120 de tineri din județ și din țară participă la tabăra „Jandarm pentru o săptămână” organizată la Centrul de Agrement Pădureni, prima și singura de acest fel din țară, a cărei deschidere oficială a avut loc ieri dimineață, în prezența prefectului județului Covasna, Sebastian Cucu, a directorului Direcției Județene pentru Tineret și Sport Covasna, Marian Știopu, a reprezentantei Inspectoratului Școlar Județean Covasna, inspector Florica Nica, a inspectorului șef al Inspectoratului de Jandarmi Județean Covasna, locotenent colonel Adrian Nichifor și a reprezentantei Asociației GRIT Covasna, Florentina Teacă.
Sosiți în tabără în cursul zilei de luni, 19 august, tinerii- fete și băieți cu vârste cuprinse între 12 și 19 ani – grupați în 3 plutoane, au reușit să se pregătească așa cum se cuvine, instruiți de jandarmi, pentru a participa la festivitatea de deschidere oficială a taberei ce a cuprins: întâmpinarea persoanei oficiale, prefectul Sebastian Cucu; arborarea drapelului și intonarea Imnului Național al României, împreună cu membrii Corului Bărbătesc „Voievozii Munților” din Vâlcele.
„Este o șansă pentru voi ca în această scurtă perioadă să gustați din plăcerea de a fi oștean”
Adesându-se tinerilor îmbrăcați în tricouri roșii, galbene și albastre, prefectul Sebastian Cucu a menționat: „Vreau să vă spun că a fost cel mai emoționant moment de trecere în revistă a unei gărzi. În scurta perioadă de când sunt prefect am avut ocazia să particip la multe evenimente, ceremonii militare, dar sunteți plutoanele care m-au emoționat cel mai mult, și am fost onorat să vă trec în revistă.
Mi-aduc aminte că în urmă cu cca 30 de ani, participam la o tabără – nu era o tabără cu specificul acesteia la care participați voi, era o tabără școlară, era înainte de Revoluție, la Bucșoaia (jud Suceava- n.red)-, însă mi-a rămas în minte acea experiență pentru că era un moment la care participam cu toții, în fiecare dimineață, și anume intonarea Imnului și ridicarea drapelului pe catarg. Apoi fiecare dintre județe avea câte o echipă care făcea de gardă, pe rând, la drapelul care era amplasat în centrul taberei. Mie mi-a rămas pe retină, ca să zic așa, acel moment, și-l păstrez cu drag în suflet, cu atât mai mult cu cât (…) nu am satisfăcut stagiul militar pentru că s-au schimbat regulile, și nu am apucat să fac și eu milităria pe care o făceau înainte mulți dintre cei care sunt de față, aici. Drept pentru care cred că este o șansă pentru voi ca în această scurtă perioadă să gustați din plăcerea de a fi oștean, pentru că eu cred că este o plăcere. Dacă o faci din suflet, această meserie de jandarm, în cazul de față, este una cât se poate de frumoasă și de necesară.
Nu știu dacă știți, dar anul acesta Jandarmeria împlinește 100 de ani de când funcționează în Ardeal. Deci, după Marea Unire, această instituție fundamentală a Statului Român s-a organizat și la nivelul noii provincii, și iată că suntem într-o perioadă festivă, în anul Centenarului Jandarmeriei în Ardeal. (…)
Jandarmeria reprezintă una dintre instituțiile fundamentale ale statului român, bazate pe respectarea legii, pe disciplină și orientare către cetățean. Tot ceea ce fac jandarmii este în slujba noastră a tuturor, a cetățenilor. Înțeleg din programul pe care îl veți avea în această săptămână că veți fi practic mici jandarmi ai noștri, și sunt convins că o să vă placă și că vă veți descurca foarte bine. Și poate că, în timp, unii dintre voi vor îmbrățișa această meserie și vor urma această cală. Dar să nu ne gândim până acolo, să ne gândim la această săptămână în care veți fi soldați, veți fi militari, veți fi jandarmi și veți trece prin toate experiențele pe care această muncă o presupune. (…) Sunt convins că așa cum eu îmi aduc aminte de experiența mea de acum 30 de ani, această tabără va rămâne unul dintre momentele de referință din viața voastră la care peste ani vă veți întoarce cu drag, în aminitirile voastre, iar peste timp o să le apreciați la adevărata lor valoare. ”
„A fost ceva care pe mine m-a emoționat până la lacrimi!”
Prezent la lansarea evenimentului împreună cu membrii Corului „Voievozii Munților”, viceprimarul comunei Vâlcele, Nicolaie Cucu, s-a arătat foarte încântat de modul în care s-au prezentat tinerii participanți și de atmosfera taberei, și a declarat că ideea acesteia este una foarte bună.
„La deschiderea evenimentului a fost extraordinar de frumos; au fost momente la care eu, în ultimii 40 de ani, nu am participat! Este o idee fantastică de a organiza această tabără, în colaborare cu IJJ Covasna, pentru că tinerii sunt foarte, foarte receptivi! S-au comportat ca și cum ar fi soldați cu ore multe de instrucție! A fost ceva care pe mine m-a emoționat până la lacrimi! (…) Sper că va avea continuitate tabăra Jandarm pentru o zi, pentru că este o idee frumoasă! În afara faptului că sunt educați, pregătiți, ei pot vedea acum și fața internă a Jandarmeriei, nu fața care ni se arată la televizor! Este o idee extraordinară, iar copiii îmi par receptivi!”- a declarat Nicolaie Cucu.
Evenimentul, aflat la prima ediție, este parte din Proiectul de țară „România mea”, organizat de Direcţia Judeţeană pentru Tineret şi Sport (DJTS) Covasna, cu sprijinul Ministerului Tineretului şi Sportului, și a Inspectoratul Judeţean de Jandarmi (IJJ) Covasna, în parteneriat cu Asociația GRIT Covasna și Asociația „Voievozii Munților” Vâlcele.
„Participă 120 de tineri, astfel că toate locurile au fost ocupate! Participanții sunt din județele Covasna și Harghita, în mare parte, dar și din București, Oradea, Brașov. Copiii au un bun prilej de a se cunoaște și de a cunoaște frumusețile județului, pentru că vor face și excursii prin județ. O parte dintre ei au mai fost la noi în tabără, alții sunt la prima participare. Ideea este că urmărim și orientarea tinerilor în profesia de jandarm, pentru că sunt mulți care sunt în clasele a XI-a sau a XII-a de liceu, care intenționează să urmeze o carieră militară și atunci noi îi canalizăm, într-un fel, pentru a vedea oarecum ce ar însemna viața de jandarmi, mai ales că în județele noastre chiar este nevoie de tineri autohtoni care cunosc situația din zonă.” – a declarat, ieri, directorul executiv al DJST Covasna, Ioan Marian Știopu.
Despre conturarea ideii acestei tabere, directorul a declarat: „<<Proiectul de țară- România mea>> este la ediția a patra. Primele trei ediții au avut loc într- un context diferit, și anume, a fost gândit acest proiect pentru a socializa cu tinerii români din provinciile istorice. Din păcate, anul acesta, din cauza unor probleme financiare și de organizare nu am putut să îi dăm același caracter taberei noastre și, din discuțiile purtate cu conducerea IJJ Covasna, cu domnul comandant Adrian Nichifor, am ajuns la concluzia că ar fi foarte necesar și binevenit un parteneriat între Ministerul Tineretului și Sportului, prin Direcția Județeană pentru Sport și Tineret și Ministerul Afacerilor Interne, prin Inspectoratul Județean de jandarmi Covasna. Am găsit deschidere din partea tuturor și împreună sperăm să derulăm în condiții deosebite acest proiect. ”
O săptămână plină de activități diverse
„<<Jandarm pentru o săptămână>>, prima ediție a prins contur anul acesta în Tabăra de la Pădureni (…). Ne bucurăm că participanții au sosit și suntem convinși că această săptămână va fi o provocare pentru ei. În cele șase zile ale taberei, aceștia vor descoperi ceea ce reprezintă instituția jandarmeriei, și ceea îi uneşte, dar şi ceea ce îi face unici. Practic, se vor descoperi pe ei înşişi. (…) Pregătirea va fi prezentă şi trăită în fiecare zi, și nu doar expusă teoretic.”- au transmis reprezentanții IJJ Covasna.
„Este o tabără cu specific militar. Pe timpul activităților, participanții vor trebui să respecte un program. Eu sper că o să fie interesant (…) și ne bucurăm că au aplicat și domnișoare la această tabără. Participanții vor avea parte de tot felul de surprize. Sperăm să le captăm atenția tinerilor, și cine știe, în viitor poate vor opta pentru instituțiile militare de învățământ și poate o să îi avem colegi! (…) Activitățile vor fi diversificate și sperăm ca feedbackul de la finalul taberei să fie pozitiv.”- a declarat inspectorul şef al IJJ Covasna, locotenent colonel Adrian Nichifor.
Toți cei 120 de participanți vor respecta, zilnic, programul „milităresc” care începe destul de devreme, adică la ora 6.00, când are loc deșteptarea, echiparea şi ieșirea la înviorare pe platou, urmate de programul de igienă personală, servirea micului dejun și programul administrativ, conform repartiției stabilite pe sectoare.
La fel ca în tabăra din urmă cu mai bine de 30 de ani, la care a făcut referire prefectul Sebastian Cucu, și tinerii prezenți în tabăra „Jandarm pentru o săptămână” se vor aduna în formație pe platou, în fiecare zi, la ora 9.00, unde vor intona Imnul Național al României.
Programul taberei cuprinde, în principal, activități sportive și cu specific militar, susținute de personalul IJJ Covasna, dar și manifestări culturale și recreative, pregătite de DJST Covasna, precum: Prezentarea istoriei Jandarmeriei Române la nivelul judeţului Covasna; – Prezentarea Jandarmeriei Române- structură organizatorică, misiuni; -Prezentarea misiunilor I.J.J Covasna; Instrucţie de front: mersul în cadenţă, intoarcerile de pe loc ( la stanga, la dreapta, la stînga-împrejur); Topografie militară – orientarea în teren fără busolă, determinarea punctelor cardinale prin diferite metode (după muşchii copacilor, după ceas, după soare etc); Lecție de psihologie specifică elevilor; Pregătire în domeniul montan. Enumerarea potenţialelor riscuri (accidente, reptile: șerpi, vipere, animale sălbatice: lupi, urși etc) care pot apărea pe timpul unei drumeţii montane; Prezentarea tirolianei, prezentarea rapelului, manevre de corzi; Modalităţi de așezare în teren muntos a corturilor, cum trebuie făcut focul, reguli ce trebuie respectate pe timpul unei drumeţii montane; Reguli de prim ajutor în drumeţiile pe munte; Prezentarea unor aspecte legislative de interes general pentru elevi ( legea 60/1991, legea 61/1991, legea 4/2008); Exercițiu demonstrativ pe linie de restabilire a ordinii publice; Exercitiu demonstrativ cu animalele de serviciu; Prezentarea tehnicii din dotarea Jandarmeriei Române; CUM SĂ DEVII JANDARM- prezentarea ofertei educaţionale a instituţiilor de invăţământ care formează personal pentru Jandarmeria Română; Ateliere de cultură și spiritualitate românească; Prezentarea județului Covasna –elemente de patrimoniu cultural și natural, așezare, obiective turistice, istorie; Activități sportive și de petrecere a timpului liber; foc de tabără etc.
În timpul scurt pe care l-am avut la dispoziție, am stat de vorbă cu câțiva dintre participanți care ne-au împărtășit câteva gânduri de început, urmând ca impresiile importante să ne fie destăinuite la final de tabără: „Îmi doream să particip la o astfel de tabără pentru că tatăl meu mi-a tot povestit despre armată și voiam să văd și eu cum este să stau într-un pluton, să fac pozițiile indicate de instructor. Aseară am exersat cam jumătate de oră, în pluton, iar astăzi ne-a ieșit foarte bine”- Adrian Vulcan, Toplița ; „Am participat la 3 din cele 4 ediții ale proiectului „România Mea”, și iată-mă prezentă la prima ediție a taberei „ Jandarm pentru o săptămână”. Este o experiență nouă, iar mie îmi plac experiențele. Este un pic mai greu cu trezitul la ora 6 dimineața, însă cu siguranță va fi foarte interesant pentru că vedem din altă perspectivă lucrurile. O să le și cânt colegilor, aici este nevoie de voie bună.”- Ana Săndulea, Covasna; „Când am aflat despre această tabără și despre activitățile ei, am zis că trebuie să vin. Suntem mai mulți din acea zonă și până acum pare foarte interesnată, și ne bucurăm că am venit.”- Andrei Stat, Toplița.
Nouă nu ne rămâne decât să le urăm TABĂRĂ FRUMOASĂ, TUTUROR!
Maria CREȚU-GRAUR
Ana Ciorici COSTACHE