Muzeul Naţional al Carpaţilor Răsăriteni a organizat în perioada 7-9 august 2018 proiectul de educație muzeală destinat copiilor: „Meştereşte cu noi vara!’’, ediţia a IX-a.      

Jurnalul de vacanță a celor trei zile de activități începe cu prima zi, când destul de puțini copii au răspuns invitației noastre de a ne juca împreună și de a descoperi lucruri minunate. Cu toate acestea, cei care au ales să își petreacă două ore din vacanța mare la muzeu, s-au distrat grozav, au învățat lucruri noi vizitând expoziția de arheologie „Așezarea preistorică Păuleni-Ciuc, Dâmbul Cetății’’, au meșterit minunate vase din lut, și-au făcut câte o amuletă din lut, iar la sfârșit s-au întrecut la aruncarea bilelor la „Coșul din nuiele” individual, dar și pe echipe.

Povestea celei de-a doua zi din programul „Meșterește cu noi vara” pornește cu explorarea copiilor în expoziția de arheologie „Așezarea preistorică Păuleni-Ciuc, Dâmbul Cetății”.
Participanții au avut ca misiune găsirea obiectului preferat din expoziție, după care să îl prezinte celorlalți copii. Ce au ales? Unii sulița, alții vasul de provizii, figurinele zoomorfe, masa altar, macheta tactilă, medalioanele din lut sau din os.
Apoi au fost invitați în sala de pedagogie muzeală, unde au pictat vase ceramice, cu motive întâlnite în expoziție, dar și motive proprii.
La sfârșit am trecut la joacă, de această dată copiii au aruncat cercuri la „Vârtelnița buclucașă” și bile la „Coșul dacic”.
Zâmbete multe, voie bună, legarea unor noi prietenii, aflarea unor informații noi sunt elementele unei noi zile la Muzeul Național al Carpaților Răsăriteni!

Programul de pedagogie muzeală „Meșterește cu noi vara ” a ajuns în cea de a treia zi la final, când am derulat multe activități amuzante, interesante, educative și care au fost pe placul copiilor.
Să vă povestim ce am făcut?
Am început activitățile cu un joc de mimă, având pe bilețele extrase de copii obiecte legate de expoziția de arheologie în care ne aflam.
Participanții au mimat rând pe rând o suliță, Zeița Mamă cucuteniană, o statuetă zoomorfă, un olar și multe altele, iar ceilalți trebuiau să ghicească.
Apoi am trecut la un alt joc, prin care copiii trebuiau să ghicească câte un obiect, din ce material este alcătuit și la ce se folosea, doar pipăindu-l, având ochii închiși. Astfel au avut de ghicit un ciocan de piatră, un opaiț, un medalion din os, o figurină, o lamă din silex, o seceră din piatră, un corn, un ac din os.
De la joaca din expoziție am trecut în sala de pedagogie muzeală și am aflat despre elementele costumului popular, după care am confecționat păpuși pe linguri de lemn.
La final, ca și în celelalte zile, am trecut la jocurile de afară, unde erau pregătite „Moara”, „Vârtelnița buclucașă” și „Coșul cu bile”.

Obiectele confecţionate de copii în cadrul atelierelor au fost luate acasă de către aceştia la terminarea activităților.
Toți participanții au primit, înainte de plecare, diplome și mici cadouri pentru participarea la programul nostru educativ!
Echipa M.N.C.R a fost formată din Eugenia Filip, Mirela Mureșan și Cristina Felea-Baubec, iar alături de noi a fost Iulia Mureșan, voluntar de nădejde.

Unii copii ne-au zis că un minut la muzeu trece foarte repede și că ar vrea să nu se mai termine niciodată activitățile, alții ne-au răsplătit cu o îmbrățișare de mulțumire la sfârșit și toți au avut zâmbetele pe buze în toate cele trei zile, iar la final ne-au întrebat când mai organizăm astfel de programe educative pentru că doresc să se înscrie.

Felicitări copiilor și vacanță frumoasă în continuare!

 

Baubec-Felea Cristina

Muzeograf M.N.C.R

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail