Județul Covasna a solicitat, de la Ministerul Sănătății,  peste 7000 de doze de vaccin antigripal, care vor fi distribuite către cabinetele medicilor de familie din județ.

Potrivit unui comunicat de presă emis de către Ministerul Sănătății, instituția  a semnat, în baza unui Acord-Cadru contractul subsecvent pentru achiziționarea dozelor de vaccin gripal și a stabilit calendarul de livrare în teritoriu. Valoarea cu TVA a contractului este de 11.205.200 lei. Livrarea dozelor de vaccin către județele solicitante se va face începând cu data de 15 septembrie a.c., iar din momentul preluării dozelor de către direcțiile de sănătate publică, mai durează între o săptămână și zece zile pentru ca acestea să ajungă la cabinetele medicilor de familie. Potrivit șefului Direcției de Sănătate Publică a județului Covasna, Agoston Laszlo, în baza solicitarilor primite din partea medicilor de familie, pentru județul nostru au fost cerute 7034 de doze de vaccin antigripal.

„Campania de vaccinare gratuită a Ministerului Sănătăţii împotriva gripei de sezon vizează reducerea la maximum a îmbolnăvirilor prin gripa de sezon. Ea se va derula în cadrul cabinetelor medicilor de familie şi în unităţi sanitare cu paturi, iar beneficiarii  sunt persoanele cu risc ridicat de îmbolnăvire, mai precis personalul medical, persoane cu vârsta peste 65 de ani, una dintre categoriile cele mai expuse la viroze respiratorii, persoane cu boli cronice, în special boli respiratorii și cardiovasculare, boli metabolice, copii și bătrâni instituționalizați, personal medical, gravide, conform recomandărilor OMS (Organizația Mondială a Sănătății – n. red.) și ECDC (Centrul European de Prevenire și Control al Bolilor – n. red.).” – se mai arată în comunicatul de presă emis de către Ministerul Sănătății.

Conform datelor Institutului Naţional De Sănătate Publică, ultimul deces datorat infecției cu virusul gripal, în România, a fost înregistrat în luna mai a acestui an, în județul Olt, fiind a 128-a victimă a gripei, din sezonul 2017-2018.

PotrivitCentrului Național de Supraveghere şi Control al Bolilor, în fiecare an gripa afectează între 5% si 15% din populație. Pentru majoritatea oamenilor, gripa este doar o experiență ușoară sau neplăcută, dar pentru unii poate duce la complicaţii, în special pentru persoanele din grupele la risc.Grupele cu risc includ femei însărcinate, persoanele în vârstă și cele cu afecțiuni medicale cronice, cum ar fi: astmul bronșic și alte boli respiratorii; diabetul zaharat și alte boli endocrine; boli de inimă; boli de rinichi; boli de ficat; boli metabolice; boli neurologice; obezitate; sistemul imunitar slăbit (din cauza bolii sau de tratamentului). Odată cu venirea toamnei, specialiștii recomandă populatiei să respecte  cu strictețe regulile de igienă personală necesare pentru evitarea îmbolnăvirii. Spălarea cu apă şi săpun a mâinilor, folosirea batistelor pentru strănut sau tuse sunt esenţiale pentru prevenirea îmbolnăvirilor prin afecţiuni respiratorii, şi în special prin gripă.

Vaccinarea trebuie, în mod ideal, efectuată în fiecare an începând de la mijlocul toamnei. În funcție de tipul de virus care circulă în fiecare an, sezonul de gripă în general durează din octombrie până în luna mai. Virusurile gripale sunt în continuă schimbare și nu este neobișnuit să apară în fiecare an noi virusurile gripale

Este important de știut că vaccinarea antigripală nu protejează față de alte tipuri de virusuri respiratorii; ca urmare persoanele vaccinate antigripal sunt protejate doar față de gripă, boală mult mai gravă și care frecvent evoluează cu complicații și chiar deces.

Prevenirea gripei

Gripa este o boală contagioasă, care se transmiteprin contactul direct, prin picăturile de la o persoană infectată, împrăştiate prin tuse sau strănut, sau prin contactul indirect, atunci când picături sau secrețiile din nas sau gât se depun pe suprafețe, cum ar fi mâinile. De acolo, virusul poate fi transferat către alte persoane care apoi își ating fața.

Specialiștii din cadrul Centrului Național de Supraveghere şi Control al Bolilor vin cu o serie de recomandări, pentru a vă păstra sănătatea dumneavoastră și a altora în această iarnă. Astfel, populația este sfătuită să se vaccineze înainte de a începe sezonul de gripă. Vaccinarea în fiecare toamnă reduce foarte mult riscul de îmbolnăvire. Eficacitatea vaccinului poate varia de la an la an, în funcție de tipurile de virusuri circulante în fiecare sezon. Vaccinul antigripal nu conține virusuri gripale vii.Acest lucru înseamnă că vaccinul nu poate provoca gripă sau alte infecții. Pentru a limita răspândirea gripei dar și a altor viroze respiratorii este necesar să luați și următoarele măsuri preventive: • Spălați-vă pe mâini în mod regulat cu apă și săpun. • Acoperiți-vă gura și nasul cu un șervețel atunci când strănutați. • Apoi acoperiți și aruncați șervețel folosit. Nu reutilizați batiste sau șervețele. Virusul gripei și alte virusuri respiratorii pot supraviețui temporar în afara corpului, astfel încât vă puteți infecta atingând batiste și șervețele utilizate. • Dacă nu aveți un șervețel disponibil: Stranutați acoperindu-vă în totalitate nasul și gura cu brațul. • Stați acasă când sunteți bolnav. Dacă vă simțiți mai rău, solicitați ajutor medical.

Singura metodă de imunizare împotriva gripei o reprezintă vaccinul, acesta având nevoie de până la 3-4 săptămâni pentru a forma anticorpii necesari. Medicul epidemiolog, din cadrul DSP Covansa, Santa Ferenc, a declarat că nu recomandă sub nici o formă leacurile băbești și a tras un semnal de alarmă în ceea ce privește automedicația, care, potrivit acestuia, poate fi foarte periculoasă.

 

Oana-Mihaela Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail