Lacul de la Dalnic oferă bucurii nebănuite amatorilor de scufundări din toate colțurile țării. Săptămâna trecută, aici au poposit și 20 de copii din Covasna, cu vârste cuprinse între 7 și 14 ani, beneficiari ai proiectului „EXPLORĂM LUMEA APELOR”, realizat de Asociația GRIT cu sprijinul Direcției Județene pentru Sport și Tineret Covasna, în parteneriat cu Centrul de scufundări My Lake Dalnic.

 

Odată scăpați de frică și de stresul „oare cum o fi? dacă mă sufoc, dacă întru în panică? etc”, copiii s-au putut bucura de peisajul subacvatic.

„Proiectul EXPLORĂM LUMEA APELOR își propune promovarea beneficiilor educației non-formale în rândul a 20 de tineri din orașul Covasna, cu scopul de a urmări viața subacvatică și de a deveni conștienți de importanța protejării mediului, inclusiv a celui acvatic. Copiii au avut posibilitatea să se scufunde și să înțeleagă cum funcționează mediul acvatic. Au mângâiat peștișorii, i-au hrănit, au înotat printre ei. A fost o zi de vacanță petrecută frumos, fără telefoane sau tablete, în natură, zi în care ei și-au completat cunoștințele dobândite la școală, dar, mai ales, au trăit experiențe noi, pe care cu greu le vor uita.”, ne-a spus Flavia Elena Lungu, vicepreședinta Asociației GRIT.

 

„Din păcate am ajuns să educăm adulții prin intermediul copiilor”

 

La rândul său, Szabó Jenő, conducătorul Centrului de Scufundări Subacvatice Dalnic ne-a spus:   „Nu ai cum să ceri de la un copil sau de la un adult să protejeze mediul subacvatic dacă nu-l cunoaște și nu-l iubește. Deci asta este esenţa şi scopul proiectului, să facem să îndrăgească peştişorii, plantele şi să înţeleagă că şi sub luciul apei există viaţă. Rolul nostru ăsta e, să le arătăm ce se ascunde sub apă, ce lume fantastică este acolo, pentru a proteja lumea subacvatică și procedura prin care facem acest lucru e foarte simplă. Copiii interacționează cu peștii, mângâie peștii, le dau acestora să mănânce din palme, se împrietenesc cu ei și încep să-i iubească. După ce iubesc peștii, au instinctul să-i apere. După scufundare le explicăm copiilor că acești prieteni ai lor (peștii) sunt în pericol și prin faptul că sunt otrăviți de oameni. Le spunem copiilor că atunci când aruncăm gunoiul, pet-urile în apă sau spălăm mașinile în pârâu, de fapt otrăvesc prietenii, adică viețuitoarele din apă. Implicit ne facem rău și nouă deoarece bucățile de plastic devin tot mai mici, sunt mâncate de pești, iar aceștia îi mâncăm noi. S-a dovedit că în conservele de ton au fost detectate microparticule de plastic. Pentru a nu se întâmpla aceste lucruri, copiii sunt îndemnați să le spună părinților să nu otrăvească prietenii lor prin aruncarea gunoaielor în apă. Din păcate am ajuns să educăm adulții prin intermediul copiilor, deoarece aceștia sunt mult mai receptivi și atenți la măsurile de protejare a mediului. Degeaba mă duc la părinți și le explic cum să se comporte. Așa de multe informații lovesc mintea adulților în fiecare zi, încât nu are niciun efect ce le spun. Dacă mă duc cu forța și-l amendez pe cel care greșește, oricum nu obținem rezultate pe termen lung. Eu cred că cel mai mult se schimbă un părinte când e rugat de propriul copil pentru că o pot face din dragoste pentru el. Copiii se adaptează foarte ușor, mult mai repede decât adulții. Aceștia găsesc tot felul de scuze. Noi îndemnăm să participe la scufundări copiii și părinții lor. Acest lucru întărește relația copil-părinte. Au despre ce să vorbească, părinții acordă atenția cuvenită copiilor pentru că n-au cum să-și ia telefonul în apă, n-au cum să se certe cu șeful, părinții elimină o grămadă de preocupări privind serviciul, lucrurile materiale, politica și alte aspecte ale vieții cotidiene. Pentru unii părinți acestea reprezintă priorități, iar apoi se plâng că n-au o relație bună cu proprii copii. Degeaba spui verbal că-ti iubești copilul, dacă nu-i arăți prin fapte, prin atenție, prin clipele petrecute cu el, printr-o comunicare verbală de calitate.”

 

Lacul artificial al Centrului de Scufundări Subacvatice de la Dalnic are o suprafaţă de 1.000 mp şi a fost amenajat în urmă cu câțiva ani, la iniţiativa unuia dintre cei mai buni scafandri din ţară, Szabó Jenő, care a lucrat în studenţie cu celebrul căpitan Jacques Ives Cousteau şi a făcut parte din echipa care a descoperit cetatea scufundată Callatis.

Acesta urmăreşte ca toţi copiii interesaţi să afle ce înseamnă viaţa subacvatică pentru că doar aşa pot proteja mediul înconjurător.

 

 

Ca de obicei, ce e frumos trece repede. Dar se poate repeta! După această frumoasă și inedită experiență, cu siguranță, copiii vor mai face scufundări în acest lac ,dar și în alte locuri. Între timp, pe 6 august, alți 10 copii, tot din    Covasna, vor beneficia de sesiunea de scufundări în lacul de la Dalnic.

 

Asociația GRIT se implică activ în viața comunității covăsnene, prin activități proprii sau în parteneriat, organizând, pentru copiii din Covasna, o serie de activități, dintre care enumerăm: excursii în natură, expediții de cunoaștere a împrejurimilor orașului, pe jos sau cu bicicletele, acțiuni de ecologizare sau creare de hrănitori pentru păsări, acțiuni educative împreună cu silvicultorii, în direcția protejării mediului înconjurător etc.

„Scopul nostru, prin implementarea activităților din proiectele Asociației GRIT, este promovarea în comunitatea noastră, printr-o atitudine pozitivă, a beneficiilor educației non formale și a ideii că oricine poate învăța, oricând și oriunde, nu numai în sala de clasă.”, ne-a declarat Flavia Elena Lungu.

 

 

Larisa AXINIA

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail