Municipiul Sfântu Gheorghe va fi împodobit în acest an cu inimi în culorile roşu-alb-verde în cinstea Zilei Maghiarilor de Pretutindeni, marcată, conform tradiţiei, pe 15 martie.
„Anul acesta am decis să împodobim oraşul cu ceva mai special, cu acele inimi care simbolizează faptul că din inima noastră nu pot fi scoase iubirea pământului natal şi simbolurile noastre naţionale”, a declarat primarul municipiului Sfântu Gheorghe, Antal Arpad, preşedintele organizaţiei locale a UDMR.
Acesta a precizat că invitatul de onoare al adunării publice ce va avea loc în centrul oraşului va fi Martonyi János, fost ministru de externe al Ungariei, originar din Transilvania.
Până acum, în fiecare an Primăria Sfântu Gheorghe a împodobit oraşul cu steaguri şi cocarde roşu-alb şi verde şi a organizat ample acţiuni comemorative, la care au participat, de fiecare dată, câteva mii de oameni.
Anul trecut, Primăria a fost sancţionată de Prefectura Covasna cu două amenzi a câte 5.000 de lei pentru nerespectarea legii privind arborarea drapelului naţional.
Prefectul judeţului Covasna, Sebastian Cucu, a explicat că, potrivit Legii nr. 75/1994 privind arborarea drapelului României, intonarea imnului naţional şi folosirea sigiliilor cu stema României de către autorităţile şi instituţiile publice şi art.6 din H.G. nr.1157/2001, drapelele altor state pot fi arborate pe teritoriul României numai împreună cu drapelul naţional şi numai cu prilejul vizitelor cu caracter oficial de stat, al unor festivităţi şi reuniuni internaţionale, pe clădiri oficiale şi în locuri publice stabilite cu respectarea prevederilor legale.
Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe a precizat la acea vreme că „simbolurile ungureşti poziţionate vertical pe stâlpii din fier forjat nu sunt steaguri, nici drapeluri, ci panglici de culori naţionale ungureşti” şi a contestat sancţiunile în instanţă, obţinând în prima fază reducerea amenzii.
„Noi vorbim despre simbolurile comunităţii maghiare. (…) Din punctul nostru de vedere, statalitatea este simbolizată de steagul cu stemă şi întotdeauna am pus steagul cu stema Ungariei pe Primărie în ziua în care delegaţia din Ungaria a ajuns în oraş, în rest am folosit steagul în culorile roşu, alb şi verde care este simbolul comunităţii maghiare, indiferent unde trăim în lume. Şi pentru cei din Australia, şi pentru cei din Statele Unite, şi pentru cei din Transilvania este simbolul nostru naţional”, a mai spus primarul Antal Arpad.
Ziua maghiarilor de pretutindeni, care coincide cu izbucnirea Revoluţiei paşoptiste în Ungaria, este marcată în fiecare an pe 15 martie, printr-o suită de manifestări comemorative ce au loc în aproape toate localităţile locuite majoritar de maghiari.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES