Fundația „Mihai Viteazul” din Sfântu Gheorghe a început pregătirile pentru Festivalul internațional de colinde și obiceiuri de iarnă „Crăciunul la români”. Ediția din acest an va fi una specială: va fi dedicată Centenarului Marii Uniri și se va desfășura sub genericul „Colindul Unirii”, propunându-și să aducă pe scenă grupuri de colindători din județ, țară, dar și din afara granițelor României.

Ajuns anul acesta la cea de-a XXVIII-a ediţie, Festivalul se va desfăşura în perioada 10 – 16 decembrie, incluzând în denumirea sa cuvântul de „internațional”, fiind în acord cu toate edițiile desfășurate.

„În acest an, al sărbătoririi Marii Uniri, am subliniat prin fiecare manifestare bucuria celor 100 de ani de UNIRE a celor care vorbesc aceeași limbă, au aceeași cultură, aceleași tradiții și obiceiuri, același port. Dorim să ne bucurăm împreună de ceea ce înaintașii noștri au făcut pentru noi. Astfel, una din manifestări este COLINDUL UNIRII, interpretat de toți cei prezenți în cadrul  Festivalului  internațional de Colinde și Obiceiuri de iarnă <<Crăciunul la Români>> – ediția a XXVIII – a, 2018”, a declarat președinta Fundației „Mihai Viteazul”, prof. ing. Maria Peligrad.

 

Prin acest eveniment, organizat din 1991, se dorește, în mod deosebit, conservarea și perpetuarea obiceiurilor tradiționale din Ajun până la Bobotează, al colindelor, cu gândul ca acest demers cultural de tradiție să îi apropie pe oameni unii de alții, cu prilejul Sfintelor Sărbători ale Crăciunului.

Structura festivalului va fi asemănătoare cu cea a edițiilor anterioare, astfel că programul se va derula pe parcursul a mai multe zile, cuprinzând, pe lângă spectacolul de gală,  mini-concerte susținute de copii, un program de colinde – la instituții sau operatori economici, dar și o paradă a portului popular. Manifestarea își propune să aducă la Sfântu Gheorghe, nu doar colindători din județ și din țară, dar ( ca de obicei)  și din comunitățile de români aflate în afara granițelor României, reunindu-i în „Colindul Unirii”.

„ Dorim să reunim ansambluri folclorice, grupe de colindători din județul nostru, din cele trei provincii istorice ale României și din comunitățile de români rămase în afara granițelor țării noastre (dacă este posibil, invitațiile au fost lansate), să creem o atmosferă de sărbătoare pentru toți locuitorii județului, pentru participanți și pentru aceia pe care îi reprezintă, să ne bucurăm împreună de Nașterea Domnului Nostru Iisus Hristos”, a declarat prof. ing. Maria Peligrad.

 

Potrivit acesteia, Festivalul va fi deschis și de această dată prin seria de mini-concerte  susținute de elevi și preșcolari, la Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe. Acestea sunt programate în perioada 10-13 decembrie, iar în anii precedenți au fost fost susținute de aproximativ 500 – 550 copii.

În 14 decembrie este programat un concert în Catedrala Ortodoxă din Sfântu Gheorghe și biserici din oraș, susținut de două sau trei ansambluri corale din țară sau din afara granițelor (seara), în funcție de prezența ansamblurilor  înscrise și prezente în acel moment.

 

Vor urma, în 15 decembrie, manifestări ample, în municipiul – reședință de județ.

Astfel, în acea zi, la ora 10.00 va putea fi urmărit un scurt concert în Catedrala Ortodoxă , cuprinzând prezentarea formațiilor, ansamblurilor prezente și interpretarea colindului „O, ce veste minunată” de toți cei prezenți. Va urma, la ora 10,45 – Parada costumelor populare, a tradițiilor și deschiderea festivă  a Festivalului în Piața Mihai Viteazul, programul de deschidere a evenimentului cuprinzând  intonarea Imnului României, un moment religios, un scurt spectacol de colinde, obiceiuri de iarnă, colindul „Trei păstori se întâlniră”, după care toți cei prezenți vor fi invitați să se prindă în Hora Unirii. În aceeași zi, la ora 12.00 – se va derula un program de colinde și urări la instituții, asociații, societăți economice, etc., iar de la ora 15.00 va avea loc un spectacol de gală în Sala de sport a Colegiului Național „Mihai Viteazul”  sau altă locație în Sfântu Gheorghe.

A doua zi, în 16 decembrie, Festivalul va continua cu un  spectacol de gală, la  Casa de Cultură –  Târgu Secuiesc și opțional, cu colinde și spectacole în alte localități din județ.

 

În căutare de sponsori

 

Prof. ing. Maria Peligrad a declarat că festivalul va fi organizat cu cofinanțare din partea Consiliului Local Sfântu Gheorghe, însă lista rămâne deschisă pentru cei care doresc să se alăture și să sprijine financiar organizarea ediției din acest an, întrucât se anunță a fi o ediție de amploare. Costurile pentru realizarea evenimentului se ridică aproximativ la 18.000 de lei.

Președinta Fundației a precizat că intrarea la spectacolele organizate de Fundație sunt gratuite, astfel încât un număr cât mai mare de oameni să se bucure de ele.

Toate activitățile derulate de către Fundație în acest an au fost dedicate Centenarului Marii Uniri.

„Aflați în anul Marii Sărbători, Fundația <<Mihai Viteazul>> își continuă activitatea cum poate mai bine, punând în valoare idealurile Unirii, valorile culturale românești autentice, tradițiile, obiceiurile, folclorul și portul popular românesc. Toate activitățile derulate în acest an sunt dedicate înaintașilor noștri, celor care de – a lungul veacurilor au făcut posibilă această aniversare: CENTENARUL  MARII UNIRI. Dedicăm cu drag manifestările noastre MARII UNIRI, la împlinirea a 100 de ani ai săi, neuitând ceea ce strămoșii noștri au realizat în acest sens, de – a lungul veacurilor,  o dedicăm limbii și culturii române, tuturor românilor oriunde s –ar afla.”- a conchis prof. ing. Maria Peligrad.

Fundația „Mihai Viteazul” s-a înființat în 20 septembrie 1990, organizând numeroase evenimente și acțiuni în scopul promovării valorilor culturale românești. În acord cu obiectivele propuse la înființare, fundaţia a reuşit să mobilizeze resurse umane şi materiale pentru realizarea unor manifestări de amploare care au devenit cunoscute în multe colţuri din ţară și chiar şi de către românii de peste hotare.

Ana Ciorici COSTACHE

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail