Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe se alătură campaniei naționale „Artiști pentru artiști”, derulată în folosul artiștilor cu probleme de sănătate și existență.
Campania „Artiști pentru artiști” a fost lansată cu ani în urmă de către UNITER – UNIUNEA TEATRALĂ DIN ROMÂNIA, în parteneriat cu teatre din București și din țară.
„Campania Naţională <<Artiştii pentru artişti>> a fost iniţiată în anul 2002 cu scopul sensibilizării opiniei publice în vederea strângerii de fonduri pentru artiştii vârstnici cu probleme de existenţă şi sănătate din toată ţara. Campania este un program anual constant al UNITER, cu derulare continuă, având ca punct de vârf intervalul martie – aprilie. Putem să definim această perioadă ca un timp al solidarităţii teatrale, ţinând cont de faptul că în data de 27 martie se sărbătoreşte Ziua Mondială a Teatrului. <<Artiştii pentru Artişti>> s-a instituit nu numai ca resort financiar, ci mai ales ca stimulator al solidarităţii artistice şi ca semnal pentru publicul de teatru şi pentru autorităţi.”- se arată pe site-ul www.uniter.ro.
Potrivit aceleiași surse, componenta solidarităţii teatrale este asigurată prin participarea artiştilor la realizarea unui spectacol de caritate, ce reprezintă punctul culminant al campaniei de strângere de fonduri şi, de asemenea, prin participarea instituţiilor de profil din România, ce colaborează cu UNITER pe tot parcursul anului.
Lista spectacolelor teatrelor și instituțiilor de cultură din Bucureşti şi din ţară incluse în Campania Naţională „Artiştii pentru artişti” a fost anunțată recent pe site-ul UNITER.
Teatrul „Andrei Mureșanu” din Sfântu Gheorghe s-a alăturat și în acest an campaniei, de această dată prezentând spectacolul „Frumoasa din pădurea adormită”, în regia Ivácsony László și Fazakas Misi. Spectacolul se va juca în data de 27 martie (a.c.), de la ora 11.00, la Sala „Arta”. Sumele strânse din vânzarea de bilete vor ajunge în Fondul de Solidaritate Teatrală.
„Frumoasa din pădurea adormită” este o adaptare plină de haz și învățăminte a poveștii originale scrise de Frații Grimm, se arată în prezentarea spectacolului.
„Deși este un spectacol dedicat în primul rând copiilor, acesta abordează una dintre cele mai importante probleme ale vieții umane: cea a tinereții și a vieții veșnice din perspectiva morții, din perspectiva acceptării sau respingerii acesteia. Este o poveste inițiatică. Atât în cazul Frumoasei, cât și în cel al prințului suntem martori ai unui drum prin care ei devin adulți. În viața celor doi se ivește o întâmplare esențială, prin care cei doi trec la un alt nivel de existență. Frumoasa devine adult la 16 ani, transformare simbolizată de adormirea ei. Trecerea la un nivel superior al vieții sale este simbolizată de sărutul prințului, primul sărut primit de ea vreodată. Povestea Frumoasei este povestea așteptării. Prințul, la rândul său, trebuie să treacă obstacole nenumărate ca să ajungă la Frumoasa. Aceste provocări îl ajută să devină adult, astfel încât, la sfârșitul poveștii, să merite acel prim sărut, simbol al fericirii. Spectacolul de dans și muzică este unul interactiv, personajele reușind să înfrângă dificultățile numai cu ajutorul publicului, acesta din urmă având un rol semnificativ în regăsirea celor doi îndrăgostiți. Astfel, fiecare reprezentație este diferită, interacțiunea cu publicul dând o notă aparte deznodământului și felului în care se ajunge la acesta. Emoțiile artiștilor și ale publicului sunt prezente deopotrivă … oare de data aceasta vom reuși?”- arăta regizorul Fazakas Misi, în prezentarea spectacolului.
Detalii despre campanie și despre spectacolele incluse în aceasta pot fi aflate accesând https://www.uniter.ro/spectacolele-jucate-sub-semnul-campaniei-nationale-artistii-pentru-artisti-2019/?fbclid=IwAR1NuABsiBmlI2oy_WuXxd2j9VVgoo-KD_C1hoLgZwodwbwiPkm1KjiNpbo.
Ana Ciorici COSTACHE