Liceenii (majori) şi studenţii cu vârsta de cel mult 28 de ani sunt invitați să se înscrie în proiectul „Parlamentul tinerilor”, pentru a avea șansa să participe la o simulare a procesului decizional din cadrul Parlamentului României.

Simularea procesului decizional din cadrul Parlamentului României se va desfășura pe grupuri politice, comisii parlamentare, precum şi în plen, la Palatul Parlamentului, în perioada 19 -21 octombrie 2018, au informat organizatorii proiectului „Parlamentul Tinerilor”, Asociaţia Pro Democraţia (APD – inițiatorul proiectului încă din 2007), Camera Deputaţilor și Fundația Hanns Seidel România.

Acest proiect şi propune să ofere tinerilor posibilitatea înţelegerii importanţei, rolului şi funcţiilor Parlamentului în cadrul celorlalte instituţii democratice, familiarizarea cu doctrinele partidelor politice parlamentare, oferirea unei viziuni practice asupra a ceea ce reprezintă în mod real activitatea parlamentară.

Evenimentul se adresează tinerilor liceeni (majori) şi studenţi cu vârsta de cel mult 28 de ani.

Înscrieri până în 5 octombrie

Tinerii care doresc să participe la acest eveniment se pot înscrie prin completarea formularului de înscriere, transmiterea CV-ului şi elaborarea eseu ( maxim 2 pag., structura rămâne la alegerea aplicantului) care să prezinte soluția proprie pentru o problemă din comunitate.

Documentele vor fi trimise doar în format (pdf) la adresa de e-mail [email protected]  până pe 5 octombrie a.c, ora 23:59.

Selecţia candidaţilor se va face în funcţie de punctajul obţinut pe baza CV-ului şi a unei soluții pentru o problemă a comunității pe care tinerii trebuie să o propună în momentul înscrierii la eveniment, conform Comisiilor Parlamentare ale Camerei Deputaţilor stabilite de organizatori:Comisia pentru drepturile omului, culte și problemele minorităților naționale;Comisia pentru sănătate şi familie;Comisia pentru mediu şi echilibru ecologic;Comisia pentru muncă și protecție socială.

Pe durata întregului eveniment APD va asigura participanţilor masa, iar pentru persoanele din afara Bucureştiului organizatorii vor asigura cazarea (2 nopți cazare 19-20 octombrie).

Organizatorii au precizat că transportul NU este asigurat.

Tinerii sunt invitați să aplice, pentru că astfel vor avea șansa să: devină „deputat” pentru trei zile și să își desfășoare activitatea (de simulare) chiar în incinta Parlamentului la Camera Deputaților; să dezbată și să voteze un proiect în plenul Camerei Deputaților;să exerseze lucrul în echipă și să își dezvolte abilitățile de negociere; să experimenteze și să participe la lucrările grupurilor parlamentare, în comisiile de specialitate și în plen; să voteze proiecte de legi chiar în plenul Camerei Deputaților ca un adevărat parlamentar; să devină pentru o zi Președintele sau Vice-președintele Camerei Deputaților din cadrul Parlamentului Tinerilor;să cunoască alți tineri ca ei, să lege prietenii și să schimbe experiențe, și nu în ultimul rând, să își aleagă profesia pe viitor inspirându-se din exercițiul acestui proiect.

Asociația „Pro Democrația” este cea care derulează de câțiva ani, în județul Covasna, împreună cu partenerii săi, tabăra intitulată „Școala Națională de Democrație”

Ana Ciorici Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail