Conducerea Primăriei Sfântu Gheorghe va continua demersurile pentru transferarea în proprietatea municipalităţii a poligonului militar aflat în proprietatea statului şi administrarea Ministerului Apărării Naţionale, dorind ca terenul de aproape 70 de hectare, acum nefolosit, să fie utilizat în beneficiul comunităţii locale.
„Gândiţi-vă ce investiţii am putea face în beneficiul locuitorilor oraşului pe 70 hectare de teren. O idee – am putea să facem un centru wellness pe 40 de hectare, care să fie cel mai mare din ţară, să vină aici toată ţara, în acest centru, într-un loc superb, lângă pădure. Ar fi mai mult decât este acum (…) şi locuitorii acestui oraş ar putea beneficia mai mult decât de pe un câmp pe care, acum, este un cal şi un contract. Nu a fost niciodată un secret, am avut avut acordul la un moment dat şi cred că şi mâine dacă m-aş duce la toţi episcopii, aş avea acordul lor, pentru că nu are oraşul şi nu au bisericile din oraş cimitire. Deci, cei care sunt atât de vehemenţi împotriva transferării poligonului ar trebui să înţeleagă aceste lucruri”, a declarat, joi, în cadrul unei conferinţe de presă, primarul Antal Arpad.
În urmă cu aproape opt ani, Primăria Sfântu Gheorghe a strâns aproape 5000 de semnături de susţinere din partea cetăţenilor municipiului pentru transferarea poligonului.
Autorităţile locale au explicat la acea vreme că ar vrea ca din cele aproape 70 de hectare cât măsoară poligonul, 12 hectare să fie atribuite cultelor religioase pentru înfiinţarea unor cimitire, cinci hectare să fie folosite pentru extinderea cimitirului comun şi amenajarea unui parc memorial al eroilor, iar restul terenului să fie folosit pentru construirea unor „stabilimente socio-medicale”.
Ulterior, conducerea Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş a adresat o scrisoare deschisă premierului de atunci, Victor Ponta, prin care i-a solicitat să nu cedeze poligonul militar al Armatei Române, apreciind că menţinerea acestuia este necesară pentru siguranţa naţională şi pentru păstrarea stabilităţii acestei „regiuni cu potenţial separatist pe criterii etnice”.
Oana Mălina Negrea/ AGERPRES