Mai multe proiecte au fost depuse de către Prefectura Covasna, pentru activități care să marcheze Anul Centenar, iar trei dintre acestea au și fost aprobate.

Prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, a declarat vineri, 10 august a.c., în cadrul unei conferințe de presă, că dintre toate proiectele depuse de Instituția Prefectului, prin intermediul Ministerului Afacerilor Interne, au fost selecționate trei, pentru finanțare, de către Ministerul Culturii, dar este posibil să urmeze și altele.

Primul dintre acestea, Panoul Centenar, în valoare de 36.000 de lei, reprezintă de fapt, o serie de panouri, pe care sunt prezentate personalitățile reprezentative ale Marii Uniri, precum și locurile cu semnificație deosebită pentru acest eveniment. Acestea vor fi distribuite unităților de învățământ din județ, care și-au arătat interesul de a participa la acest proiect, panourile urmând să fie folosite ca material didactic la orele de istorie, în restul timpului fiind expuse la vedere, în școli. Până în acest moment, 35 de școli din județ s-au înscris în proiect și vor beneficia de aceste panouri, care vor fi distribuite o dată cu începerea noului an școlar.

 

„De asemenea mai sunt două proiecte pe care nu le desfășurăm singuri, ci în parteneriat: proiectul marșul centenar, în care avem parteneri mai multe instituții, mai multe primării și asociații. Acesta presupune refacerea traseului pe care l-au parcurs acum o sută de ani cei care au fost prezenți la Marea Adunare Națională. Sunt mai multe entități care participă alături de noi, proiectul urmând a se desfășura în perioada 24 noiembrie – 1 decembrie 2018. Deosebit la acest proiect este faptul că deplasarea se va face cu căruța așa cum s-a făcut și acum 100 de ani.”, a declarat prefectul Sebastian Cucu. Valoarea acestui proiect finanțat de către Ministerul Culturii este de 90.000 de lei.

 

„Următorul proiect, ce se va derula în parteneriat cu Despărțământul Astra Covasna-Harghita, constă în organizarea unui concert al artistului Nicolae Botgros și Ansamblul Lăutarii din Chișinău,  care se va desfășura în municipiul Sfântu Gheorghe.”, a mai adăugat prefectul județului Covasna. Pentru concertul din ziua de 29 noiembrie, Ministerul Culturii a alocat suma de 27.000 de lei.

 

Și autoritățile locale din diferite unități administrativ teritoriale ale județului au considerat că este necesară marcarea Anului Centenar, într-un mod cât mai semnificativ, prin proiecte proprii, finanțate, însă, tot de către Ministerul Culturii. Astfel, în orașul Covasna va fi amplasat un grup statuar dedicat regelui Ferdinand, iar în orașul Întorsura Buzăului va fi ridicat un monument în cinstea preotului Gheorghe Cerbu, participant la înfăptuirea Marii Uniri. Odată cu apropierea zilei de 1 Decembrie, în multe localități covăsnene vor avea loc, de asemenea, diverse activități cultural-artistice, dedicate acestei mari sărbători naționale.

 

Oana-Mihaela Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail