Proiectul educațional cultural -artistic „Iubește-ți patria, copile” , implementat de Asociația Pedagogilor Români (APR) din județul Covasna, în parteneriat cu Inspectoratul Școlar Județean (IȘJ) Covasna, a fost dezvoltat. Ediția din acest an va fi derulată cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului, având trei direcții de acțiune: organizarea festivalului de muzică și dans popular – ce a dat titlul proiectului, organizarea unui simpozion pe tema păstrării identității naționale într-o zonă multietnică și promovarea costumului popular românesc specific arealului etno-folcloric al județului, au transmis organizatorii.

Proiectul s-a conturat cu timp în urmă, a crescut an de an, însă scopul organizatorilor a rămas același, de la înființarea APR: să promoveze în rândul publicului tânăr cunoaşterea şi respectarea valorilor fundamentale ale istoriei şi culturii românești, dezvoltarea şi consolidarea sentimentului patriotic și exprimarea prin comportament a identității naţionale.

 

„Asociația Pedagogilor Români din Județul Covasna (APR) și-a asumat, încă de la înființare, misiunea de a valoriza tradiţiile folclorice ale poporului român în contextul actual socio-cultural, prin crearea condițiilor care să faciliteze preluarea tezaurului artei populare strămoșești de către generațiile tinere. Pentru a sădi în inimile copiilor dragostea pentru frumos şi autentic, membrii asociației – educatori, învățători, profesori ș.a. – depun eforturi constante pentru educarea preșcolarilor și elevilor în spiritul aprecierii portului popular, ca simbol al valorificării și păstrării datinilor și obiceiurilor străvechi. Principiul călăuzitor în această activitate a pedagogilor români din județul Covasna consideră tradiţiile româneşti ca reprezentând valori inegalabile şi incontestabile ale poporului nostru, care trebuie promovate și onorate indiferent de moda și evenimentele lumii moderne. Principalele obiective ale proiectelor și activităților desfășurate de APR vizează păstrarea și promovarea valorilor culturale naționale, educarea sentimentului de dragoste faţă de artă, cultură şi patrie, precum și încurajarea creaţiei artistice în rândul școlarilor și preșcolarilor.”- a transmis președinta APR Covasna, prof. înv. preșcolar Loredana Muntean.

Proiectul „Iubește-ți patria, copile”, este una dintre manifestările importante pe care Asociația le derulează.

Scopul proiectului constă în redescoperirea, cultivarea şi promovarea valorilor tradiţionale strămoşeşti, cunoașterea și aprecierea tezaurului folcloric zonal, prin implicarea copiilor, a cadrelor didactice și a reprezentanților comunității locale și în promovarea costumului popular românesc ca simbol moral, social, estetic al apartenenței culturale ale unui neam, în general, și a celui din județul Covasna, în special.

„(S)istemul de valori europene de la începutul secolului al XXI-lea acordă o atenţie deosebită trecutului şi culturii. Din această perspectivă, sistemul educațional trebuie să promoveze trecutul şi valorile culturale ce ar putea constitui exemple de urmat pentru tânăra generaţie aflată într-o criză de modele sau, dimpotrivă, copleşită de aşa-zisele <<modele>>. Numai educându-i de mici pe copiii noştri, prin diverse activităţi desfăşurate în familie şi în unităţile de învăţământ, astfel încât să iubească limba şi obiceiurile ţării în care s-au născut, ne putem asigura că tradiţiile vor avea continuitate în generaţiile următoare. Totodată, dezvoltarea competenţelor artistice reprezintă o prioritate pentru noi, dascălii din județul Covasna, care neobosiţi căutăm metode şi mijloace cât mai atractive şi convingătoare pentru a trezi copiilor noştri interesul faţă de valorile populare românești. Proiectul urmărește implicarea elevilor și a dascălilor în acțiuni ce au ca scop exprimarea valorilor morale, culturale, atât de necesare comunității românești din județul Covasna. În acest sens,  Festivalul de muzică și dans popular <<Iubește-ți patria, copile!>>, organizat de Asociația Pedagogilor Români din Județul Covasna încă din anul 2014, reprezintă un instrument deosebit de eficient pentru stimularea creativității artistice a tinerilor, precum și pentru promovarea valorilor și tradițiilor românești la nivel local și național. Urmărind acest deziderat, considerăm extrem de util acest proiect prin capacitatea lui de a atrage și implica elevi și preșcolari, invitați și stimulați să cultive de la cea mai fragedă vârstă sentimentul de apartenenţă, de iubire şi dragoste pentru rădăcinile şi valorile poporului român. Festivalul reprezintă, astfel, o oportunitate de  a încuraja transmiterea și celebrarea de către noile generații de elevi a tezaurului folcloric național.”- au transmis organizatorii.

Din echipa de coordonare fac parte Loredana Muntean, președinta Asociației Pedagogilor Români din județul Covasna și inspectorul școlar general adjunct al IȘJ Covasna, prof. Marcela Ștefu. membrii echipei de implementare fiind inspectorul școlar Florica Nica, prof. Adriana Cornea, prof. Maria Dobrean, prof. înv. preșcolar Larisa Turcu, prof Luminița Gavrilă, prof. înv. primar Roxana Suciu –vicepreședinte APR și ed. Săndica Borchină.

Ediția din acest an va fi deschisă de Simpozionul cu tema „Păstrarea identității naționale într-o comunitate multietnică”, ce va avea loc în data de 6 noiembrie 2019, în cadrul festivităților dedicate Zilei de 1 Decembrie – Ziua Națională a României. La manifestare vor participa cadre didactice din mediul preuniversitar și universitar, care vor prezenta comunicări și prelegeri pe subiecte circumscrise temei.

A doua activitate a proiectului va consta în organizarea ediției 2019 a Festivalului de muzică și dans popular „Iubește-ți patria, copile!”, la care se așteaptă să participe un număr mare de preșcolari, elevi și cadre didactice din județul Covasna. Manifestarea va avea loc la Sfântu Gheorghe, în data de 27 noiembrie și va cuprinde trei secțiuni:  a) Interpretare vocală – cântece din folclorul românesc; b) Dansuri populare românești; c) Recitare – doine și balade populare românești.

100 de costume populare covăsnene, pentru copii și dascăli

Cea de-a treia activitate a proiectului vizează promovarea costumului popular românesc specific arealului etno-folcloric al județului Covasna, prin achiziționarea a 100 de costume populare românești realizate de meșteri recunoscuți, care respectă tradițiile populare specifice portului țărănesc autentic din regiune, a precizat președinta APR Covasna.

Potrivit acesteia, costumele populare vor fi utilizate de preșcolari, elevi și cadre didactice, atât în cadrul Festivalului de muzică și dans popular „Iubește-ți patria, copile”, cât și cu ocazia altor acțiuni viitoare dedicate promovării valorilor culturale tradiționale ale românilor din județul Covasna.

„ Cifra de 100 de costume face trimitere, în mod simbolic, la cei 100 de ani care au trecut de la Marea Unire de la Alba Iulia, din 1 Decembrie 1918, inclusiv în sensul în care costumul popular, care a dăinuit peste veacuri, amintește constant de permanența idealului național în sufleul poporului român.

Costumele vor fi utilizate de preșcolari, elevi și cadre didactice – inclusiv membri ai APR – atât în cadrul Festivalului de muzică și dans popular <<Iubește-ți patria, copile!>>, cât și cu ocazia altor acțiuni dedicate promovării valorilor culturale tradiționale ale poporului român. În acest fel, preșcolarii și elevii interesați de portul românesc și datinile naționale vor avea posibilitatea să participe la diverse acțiuni și proiecte organizate, anual, cu ocazia unor sărbători și aniversări naționale și universale (…). În același timp, ne propunem editarea unei broșuri de prezentare a activităților derulate în cadrul proiectului.”- a menționat  președinta APR Covasna, Loredana Muntean.

Vom reveni cu informații.

Ana Ciorici COSTACHE

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail