Zona Buzaielor  se dovedește a fi o nesecată  sursă de comori, prin locuitorii ei,  cu fiecare activitate culturală- sezători, baluri ale portului  popular, concursuri de poezie, festivaluri de teatru, etc.,- cu care se prezintă în fața publicului de acasă sau,  așa cum s-a întâmplat vineri, 17 ianuarie a.c,  a publicului care  a umput sala Teatrului „Andrei  Mureșanu”(TAM)  din Sfântu Gheorghe, pentru a urmări spectacolul „ Tot ce-i românesc nu piere!”, prezentat de Trupa de teatru 3T (Teatru pentru Toți Tinerii) a Centrului de Tineret Întorsura Buzăului.

 

Deși au ales să afle tainele actoriei de puțin timp, mai exact începând cu luna septembrie a anului trecut, tinerii actori  cu vârste cuprinse între 15 și 17 ani, elevi ai Liceului Teoretic „Mircea Eliade” din Întorsura Buzăului, îndrumați de de profesoarele Ștefana  Badiu și Irina Bescucă de la Școala de Actorie „Dream&Act” din București, precum și de prof. Doina Pătrunjel,  au reușit  să  intre foarte bine în rolurile  personajelor din  „STEAUA FĂRĂ NUME” de Mihail Sebastian, „TITANIC VALS” de Tudor Mușatescu, „D-ALE CARNAVALULUI”  DE I.L. Caragiale; „IUBIREA E UN LUCRU FOARTE MARE”  de Ion Băieșu și „PROȘTII SUB CLAR DE LUNĂ” de Teodor Mazilu, aducând bună dispoziție și umplând sala teatrului cu hohote de râs, de la primul gong  și până la finalul spectacolului.

Legătura între fragmentele de piese a fost asigurată prin  frumoase imagini de epocă, însoțite de binecunoscutul cântec interpretat de Jean Moscopol, „Tot ce-i românesc nu piere!”. Spectatorii nici nu și-au dat seama când au trecut cele aproape 70 de minute în care actorii au prezentat scenetele  cu dezinvoltură și cu bucuria de a juca, dar în același timp cu emoția de-a se afla, pentru prima oară,  pe scena unui teatru profesionist. La final de spectacol, fiecare actor s-a prezentat în fața publicului care a aflat, astfel, că  tinerii minunați, membri ai Trupei de teatru 3T, sunt: Florin Sebastian Buzea (16 ani, satul Brădet, Întorsura Buzăului-n.red); Răzvan Bocârnea (15 ani, satul Crasna, Sita Buzăului-n.red); Mihaela Murea (15ani, Sita Buzăului); Delia Maria Nițu (15 ani, Sita Buzăului); Călin Constantin Tonie (17 ani, Floroaia Mare, Întorsura Buzăului-n.red); Stefania Popica (16 ani, Vama Buzăului); Bianca Maria Florea (15 ani, Floroaia Mare, Întorsura Buzăului-n.red); Maria Baniță (16 ani, Barcani); Andreea Neagoe (16 ani, Sita Buzăului); Iulia Moldovan (16 ani, Întorsura Buzăului); Delia Maria Sporea (15 ani, Sita Buzăului); Minodora Elena Prundar (15 ani, Sita Buzăului); Maria Calcea (16 ani, Barcani); Roxana Păcurar (16 ani, Vama Buzăului); Veronica Șerban (17 ani, Întorsura Buzăului); Ioana Despa (16 ani, Sita Buzăului).

 

„În aproape toate proiectele sunt implicați aceiași copii, cei  care vor  să facă mai mult decât să meargă la școală.”

De la prof. Doina Pătrunjel, cea care reprezintă sufletul mișcării de tineret din Zona Buzaielor, am aflat câteva amănunte de culise referitoare la tinerii actori și spectacolul prezentat la Sfântu Gheorghe.

„Trupa de teatru 3T este un proiect care s-a născut la idea unui tânăr, și cu ajutorul tinerilor am reușit să creăm un spectacol, un act cultural care să-i bucure  în primul rând pe membrii comunității din Întorsura Buzăului, și apoi pe toți care vor să vină în sală și să urmărească acest spectacol. Proiectul  a fost finanțat de Primăria Întorsura Buzăului, s-a derulat prin Centrul de Tineret  în Liceul Teoretic „Mircea Eliade”- prin urmare mulțimim directoarei licelui, Maria Bularca, cea care ne-a găzduit și ne-a oferit toate condițiile pentru repetiții. Acești copii au absolvit Școala de actorie Dream&Act de la București, Ștefana  Badiu și Irina Bescucă au fost îndrumătoarele lor. Sper din tot sufletul că va plăcut acest spectacol, el a fost creat ca un cadou de Crăciun pentru comunitatea întorsureană. Acești copii sunt elevi  la Liceul Eliade din Întorsura, cu o singură excepție, Iulia, care e întorsureancă dar este elevă la Șaguna la Brașov. Ei sunt foarte „buni sportivi” pentru că au făcut slalom printre cursuri, teze și alte proiecte. Nu știu de ce se întâmplă așa dar întotdeauna, în aproape toate proiectele sunt implicați aceiași copii, cei  care vor  să facă mai mult decât să meargă la școală. Acești copii au rezultate foarte bune și la învățătură, sunt niște tineri minunați care au depus sute de ore de pregătire pentru ceea ce ați  văzut astăzi, pentru o oră de spectacol. Sute de ore de pregătire însemnând exerciții de dicție, exerciții de regizare, învățarea rolurilor, realizarea decorurilor, repetiții după repetiții. Au fost zile în care au repetat și câte 8 ore.(…)  Pe copii  i-am văzut  jucând această piesă de mai multe ori, însă astă seară s-au întrecut pe ei. Au avut mari emoții  pentru că știau că vor juca în fața unui public avizat- ei au mai jucat în fața colegilor lor de la liceu sau la Festivalul de teatru de la Sita Buzăului. Suntem foarte bucuroși că lucrurile au mers bine, chiar dacă uneori s-au poticnit, ei au capacitatea de a repara greșelile, pentru că sunt foarte aproape de a fi niște actori cu adevărat.”

Prof. Doina Pătrunjel a menționat că ideea aducerii Trupei  de teatru 3T pe scena Teatrului „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe i-a aparținut lui Cătălin Lazăr, consilier de tineret în cadrul Direcției Județene de Sport și Tineret Covasna, căruia i-a adresat mulțumiri. „Îi mulțumim și d-lui Marian Stiopu (directorul DJST-n.red) care ne susține în toate proiectele, precum  și d-nei  Anna Maria Popa (manager TAM-n.red)  care ne-a găzdut și ne-a  ajutat  ca să fim cunoscuți și la Sfântu Gheorghe. (…) Dacă școlile ne vor invita cu ocazia  Zilelor  Școlii sau la „Școala altfel”,  noi suntem dispuși să venim și să le oferim gratuit acest spectacol”- a mai spus prof. Doina Pătrunjel.

Directorul DJST Covasna, Marian Stiopu, i-a asigurat pe membrii Trupei de teatru 3T de tot sprijinul înstituției pe care o conduce, în realizarea viitoarelor proiecte. „În numele Direcției pentru Sport și Tineret  vă pot spune că așa cum am fost alături de voi la înființarea Centrului de Tineret, așa vom fi și în continuare, atâta timp cât ne țin puterile. Vă așteptăm și anul acesta cu proiecte la Direcție- cât de curând, după promisiunile ministrului nostru vom primi bugetul. Cum am procedat și până acum, urmează să structurăm tipurile de cheltuieli pe ce aveți  voi de făcut în perioada imediat următoare, și să sperăm că această  trupă minunată se va regăsi și în  proiectele noastre, împreună cu Centrul de Tineret Întorsura Buzăului. Vă felicit! Așa cum Centrul de Tineret  Întorsura Buzăului  are tot sprijnul nostru,  Centrul de Tineret Sfântu Gheorghe, cu cele două extensii – Covasna și Vâlcele, reprezintă, practic, un tot unitar în acest județ.”

„Ce se mai întâmplă  cu dăinuirea noastră- aporopo  de <<Tot ce-i românesc nu piere!>>- în această parte de țară și în Europa?

Invitat de seamă la acest eveniment organizat în preajma sărbătorii Zilei Culturii Naționale, dr. Ioan Lăcătușu, directorul ştiinţific al Centrului European de Studii Covasna-Harghita, le-a vorbit celor prezenți, dar în mod special tinerilor actori/elevi, despre importanța dăinuirii românești pe aceste meleaguri.

„Spectacolul având loc între Ziua Culturii Naționale și Ziua Unirii Principatelor Române, scenetele voastre, binecunoscute de noi și foarte bine jucate de voi, ne îndeamnă să reflectăm la niște lucruri care înseamnă care este rostul familiei de astăzi, ce se mai întâmplă cu dăinuirea noastră- aporopo de <<Tot ce-i românesc nu piere! >>- în această parte de țară și în Europa, unde tăvălugul acesta al globalizării și al centralizării ne încearcă pe toți. (…) Ca om care am studiat istoria locală vă asigur că aveți strămoși deosebiți, oameni minunați care au asigurat  acolo, în curbura Carpaților, dăinuirea românească.  Un istoric român, Brătianu, a scris că istoria poporului român este o enigmă, bineînțeles un miracol. Marii învățați  au reflectat cum de-am rezistat noi românii, fiind așezați aici <<în fața tuturor răutăților>> cum spunea cronicarul, cum de-am reușit să realizăm acest lucru în condițiile în care o mie și ceva de ani am stat în state diferite, în condițiile în care nu erau facilitățile de astăzi privind comunicarea, în condițiile în care înaintașii noștri au  avut greutăți deosebite. Familia românească tradițională în primul rând avea copii foarte mulți, rare familii în care erau sub 10 copii. Familia era prima școală, model de solidaritate extraordinară, și bineînțeles că acolo copiii învățau disciplina, ce înseamnă ordinea, acolo se învățau cei 7 ani de acasă și, cum am mai spus-o și cu alte ocazii, în familia tradițională bunicul și bunica  aveau un rol excepțional în ceea ce însemna transmiterea acestor valori. Când făcea copilul ochi și trecea peste gard, în societate, îl prelua comunitatea locală. Satele erau cu totul altfel, și acolo s-au învățat tradițiile, obiceiurile, acolo s-au transmis și s-au format caracterele în raport cu comunitatea. Din acest punct de vedere vin în continuare cele două instituții fundamentale: Biserica și Școala. În toate părțile României acestea au fost importante, dar în această zonă a noastră în mod deosebit, deoarece aici, până în anul 1918, Statul avea interes ca cetățenii să facă carte, dar nu în limba română! Și-atunci, Școala românească a luat ființă în tinda Bisericii, și popa și domnul învățător  au fost principalele persoanaje, principalii intelectuali din satele noastre, și astfel, am putut rezista!  Bineînțeles că talpa țării a făcut dăinuirea românească, dar Dumnezeu a rânduit să apară personaje providențiale, din momente în momente ale istoriei. Înafară de domnitorii pe care îi știm cu toții (…) am avut oameni deosebiți. Doi dintre ei sunt: Mitropolitul Andrei Șaguna și poetul nepereche Eminescu, care efectiv ne-a schimbat limba, a avut o viziune extraordinară (…) a fost genial prin ceea ce a însemnat.  Auziți: Ce-ți doresc eu ție, dulce Românie!, scrisă la 17ani.

Ce facem noi, astăzi, în condițiile în care există tendințele extraordinare de  globalizare? (…) Trebuie să ne cunostem istoria locală! Spuneam recent, uitați-vă pe site-urile primăriilor din județ, cu excepția Barcaniului, niciun site nu are pagini  de istorie locală,  ca și cum comuna ar fi  plutit în aer. Veniți și citiți istoria locală, putem  să ne înarmăm sufletește și să dăm răspunsuri celor care ne întreabă: Dar voi  ce căutați aici?  În al doilea rînd, raportându-ne la semnele timpului, putem să fim europeni, dar în același timp să rămânem români. Bineînțeles că roata istoriei nu se poate întoarce, nu mai putem să mergem toată ziua cu opinci și cu ițari, dar în același timp putem păstra aceste tradiții. Felicit toată Zona Buzaielor pentru aceste baluri extraordinare ale portului popular! Sunteți superbi în costumele populare, marca noastră identitară, trebuie să ne-o păstrăm în continuare cum putem, să realizăm ceea ce este peren  în cultura populară, în folclor și în ceea ce a însemnat, aici, partea noastră de  contribuție!” a conchis dr. Ioan Lăcătușu.

Nouă nu ne rămâne decât să îi felicităm pe toți cei care și-au adus contribuția la această reușită actoricească: elevi, profesori îndrumători, autorități locale, D.J.S.T. și TAM !

 

Maria CREȚU-GRAUR

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail