În municipiul Sfântu Gheorghe se va desfășura, astăzi și mâine, etapa națională a concursului de creativitate în limba engleză „Speak Out”.   

La cea de-a XIII-a ediţie a Concursului de monologuri în limba engleză   vor participa 56 de copii și profesorii însoțitori,  din 14 județe din țară. Ei sunt cei mai buni elevi care au rămas în competiție după fazele pe școală, județene și regionale ale concursului. Acesta este o iniţiativă a Asociației EDAR (Educațional Drama Association în România), organizată  în parteneriat cu Ministerul Educației și Inspectoratul Şcolar al Judeţului Covasna.

De data aceasta, etapa națională a concursului se va desfășura în perioada 31 mai -1 iunie 2019, în Sfântu Gheorghe, la Colegiul NaționalSzékely Mikó” . Coordonator al activităților va fi profesoara de limba engleză Mihaela Vulpe, de la Colegiul Național „Mihai Viteazul.

Participanţii sunt elevi în clasele V-XII. Fiecare județ este reprezentat de patru elevi, câte unul din fiecare clasă. Aceștia sunt împărțiți pe categorii de vârstă.

La prima probă concurenţii vor susţine un monolog original, în totalitate creaţia concurentului. La gimnaziu, tema propusă de către Asociația EDAR  este : „Aceasta este adevărata problemă a lumii, prea mulți oameni se maturizează”.

Pentru liceeni a fost propusă tema: „Când ieși din furtună, nu ești la fel ca atunci când ai intrat. Acesta este și motivul pentru care există furtuna!”

Elevii au voie să folosească orice mijloace de prezentare (coloană sonoră, recuzită, costume, proiecţii video, afişe etc.) pe care le consideră necesare pentru transmiterea expresivă a mesajului lor. Nu este permisă folosirea microfoanelor.

La cea de-a doua secțiune a concursului, elevii trebuie să compună povestiri scurte în limba engleză.

Comisia care va evalua competențele copiilor este formată dintr-un profesor conferențiar doctor universitar, președintele asociației EDAR,  și un actor de la teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe.

În echipa de organizare a concursului au fost incluși profesori de limba engleză din fiecare școală din Sfântu Gheorghe și elevi voluntari ai Colegiului Național „Mihai Viteazul”, Colegiului NaționalSzékely Mikó și Liceului Teoretic „Mikes Kelemen”.

 

„Consider că acest concurs este o alternativă la olimpiada la limba engleză, pe care l-am introdus în județul Covasna de 4 ani. Noi nu am participat de când a fost lansat de către EDAR. Olimpiada testează într-un mod foarte rigid cunoștințele elevilor, abilitățile de limba engleză. În schimb, acest concurs încurajează creativitatea  copiilor. Aceștia se exprimă liber, coerent și într-un mod plăcut. Unul dintre motivele pentru care ador acest concurs este că îi învață pe participanți să-și structureze ideile, să aleagă între ce este esențial și ce nu este, ce merită să spună sau nu în fața comisiei de evaluare. Nu trebuie să se piardă în cuvinte, monologurile și povestirile trebuie să fie scurte, concise și la obiect. Ei își dezvoltă creativitatea prin intermediul tehnicilor teatrale dramatice și totodată comunică în limba engleză. E un prilej deosebit ca elevii noștri să se dezvolte.”- a declarat profesoara de engleză de la Colegiul Național „Mihai Viteazul, Mihaela Vulpe, care este și coordonatorul echipei care organizează concursul.

Scopul competiției este de a dezvolta și promova creativitatea elevilor, dezvoltarea deprinderii de comunicare coerentă, expresivă, convingătoare, oferirea de oportunităţi de exprimare a ideilor, atitudinilor, valorilor şi principiilor elevilor, promovarea limbii engleze și a bunei cunoaşteri a acesteia,  apropierea familiei și a comunității locale de şcoală.

Vom reveni cu rezultatele obținute de către elevii care participă la acest concurs.

 

Larisa AXINIA

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail