40 de dansatori antrenați la Palatul Copiilor de Molnár Eni din Sfântu Gheorghe vor participa în perioada 22-26 mai 2019 la Campionatul Mondial care se va desfășura în Croația.

După ani buni de muncă, aceștia s-au calificat pentru prima oară în Liga A, cu 7 dansuri şi în Liga B, cu 2 dansuri.

Concurența este foarte mare, participă peste 7.000 de dansatori din 50 de țări, dar covăsnenii speră să ocupe un loc pe podium, au transmis pentru Mesagerul de Covasna două dintre componentele grupului, Popa Ana-Maria și Turturică Diana.

Popa Ana-Maria ne-a declarat că se antrenează intens, înainte de competiții petrece în sala de dans ore în șir, chiar și în weekend-uri. Deși  în ultima vreme are și dureri de spate, nu renunță la visul ei, acela de a deveni un dansator profesionist , de renume internațional.

Instructorul Eni Molnár are încredere în dansatorii ei, care sunt plini de pasiune şi ambiţie. Ştiu mii de mişcări şi sute de paşi plini de graţie, iar prin coregrafiile făcute de ea, încearcă să pună în valoare talentul lor. Mai mult decât atât, pentru a-i pregăti și mai bine pentru competiția grea din Croația, a apelat și la experiența unui profesionist renumit, Cosma Lennon , originar din Oradea. Acesta este coregraful a trei dansuri cu care tinerii covăsneni vor participa la Campionatul Mondial. În ultimii ani, Levi Lennon Cosma s-a remarcat ca şi dansator, coregraf, ajungând să jurizeze competiţii mondiale de Hip Hop. A lucrat cu numeroşi artişti renumiţi, a coregrafiat emisiuni de televiziune de mare audienţă, numeroase festivaluri de copii şi a colaborat cu echipa de la Eurovision.

„Eu, personal, sunt mai mult adeptul muzicalităţii aprofundate şi a Hip Hop-Choreo. Îmi place să colaborez cu diferiţi coregrafi şi să studiez măcar bazele acelor stiluri pentru a le putea implanta cât mai corect şi să păstrez respectul pentru acel stil. Trebuie să îţi dezvolţi imaginaţia constant, să fii la curent cu trend-urile care apar şi să studiezi în continuu … şi să investeşti în tine”, mărturiseşte Levi Lennon Cosma.

Așadar, covăsnenii au un As în mânecă și depun toate eforturile pentru ca munca tuturor să fie răsplătită.

De curând , Eni a avut deja parte de o recunoaștere importantă a muncii ei, a câştigat premiul pentru cea mai bună coregrafie “Two minutes from India” cu echipa Dancing Dolls.

Din păcate acest gen de sport nu este sprijinit de autorităţile statului, toate eforturile finaciare revenind în principal părinţilor.

„Toate deplasările s-au datorat unor părinţi care au fost alături de copii, a unor prieteni apropiaţi şi sponsori.. Sunt nenumărate cazuri în care, din cauza lipsei banilor, dansatorii şi coregrafii, renunță la participarea la concursuri internaționale.

Anul acesta ne-am calificat și la Dance World Cup, concursul la care am participat și la Mondiale anul trecut, în Barcelona, însă nu ne putem permite să mergem la ambele competiții. Este foarte greu din punct de vedere financiar, pentru că taxele de participare sunt mereu mari. Pe lângă asta, mai sunt drumul și cazarea, costumele de scenă’’, ne-a declarat Eni Molnár.

La ora actuală, Eni antrenează 350 de dansatori, la Palatul copiilor din Sfântu Gheorghe , aproape de 3 ori mai mulți decât numărul admis de club, deoarece cererea este foarte mare. Chiar și așa, a fost nevoită să refuze cereri, deoarece capacitatea sălii nu permite participarea unui număr mai mare de copii.

Pentru anul școlar viitor, înscrerile se vor face oficial în perioada 10 septembrie – 1 octombrie, însă deja există o lungă listă de așteptare.

 

Larisa AXINIA

Noemi  BERNAD

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail