Echipa Serviciului Public Salvamont Covasna a anunțat ieri că a finalizat marcarea a două poteci destinate bicicliștilor. Cele două pornesc de la căsuța de colectare a taxei de intrare spre Șugaș Băi, unde se află și harta traseelor și trec prin stațiune, după care ajung înapoi la locul de pornire, a informat Serviciul Public Salvamont Covasna.
„Veste bună celor care vor să încerce mersul pe bicicletă prin pădure. Recent Serviciul Public Salvamont Covasna a finalizat marcarea a două poteci destinate pentru bicicliști. Acesta au primit denumirea de <<Ride>>, respectiv <<Easy Ride>> și au fost marcate cu roșu și albastru. ”- au anunțat reprezentanții Serviciului Public Salvamont Covasna.
Traseul „Easy Ride”, marcat cu culoare albastră, este de dificultate ușoară spre medie, având 16.70 km și o diferență de nivel de 500 metri. Traseul pleacă de la bariera de taxare spre Sugas Băi și continuă aproximativ 1 km pe șosea până la izvorul Csaba. Aici, cicliștii vor coti stânga pe drumul de pământ pe care îl vor urma până la barieră, unde orientându-se spre stânga vor începe urcușul prin pădurea de pini apoi traversând poiana Nadaș.
„De aici, urcușul ne va scoate în traseul de creastă bandă albastră pe care îl vom urma până în Poiana Sarmani, urmând traseul punct galben vom începe coborârea spre stațiunea Șugaș Băi, unde vom ajunge după 2 km. Mai departe, traseul coboară spre partea de jos a stațiunii, cotind brusc dreapta la capătul ei. (…) Vom ajunge în capătul drumul vechi – Telegraf- pe care îl vom urma în coborâre până la punctul de start al traseului, respectiv bariera de taxare.”- se arată în descrierea traseului.
Cel de-al doilea traseu, traseul „Ride”, marcat cu roșu, are o dificultate medie, însumează 17.53 km și o diferență de nivel de 660 metri.
„Traseul pleacă de la bariera de taxare spre Șugaș Băi și după 200 de metri virează brusc stânga, trece pârâul și începe urcușul pe versantul împădurit. Urmează o urcare susținută care însumează D+ de nivel. Continuăm apoi cu o coborâre foarte tehnică pe un abrupt bolovănos, ce ne scoate în punctul numit Izvorul Csaba. Urmează de aici o porțiune de drum forestier ce are și marcaj punct galben. La capătul acestui drum este amenajată în versant o urcare tehnică în serpentine ce vă va testa aptitudinile din plin. Urmărind în continuare traseul punct galben vom urca în mod constant până ce în Poiana Sarmani ne vom intersecta cu traseul în bandă albastră, pe care îl vom urma la fântâna Gyertyanyos. Aici, cotind dreapta vom continua într-o ușoară urcare până pe Vârful Gurgău (1.017m), acesta fiind și punctul cel mai înalt al traseului nostru. Continuăm în coborâre pe marcajul triunghi albastru, apoi cotind dreapta urmăm poteca ne va scoate în stațiunea Șugaș Băi”- au transmis reprezentanții Serviciului Public Salvamont Covasna, care recomandă, pentru siguranța bicicliștilor, purtarea căștii de protecție.
Traseele în format GPX se pot descărca de pe pagina www.natcov.ro.
Centrul Judeţean pentru Protecţia Naturii, Dezvoltare Rurală şi Salvamont, aflat în subordinea Consiliului Județean (CJ) Covasna, a decis în urmă cu aproximativ doi ani, înfiinţarea Serviciului Public Judeţean Salvamont Covasna.
Patru salvamontiști profesioniști și un voluntar sunt pregătiți să intervină în sprijinul turiștilor rătăciți prin zonele montane din Covasna.
Serviciul Public Salvamont Covasna are ca obiectiv principal căutarea persoanelor dispărute în zona montană, acordarea de prim ajutor și transportarea acestora la cea mai apropriată unitate medicală, și, totodată, oferă informații despre starea traseelor turistice marcate, despre eventualele pericole prezente în zonă. De asemenea, promovează drumețiile și respectul față de natură.”- se arată pe pagina Salvamont Covasna.
În cadrul Serviciului Public Salvamont Covasna funcționează și un dispecerat, cu număr propriu, la care poate suna oricine are nevoie de asistență în munți. Numărul de telefon alocat acestui serviciu este 0725.826.668 (0-SALVAMONT).
Ana Ciorici COSTACHE