Interviu în exclusivitate cu Cătălin – Nicolae Lazăr, consilier al secretarului de stat cu atribuții în domeniul tineretului, din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului
Cătălin – Nicolae Lazăr este un tânăr dedicat tinerilor. Majoritatea activității sale s-a axat pe dorința de a veni în sprijinul tinerilor, în mobilizarea acestora, iar de numele său se leagă multe proiecte frumoase, care au făcut ca județul Covasna să fie cunoscut în comunitatea de tineret de la nivel național și chiar și din străinătate.
În prezent, covăsneanul Cătălin Lazăr ocupă funcția de consilier în cadrul Cabinetului secretarului de stat din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului, domnul Remus Munteanu.
„Poziția actuală de la minister este una care mă onorează, dar în același timp, mă și responsabilizează”, a mărturisit Cătălin, care a declarat că își dorește să contribuie la crearea de oportunități capabile să genereze schimbare în rândul tinerilor, pentru că ei „reprezintă viitorul, dar, totodată, de ei depinde prezentul”.
Detalii, în interviul următor:
Cătălin, a trecut ceva timp de la ultimul interviu. Cu ce te ocupi în prezent?
Adevărat. A trecut ceva timp, timp în care s-au mai schimbat unele lucruri în viața mea profesională. Un singur aspect însă a rămas neschimbat și anume acela că sunt implicat, ca și până acum, în activități și proiecte dedicate segmentului de tineret. Doar că, momentan, nu o mai fac din postura de Consilier de tineret în cadrul Compartimentului Tineret/Tabere al Direcției Județene pentru Sport și Tineret (DJST) Covasna, ci din postura de Consilier al domnului Remus Munteanu-Secretar de stat cu atribuții în domeniul tineretului din cadrul Ministerului Tineretului și Sportului.
În ce constau responsabilitățile și activitățile tale din această poziție?
În primul rând aș vrea să mă folosesc de acest prilej pentru a mulțumi încă o dată domnului Secretar de stat, pentru girul și încrederea acordată. Poziția actuală de la minister este una care mă onorează, dar în același timp, mă și responsabilizează. În ceea ce privește responsabilitățile și activitățile mele, ele constau în a contribui, alături de colegii din cabinet și minister, la inițierea și derularea unor acțiuni, programe naționale și proiecte dedicate sprijinirii dezvoltării segmentului de tineret din România. Practic, cu alte cuvinte, fac ceea ce făceam și la Direcția Județeană pentru Sport și Tineret Covasna, doar că acum totul este multiplicat la o scară mult mai mare, dat fiind faptul că Ministerul Tineretului și Sportului este unul dintre principalele repere atunci când ne referim la tinerii din România, iar colegii mei și cu mine asta vrem: să fim conectați la realitățile și nevoile lor și să-i sprijinim.Căci așa cum am declarat mereu, investiția în tineri este o necesitate și un pariu câștigat cu viitorul.
Ce îți propui să faci din această poziție?
Multe! Aș vrea să fac foarte multe, mai ales că domnul Secretar de stat Remus Munteanu a dovedit, nu o dată, că este dornic și susține necondiționat inițiativele dedicate tinerilor. Dar trebuie în același timp să fim realiști. A identifica și crea mecanisme durabile, capabile să sprijine sectorul de tineret, necesită timp. O construcție durabilă are nevoie de fundament. Ca atare, îmi propun, pe de-o parte, să pot ajuta la organizarea proiectelor de tradiție ale Ministerului, iar pe de altă parte, să ne gândim, împreună cu colegii mei, atât la inițiative inovatoare și originale, capabile să-i facă pe tineri să vină alături de noi, să-i capaciteze, cât și la o politică publică adaptată realităților momentului. Asta îmi doresc: crearea de oportunități capabile să genereze schimbare în rândul tinerilor.
„Tinerii sunt un barometru real al societății!”
De-a lungul timpului, ai fost implicat în numeroase activități cu și pentru tineri. Cum ți se pare generația actuală? Sunt altfel tinerii din generația actuală? Cum putem ajunge la ei?
Tinerii, indiferent de generația din care provin, au fost și sunt frumoși. Tinerețea în sine este o etapă a vieții extrem de frumoasă. Fiecare generație a avut și are farmecul ei, dar în același timp tinerii, indiferent că vorbim despre generația actuală sau despre cei din generația trecută, au fost mereu conectați la realitatea vremurilor. Nu cred că greșesc prea mult dacă afirm că tinerii sunt un barometru real al societății. Ei sunt unii dintre cei care reflectă și resimt cel mai bine societatea în care trăiesc. Dacă se vor regăsi în ea, dacă vor găsi ceea ce așteaptă, se vor implica. Și credeți-mă, o vor face cu o maturitate impresionantă. De aceea, în ce privește modul în care putem ajunge la tineri, cred cu tărie că problema nu este cum putem ajunge la ei, ci care sunt acele contexte pe care le oferim lor și în care ei se pot implica, își pot exprima năzuințele, idealurile și așteptările? Din păcate, și o spun cu un foarte mare regret, mai auzim și astăzi voci care spun că ele știu care sunt nevoile tinerilor, ce e bine și ce nu e bine pentru ei, voci care decid care sunt programele și proiectele dedicate acestora, dar care nu au mai pășit în mijlocul lor de ani de zile, care nu le-au mai ascultat durerile, căci erau prea ocupați cu discursuri demagogice. În condițiile în care tânărul, nefiind întrebat, este cel care ar trebui să fie principalul beneficiar al acestor programe sau proiecte. Ei bine, această stare de fapt, ar trebui să dispară și să înțelegem că singura cale de a ajunge la ei, este numai implicându-i într-un mod sincer, real și participativ în viața cetății. Trebuie doar să comunicăm mai des, să răspundem transparent și sincer nevoilor și aspirațiilor lor. Numai astfel se va crea acel spațiu în care tinerii se vor regăsii și vor simții acel sentiment de acasă.
Situația tinerilor NEETs cum ți se pare? (NEETs” sunt definiți acei tineri cu vârsta cuprinsă între 16 și 25 de ani care nu au loc de muncă, nu urmează o formă de învățământși nu participă la activități de formareprofesională) Ce crezi că ar trebui făcut pentru susținerea acestei categorii de tineri care nu lucrează, nu sunt angrenați în programe de formare?
Grea și dureroasă această problemă. Nu numai România se confruntă cu ea, ci și la nivel european acest subiect este unul extrem de fierbinte pe agenda publică. România, din păcate ocupă locul 4 la nivelul Uniunii Europene, privitor la numărul de tineri aflați în situația NEET. 1 din 4 tineri se regăsește în această situație, iar asta trebuie să ne dea serios de gândit. Din umila mea experiență, cred că avem nevoie de programe personalizate, în funcție de valorile și specificul fiecărui tânăr aflat în situația asta în parte. Aici intervine rolul Centrelor de tineret și a Lucrătorilor de tineret. Programul guvernamental și noua propunere a Legii Tineretului, vorbesc despre înființarea și dezvoltarea de Centre Comunitare Naționale de tineret, ele fiind văzute ca un instrument cu ajutorul cărora să fie derulate aceste programe de identificare, evaluare, dezvoltare de competențe și monitorizare, menite facilitării integrării sociale și profesionale a acestor tineri aflați în situația NEET. Iar aceste programe de formare, trebuie să fie axate pe latura aplicată. Practică. Să fie construite pe lucruri care atrag tinerii, de exemplu, latura digitală. Iar atunci devin atractive. Ca atare, după părerea mea, trebuie investit pe două căi, simultan: profesionalizarea și acordarea importanței cuvenite profesiei de Youth Worker (lucrător de tineret – n.r.), concomitent cu dezvoltarea de standarde de calitate serviciilor oferite de către Centrele comunitare de tineret, în lucrul cu tinerii.
Ai avut și activitate în străinătate, și chiar în acest an ai fost la Helsinki. Ce ai aduce de acolo, aici, în țară, și de ce? În ce a constat activitatea de la Helsinki?
Este adevărat. Am avut bucuria și șansa de a fi singurul Lucrător de tineret din administrația publică din România acceptat a participa în cadrul Programului European al Departamentului de tineret al Consiliului Europei-Quality Label for Youth Centres. Această rețea selectă, care reunește 11 centre de tineret din toată Europa, este destinată creării unor instrumente de calitate și a unor standarde unitare la nivel european, în ce privește serviciile și programele pe care le oferă sau ar trebui să le ofere un Centru de tineret. Și ca atare am fost să învăț. Să văd cum trebuie făcute lucruri de calitate. Și mai mult decât atât, experiența acumulată să mă ajute să aduc un lucru nou, să contribui la acreditarea de către Consiliul Europei, în premieră în România, a unui asemenea centru, care să fie gestionat de către o entitate aflată în subordinea Ministerului Tineretului și Sportului. Dar deocamdată nu dezvălui mai mult. Am să vă țin la curent cu stadiul acestui demers.
Și, pentru că este vară, sezon al taberelor, ce ne poți spune despre situația taberelor din județul Covasna? Cum pot fi ele revigorate?
Despre tabere și importanța lor nu am să insist foarte mult, în ziarul dumneavoastră fiind relatate pe larg activitățile de tabără ce se derulează la Centrul de Agrement Pădureni. Tot ceea ce vreau să spun este că aceste activități nu înseamnă doar casă și masă, ci ele trebuie să ofere contexte în care să se îmbine utilul cu plăcutul, mai exact să ofere pe lângă recreere, și oportunități de învățare într-un context nonformal, să dezvolte aptitudini, competențe și abilități în rândul tinerilor participanți. Cu alte cuvinte, să aibă o latură tematică. Fie că vorbim despre implicare civică, protecția mediului, dezvoltare personală, supraviețuire și altele, ele trebuie să aibă o latură de dezvoltare. Căci așa este firesc și normal. În ce privește revigorarea lor, așa după cum am mai declarat, lucrez intens și am realizat pași importanți ca județul Covasna să fie motorul primului cluster de turism pentru tineret din România și creatorul primului pachet turistic de țară dedicat segmentului de tineret după model european. Dar și despre asta vă voi ține la curent.
Pentru că vorbim despre tineri și despre lucrul cu aceștia, profit de ocazie să te întreb: ție cine ți-a fost mentor? Cine este persoana sau cine sunt persoanele de care îți vei aminti mereu cu drag, și care a/ au avut un rol hotărâtor în dezvoltarea ta personală și profesională?
Grea întrebare. Au fost mai mulți oameni. Fiecare cu care ai interacționat, te marchează. Dar dacă aș face totuși o ierarhizare, prima persoană căreia îi datorez ceea ce sunt, este soția mea, Anamaria. Ea este cea care m-a descoperit, ca să zic așa, cu tact și o inimaginabilă răbdare, având un rol definitoriu pentru ceea ce sunt. Iar prietenii mei apropiați și dragi, care mă cunosc mai îndeaproape știu că nu exagerez. Anamaria este echilibrul și totodată cel mai aspru critic al activității mele. Dar mă simt binecuvântat că o am aproape, căciîmpreună cu eaam pornit acum ceva timp în urmă, pe acest drum anevoios, dar extrem de frumos al proiectelor dedicate tinerilor. Îmi aduc aminte cu nostalgie de proiectele de tabără din Delta Dunării sau de pe malul lacului Nufărul de la Reci. Iar dacă tot vorbim despre mentori, al doilea om căruia îi sunt recunoscător este domnul profesor Eugen Petrescu. Nimeni altul decât cel care a contribuit la crearea Rezervației Biosfera Delta Dunării și creatorul taberelor de ornitologie ale Societății Ornitologice Române. Un om de la care am învățat ce înseamnă dedicare, pasiune, generozitate și mai ales ambiție. Iar pentru asta, mă folosesc cu acest prilej pentru a-i transmite domnului profesor, cu dragoste, că încerc să nu-l dezamăgesc. Căci a crezut și crede în mine.
Care sunt proiectele cele mai importante cu și pentru tineri, în care te-ai implicat?
O să încerc doar să enumăr câteva, care îmi vin acum în minte, căci sunt multe. Gala Tineretului din România, Școala Națională pentru Democrație, România Student Tour- album de promovare a județului Covasna, Caravana de filme NEXXT – Covasna, Programul de internship în administrația publică covăsneană, Concursul Internațional Young People in European Forest, Concursul Național de Ornitologie si Educație Ecologică CIP-CIP, Deschiderea a două centre de tineret în localitatea Vâlcele și Covasna, înființarea Grupului Local de Cercetași Kogayon din Covasna sau organizarea la Centrul de Agrement Pădureni, a primei grupe de cursanți din România din cadrulsingurului program postuniversitar din domeniul tineretului al Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității de Vest din Timișoara.Sunt doar câteva dintre multe alte inițiative dedicate tinerilor si in care am fost implicat.
În final, dacă ai un mesaj pentru tineri și pentru covăsneni, în general, te rog să îl transmiți.
Să înțeleagă că ei trăiesc acum. În prezent. Chiar dacă reprezintă viitorul, de ei depinde prezentul. Fără implicarea lor, entuziasmul, energia și originalitatea de care doar tinerețea este capabilă, totul stă sub semnul întrebării.
A consemnat Ana Ciorici Costache