Două abatoare din județul Covasna sunt autorizate pentru sacrificarea mieilor, pentru Paști, conform informațiilor oferite de conducerea Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna.
„Având în vedere prevederile notelor de serviciu al ANSVSA (…), în perioada Sărbătorilor Pascale Catolice și Ortodoxe din perioada 15 -28 aprilie 2019, sacrificarea mieilor se poate realiza doar în abatoare autorizate sanitar veterinar (SC.TORO IMPEX SRL – abator Lemnia de Jos și SC.LEFRUMARIN SRL – abator Micloșoara), sau în cazuri excepționale, în locuri organizate în condițiile legii și amenajate temporar”, a informat, ieri, conducerea DSVSA Covasna.
Organizarea spațiilor temporare de sacrificare
Organizarea și amenajarea centrelor de sacrificare temporară se face prin grija primăriilor sau a asociațiilor de crescători de animale. Primăriile / asociațiile vor solicita în scris până maine, 11 aprilie 2019, Direcţiei Sanitar-Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Covasna verificarea și înregistrarea sanitar veterinară a acestor spații, a transmis conducerea instituției.
Potrivit aceleiași surse, funcționarea locurilor de sacrificare a mieilor este permisă numai sub supraveghere sanitar veterinară în perioada 15 și 28 aprilie 2019, între orele 7,00-17,00.
„Carnea de miel rezultată în urma sacrificărilor în spațiile /locurile special amenajate temporar va fi obținută numai la cererea directă a consumatorilor și nu poate fi livrată către alte unități din domeniul alimentar înregistrate/ autorizate sanitar – veterinar. Marcarea cărnii (carcaselor) de miel rezultate în urma sacrificării în aceste locuri va fi realizată de personalul sanitar veterinar care răspunde de supravegherea spațiului de sacrificare temporară, cu ștampilă rotundă”, a comunicat directorul executiv al DSVSA Covasna, dr. Sikó-Barabási Sándor.
Potrivit acestuia, DSVSA Covasna va permite înfiinţarea spaţiilor amenajate temporar numai în condițiile în care: în aceste spaţii amenajate temporar sunt respectate condiţiile generale şi specifice de igienă, sănătate şi bunăstare a animalelor, gestionare a subproduselor de origine animală nedestinate consumului uman şi de eliminare a deşeurilor, stabilite de legislaţia sanitară veterinară; și în condiția în care există un număr suficient de medici veterinari oficiali instruiţi corespunzător cu privire la efectuarea examenului ante şi post-mortem, care să poată dispune măsuri asupra cărnii, în cazurile în care constată încălcări ale prevederilor legislaţiei în vigoare la nivelul spaţiilor amenajate temporar.
Oamenii sunt sfătuiţi să cumpere doar mieii care au pe ei ştampilă veterinară.
Cu toate acestea, președintele Asociației Județene a Crescătorilor de ovine, Ioan Cosnean, susține că cel puțin 70 % din mieii care vor fi sacrificați de Paște în județul Covasna vor fi vânduți vii, deoarece crescătorii nu au voie să-i taie ei. Doar 30 % din fermieri vor abatoriza mieii la abatoarele autorizate.
Președintele Asociației Județene a Crescătorilor de ovine crede că, anul acesta, circa 60 000 de miei vor fi sacrificați de Paște.
Controale premergătoare Sărbătorilor Pascale
Directorul DSVSA Covasna a transmis și că au început deja controalele tematice, premergătoare sărbătorilor pascale și zilei de 1 Mai. Acestea au scopul de a preveni eventualele toxiinfecții alimentare.
„În perioada 01 aprilie 2019 – 01 mai 2019, premergătoare Sărbătorilor Pascale și ziua de 1 mai, DSVSA Covasna a dispus măsuri specifice de control menite să prevină eventualele toxiinfecții alimentare. Aceste măsuri vizează : o intensificare a controalelor sanitar veterinare în vederea verificării condițiilor de igienă în care sunt produse, depozitate, transportate și valorificate sau comercializate carnea de miel, ouăle, laptele și produsele lactate, peștele și produsele din pește, precum și alte produse alimentare tradiționale de origine animală sau non-animală destinate consumului uman.”- a transmis dr. Sikó-Barabási Sándor, care a precizat că aceste acţiuni vor fi efectuate de personalul încadrat în structurile de control oficial al DSVSA Covasna, circumscripţiilor Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor Oficiale (CSVSAO). La sediul DSVSA și la CSVSAO vor fi afişate programul de lucru, numele medicului veterinar responsabil şi numărul de telefon la care consumatorii pot sesiza orice aspect privind nereguli în domeniul siguranţei alimentelor. Aceste informații vor fi postate și pe site-ul instituției : www. http://covasna.dsvsa.ro/.
Conducerea instituției a stabilit, de asemenea, un program permanent, în această perioadă, astfel că, inclusiv în zilele de sâmbătă şi duminică, se va lucra, fiind instituite activități de control și permanență. În plus, în toate pieţele agroalimentare şi în alte locuri special amenajate în care va fi valorificată carnea şi celelalte produse alimentare de origine animală, se va asigura necesarul de personal sanitar veterinar şi permanenţa acestuia.
Controale chiar și în trafic
Conducerea DSVSA Covasna a informat că pentru eficientizarea acestor acţiuni, medicii veterinari vor solicita, ori de câte ori consideră necesar, sprijinul altor autorităţi competente judeţene/locale (Primării, Consiliul Judeţean, Instituţia Prefectului, ANAF, ANPC, DSP, etc) în vederea organizării unor acţiuni comune de inspecţie şi control, în limita competenţelor stabilite prin legislaţia în vigoare şi în baza protocoalelor de colaborare încheiate cu alte autorităţi. Totodată, cu sprijinul IPJ, vor fi verificate în trafic, prin sondaj, autovehicolele care transportă animale vii sau produse alimentare.
Acţiunile de control vor avea în vedere, în mod special, modul în care sunt respectate normele legale privitoare la: animalele destinate sacrificării (starea de sănătate și bunăstare); carnea de miel (igienă, prospețime, trasabilitate); ouăle şi produse din ouă destinate consumului uman; lapte şi produse din lapte; alte produse alimentare tradiţionale: cozonaci, prăjituri, produse de panificaţie, legume de sezon, etc.
În cazul în care, cu ocazia controalelor sanitare veterinare, se constată că nu sunt respectate condiţiile sanitare veterinare şi pentru siguranţa alimentelor, în funcţie de gravitatea abaterilor constatate medicii veterinari vor suspenda activitatea unităţii respective până la remedierea tuturor deficienţelor, vor aplica sancţiuni, sau vor confisca produsele alimentare care pot constitui un pericol pentru sănătatea consumatorilor, a informat DSVSA Covasna.
Detalii pot fi aflate accesând site-ul DSVSA Covasna, http://covasna.dsvsa.ro/comunicare/comunicate-de-presa/.
Vom reveni cu informații.
Ana Ciorici COSTACHE
Larisa AXINIA