Pentru prima premieră a anului 2019, Teatrul „Andrei Mureșanu” (TAM) Sfântu Gheorghe  a adus la un loc o echipă internațională de creatori, propunând publicului un spectacol mai puțin obișnuit, extrem de antrenant și provocator. Ineditul parcurs al regizorului Horia Suru – de la sportiv de performanță, la actor apoi la regizor – contribuie la recunoașterea sa în peisajul artistic românesc ca fiind un regizor nonconformist, direct și autentic, caracterizat de o disciplină profesională descoperită în sport și aplicată și în teatru.  

„Trăim înconjurați de zgomot. Asurzitor, infernal, zgomotul pătrunde în noi până în adâncul ființei. Este prezent în tot ce facem, în tot ce suntem, de la alarma telefonului dimineața până la ultimul gând de dinaintea somnului. Suntem bruscați, deraiați, dominați, anulați de zgomot. Liniștea ne poate salva. Liniștea ne poate ajuta să ne regăsim și să dăm un sens existenței noastre. Dar această Căutare poate fi mai dificilă decât pare. Riscantă sau uneori aproape imposibilă. Și fără garanții. Și chiar și așa, și liniștea are puls.” (Horia Suru)

Pasiunea sa pentru lucrurile și locurile mai puțin obișnuite, pentru sporturi extreme, pentru artă și creație îl transformă pe scenograful Romulus Boicu în partenerul ideal în producția acestui spectacol inedit. Nominalizarea sa, în anul 2018 la categoria „Cea mai bună scenografie” în cadrul Galei Premiilor UNITER, vine să confirme, fără echivoc, calitatea rezultatelor profesionale ale tânărului artist Romulus Boicu.

„Îmi este foarte familiar textul lui Brad Birch, lumea descrisă de el încă îmi este apropiată. Am fost și eu în postura de angajat cu program de la 9 la 18, program ce mi-a format o rutină concisă și plictisitoare. Viața era programată și plină de tabieturi, zi de zi, până în punctul în care mi-a ajuns și am făcut o schimbare radicală în viață. Lucru ce m-a adus acum în punctul acesta, unde pot să transpun pe scenă experiența mea. Avem omul muncitor, mai exact un cuplu corporatist, locuind într-un oraș mare și în aceeași rutină zilnică. Viață numai bună de studiat și de prezentat viitoarelor generații. De aici cred că a și plecat ideea mea pentru decor – un muzeu al omului modern. Trist, închis, camere mici, birouri mici, spații mici unde trebuie să încapă cât mai mulți, pentru eficientizarea producției. Așadar, avem un spațiu ca un acvariu pentru furnici, cunoscute pentru devotamentul lor față de câmpul muncii și pe care le poți observa de jur împrejur. Avem un spațiu în care intri ca la muzeu, unde poți observa viața unui cuplu obișnuit. Poți alege la care parte din viața lui vrei să te uiți sau chiar traseul lui de pe o zi pe alta, de la apartamentul înghesuit, dar cu tot confortul asigurat, până la biroul unde își petrece majoritatea timpului… până în punctul în care…” (Romulus Boicu)

Al treilea partener al echipei creative este coregrafa Sophie Duncan. Originară din Marea Britanie, și-a început cariera în dans la vârsta de 3 ani, când s-a înscris la școala locală de dans din Chesterfield. Experiența i-a marcat întreaga carieră, punându-i bazele a ceea ce urma să se transforme într-o viață guvernată de ambiție creativă. Ea este astăzi proaspăta câștigătoare a Competiției internaționale de dans din Hong Kong.

„Spectacolul este despre acei oameni care duc o viață repetitivă, o viață ce scapă de sub control. Ceea ce am făcut este o mișcare „obscură” a normalității zilnice, pornind de la ceva ce toți recunoaștem și ajungând la o reprezentație intensă, distructivă și explozivă. Am decis destul de devreme în procesul de creație că spectacolul trebuie să fie cu totul captivant. El oferă publicului oportunitatea de a se mișca liber în spațiu, alegând, în orice moment, pe cine dorește să urmărească, oferindu-i-se astfel un element de preluare a controlului și pentru o potențială retrospectivă în propria-i viață. De câte ori încep un nou proiect în care sunt implicați actori, îmi bazez coreografia în jurul felului în care se mișcă ei în mod natural. Plecând din acest punct, colaborăm pentru a întrupa coregrafia mea, combinând-o cu calitatea mișcării personale a fiecăruia. În spectacol avem un mix întreg de mișcare, de la simpla întruparea a textului, la scene de delir foarte realiste, coregrafii de vis și scene senzuale. Fiecare dintre actori are propria-i provocare de întruchipat, dar, ca și coreograf, cred că cea mai bună reprezentație are loc când artistul (actorul) și-a creat singur mișcarea, pe care eu o sculptez astfel încât să-și găsească locul în scenă. Astfel, atunci când ajungem la momentul premierei, ei nu se mai gândesc la mișcare, concentrându-se doar pe personaj, pe text și pe reprezentația în sine.” (Sophie Duncan)

Spectacolul „Și liniștea are puls” este unul atipic. Este o intensă și adevărată experiență. Spectatorii sunt invitați să se miște permanent printre piesele de decor, urmărind actorii îndeaproape. Este o provocare pentru toți cei implicați, scena fiind aproape inexistentă, actorii și publicul respirând unul lângă altul. Spectatorii vor sta, astfel, în picioare. Durata spectacolului este de maxim 80 de minute, fără pauză. Vom avea și câteva scaune în sală, plasate în așa fel încât să nu încurce spectacolul, dar să ofere șansa unui repaus celor ce obosesc sau doresc să se așeze. Vă rugăm să luați acest aspect în considerare când faceți rezervarea biletelor.

Premiera spectacolului va avea loc în 6 martie 2019, de la ora 19:00, la sediul Teatrului „Andrei Mureșanu” – Sala Arta.

În distribuția spectacolului publicul îi va putea urmări pe: Claudia Ardelean, Costi Apostol, Alexandrina Ioana Costea, Daniel Rizea, Elena Popa, Fatma Mohamed, Mona Codreanu, Camelia Paraschiv, Anca Pitaru si Sergiu Aliuș.

La realizarea spectacolului au contribuit regizorul tehnic Lidia Baciu, luministul Bakó Zsigmond, sunetistul Nagy Attila și întreaga echipă tehnică și administrativă a TAM.

Spectacolul este recomandat unui public cu vârsta peste 16 ani. Biletele pot fi rezervate la casieria teatrului și online, prin platforma biletmaster.ro accesibilă și prin intermediul paginii noastre www.tam.ro. Ele sunt fără loc, datorită felului în care este gândit spectacolul. Nu ezitați să ne contactați pentru orice nelămuriri sau detalii suplimentare.

 

Biroul de presă

 Teatrul Andrei Mureşanu

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail