Iată anul pe sfârşite!

   Anul Centenar a adus celor din Ansamblul  Artistic de Amatori  ,,PLAIURI TULGHEŞENE” aniversarea  a  10 ani de activitate.

Acum, la sfârşit de an,  când numărăm  şirul împlinirilor, zicem că suntem bine şi ne pregătim să ne luăm rămas bun de la anul 2018  în zvon de colinde şi paşi de joc  – adică… Jocul Caprei Tulgheşene…

Încheiem  şirul deplasărilor menite să facă cunoscute tradiţiile tulgheşene cu participarea noastră la cea de-a XXVIII-a ediţie a Festivalului de Colinde  şi Oboceiuri de iarnă ,,CRĂCIUNUL LA ROMÂNI” desfăşurat  în săptămâna trecută la Sf. Gheorghe, şi intitulat  anul acesta ,,COLINDUL UNIRII”.   Festivalul s-a desfăşurat în perioada   10 – 15 Decembrie.

Noi am participat la acţiunile din data de 15   decembrie, care au cuprins şi specatcolul de gală a festivalului, dar am avut participări pe toată durata zilei, astfel:

La Catedrala Ortodoxă din Sf.Gheorghe am luat parte la un concert de colinde alături de fraţii noştri  maramureşeni  de dincolo de graniţă,  din  Ucraina, şi de moldovenii  de dincolo de Prut, fraţii noştri din Republica  Moldova.

După  spectacolul din catedrală  am pornit cu toţii în parada portului popular spre esplanada lui Mihai Viteazul  din centrul  municipiului.

Între noi erau: G.P.P. ,,Rază de soare” Sf.Gheorghe; Ansamblul folcloric ,,60 Plus” din Alba Iulia;  Ansamblul  ,,Speranţa” din oraşul SOLOTVINO , reg.Transkarpatia din Ucraina;

urmam noi, cei din Tulgheş ,,Plaiuri Tulgheşene” Tulgheş- Harghita; Corul ,,Plai  Întorsurean”  din Întorsura Buzăului; Ansamblul de la Casa de Cultură a comunei  Pelinei, Raionul  Cahul Republica Moldova; Ansamblul Folcloric ,,OLTUL” din com.Hăghig;  Corul  ,, Eclesia” al Catedralei  Ortodoxe din municipiul Sf.Gheorghe;  Grupul  vocal bărbătesc ,,Pădurenii” din Barcani şi Grupul de Datini şi Obiceiuri de Anul Nou ,,Răzeşii” al centrului Cultural Tupilaţi, jud. Neamţ.

După un spectacol scurt în centru localității am fost invitați la instituțiile din localitate, noi fiind așteptați anul acesta la Consiliul Județean  Covasna unde am prezentat colinde și obiceiul Capra Tulgheșană,  iar gazdele au fost foarte încântate. După aceasta am fost acasă la Familia Vieru, familie ce a  vorbit cu organizatorii, din timp, să ne ajute să ajungem  neapărat la ei să–i  colindăm pentru că ne mai auziseră cu ani în urmă la festivalul de datini,  şi au dorit să  ducem în tinda casei lor,  obiceiurile noastre tulgheşene.

După aceasta am luat parte la spectacolul de gală al festivalului unde am avut un program de colinde potrivit  tematicii.

Seara s-a încheiat cu melodia colindei ,,Trei păstori se întâlniră”, iar noi eram acolo din cele trei provincii istorice româneşti, exact ca cei trei păstori din colind;  după colind am încins o horă cu toţii, aşa ca la hramurile noastre când se adună acasă toţi pruncii  familiei!

Obosiţi, roşii în obraji de bătălia cu bulgări de după cină, ne-am pornit spre casă.

Iată aşa am încheiat  noi, cei din Ansamblul ,,Plaiuri Tulgheşene”, şirul deplasărilor din acest an dar nu şi al manifestărilor artistice, pentru că  mai avem încă de colindat pe la instituţiile din comună până în noaptea de Anul  nou.

Mulţumind edililor  comunei  Tulgheş pentru sprijin. Închei ultima mea relatare din acest an urându-vă,  tuturor,  un nou an mai bun, Crăciunul cu linişte şi pace în suflet şi multă-multă sănătate !

La mulţi ani!

Lăcrămioara Pop, Rapsod popular,

Referent – Cămin Cultural Tulgheş

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail