Cantitatea de deşeuri colectate selectiv a crescut semnificativ în primele trei luni din acest an faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, de la 780 tone în ianuarie-martie 2018, la 1.080 tone în 2019.
Printre localităţile cu cele mai bune rezultate la acest capitol se numără Comandău, unde 96% dintre locuitori colectează selectiv deşeurile, Breţcu (90%), Micfalău (89%), Arcuş (88%), Sfântu Gheorghe (87% la case) şi Bodoc (85%).
La polul opus se află comunele Turia (58%), Ghelinţa şi Moacşa (61%), Dobârlău (63%) şi Dalnic (66%), deşi şi în cazul acestora se observă o creştere faţă de anul trecut, relevă o statistică a operatorului de salubritate Tega.
Conducerea societăţii a precizat marţi, într-o conferinţă de presă, că această creştere se datorează, în mare măsură, introducerii tarifului diferenţiat de la 1 ianuarie 2019 pentru cei care nu colectează selectiv deşeurile.
„Această măsură a fost aplicată în urma unei ordonanţe de urgenţă a Guvernului din anul 2018, prin care fiecare firmă de salubritate este obligată să aplice acest tarif diferenţiat. Astfel, vorbim, de fapt, despre o bonificaţie pentru cei care colectează selectiv şi nu despre o amendă pentru cei care nu o fac (…), deci de o reducere de tarif pentru cei care colectează selectiv deşeurile, aşa cum cerem noi”, a explicat directorul Tega, Máthé László.
Potrivit acestuia, tot de la 1 ianuarie 2019 s-a introdus şi taxa de economie circulară, care este de 30 lei + TVA/tonă la taxa de depozitare, iar, făcând o comparaţie între primele trei luni ale anului trecut şi aceeaşi perioadă de anul acesta, se constată o creştere de peste 300.000 de lei a acestor taxe plătite către Fondul Naţional de Mediu.
„Anul trecut, pentru 6.328 tone de deşeuri mixte, Tega a plătit 579.000 lei, iar anul acesta pentru 6.585 tone, la care se adaugă şi 30 de lei taxa circulară, suma totală plătită a crescut la 881.900 lei. Având în vedere că, anul viitor, această taxă circulară va creşte din nou, la 80 de lei pe tonă, Tega va plăti un total de 1,3 milioane de lei doar pentru primul trimestru, de aici şi necesitatea de a introduce tariful diferenţiat. Societatea de salubritate încearcă astfel să-i convingă pe locuitori să colecteze selectiv, pentru a reduce cantitatea de deşeuri menajere pentru care se plăteşte această taxă”, a mai spus directorul Tega.
Oana Mălina Negrea/AGERPRES