare au cumpărat-o din străinătate şi au ales-o după un principiu devenit pentru ei „literă de lege” – să păstreze şi să aducă în pahar cât mai mult din gustul şi aroma fructului.
Aceştia spun că au vizitat multe distilerii din Europa înainte de a alege utilajul şi au făcut şi cursuri de arbitraj, învăţând de la cei mai buni specialişti care sunt defectele unei băuturi şi care sunt cauzele acestora.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES