Două puncte de colectare a deşeurilor, situate la intersecţia străzilor Oltului şi Sporturilor din Sfântu Gheorghe au fost incendiate în noaptea de joi spre vineri (16-17 mai). Tot în acea noapte au fost incendiate alte containere care se aflau pe str. Oltului, însă, la apelul unei persoane, Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe a reușit să intervină imediat, stingand focul înainte de a provoca daune.
Din păcate, la cel de-al doilea incendiu, au ars aproximativ 3 metri cubi de gunoi şi reziduuri menajere, 4 metri cubi de hârtie și plastic, fiind afectate şi modulele de colectare selectivă a deşeurilor şi a gunoiului menajer.
Pagubele totale estimate de TEGA se ridică la aproape 17.000 de lei, fiind vorba despre un container semiîngropat şi două containere tip clopot pentru colectare selectivă.
Persoanele care se fac vinovate pentru aceste fapte sunt deocamdată necunoscute, însă conform investigaţiei pompierilor, vorbim despre o incendiere intenţionată, nu accidentală.
Pentru că în zona respectivă nu sunt amplasate camere de supraveghere, nu au fost identificate încă persoanele care au provocat incendiul. Conducerea Tega face apel la populație să sune la dispeceratul TEGA (telefon 0267310123/ 0733009776) sau să coopereze cu autoritățile pentru identificarea celor care se fac vinovați de aceste acte de vandalism.
Fapta constituie infracțiune și în urma plângerii făcută de conducerea Societății Tega, polițiștii au deschis o anchetă.
Aceștia avertizează că incendiile produse la containerele de colectare a deșeurilor menajere, deși par inofensive, pot provoca pagube serioase dacă se extind la bunurile aflate în apropiere – construcții, autoturisme sau vegetație. Cetățenii care observă astfel de fapte sunt rugați să sesizeze urgent Poliția .
În Sfântu Gheorghe sunt peste 100 de puncte de colectare a deșeurilor. Aproape 80% dintre acestea sunt închise, astfel încât doar locatarii care dețin cartelă au acces.
„Pentru a evita astfel de incidente și pagube, dorim să închidem toate containerele pentru deșeuri. Anul ăsta avem bani să închidem încă 10 puncte de colectare, iar anul viitor încă pe-atâta. Ne dorim să responsabilizăm și persoanele care locuiesc la bloc. Cei mai mulți dintre ei încă nu aruncă selectiv gunoiul și din păcate nu-i putem controla. Adunăm lunar peste 2500 de tone de deșeuri menajere, este o cantitate foarte mare. Sunt și oameni, mai ales cei care locuiesc la case, care selectează foarte bine. Ăsta este și motivul pentru care am ajuns să respectăm în proporție de 30 % standardele europene. În urmă cu 2 ani aveam 5 %, iar anul viitor trebuie să ajungem la 50 %. Nu am decis eu asta. Suntem în Uniunea Europeană și trebuie să ne aliniem standardelor europene, să facem și noi ceea ce trebuie pentru a proteja natura, pentru a avea un aer curat”, a declarat pentru Mesagerul de Covasna directorul Societății Tega SA, Máthé László.
La ora actuală, în Sfântu Gheorghe sunt adunate lunar circa 500 de tone de deșeuri selective. Pentru a crește această cantitate, Societatea Tega a demarat diferite campanii.
Chiar în acest moment se află în derulare o campanie de colectare a deșeurilor selective de hârtie și carton, în școli. Până acum elevii și profesorii covăsneni au adunat circa 100 de tone de hârtie și carton.
Larisa AXINIA