Deși codurile de atenționare și avertizare asupra fenomenelor meteorologice extreme s-au succedat în această vară, fără prea multe pauze, locuitorii din comuna Belin, precum și autoritățile locale au fost surprinse duminică, 29 iulie a.c., atunci când o viitură a lovit localitatea.

Locuitorii comunei Belin nu au uitat dezastrul care s-a abătut asupra comunității lor în urmă cu opt ani, când ploile abundente au produs o viitură puternică ce a măturat cu repeziciune întreaga comună. La inundațiile din anul 2010 și-a pierdut viața o femeie, mai multe sute de gospodării au fost inundate, poduri și podețe au fost luate de ape, au fost distruse drumuri și clădiri publice. În urma prăpădului au rămas sătenii îngroziți de forța naturii, care s-au mobilizat, însă, și s-au pus pe treabă. Autoritățile locale au luat măsuri pentru reconstruirea infrastructurii distruse, pentru ajutarea localnicilor și pentru prevenirea unor situații similare.

De aceea, cu amintirea încă vie a experienței din 2010, în momentul în care, duminica aceasta, a venit iar viitura în comună, localnicii au fost pregătiți să țină piept furiei apei. Poate datorită măsurilor care au fost luate în urma acelei experiențe, ori poate fiindcă natura nu a mai fost atât de necruțătoare ca atunci, de data aceasta au fost afectate numai câteva zeci de gospodării, și acolo situația nefiind deosebit de gravă. Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Mihai Viteazul” al județului Covasna a trimis ieri în zonă trei motopompe, pompierii ajutând sătenii la evacuarea apei din subsoluri, curți și fântâni.

Aproximativ 40 de gospodării afectate

„Viitura a venit prin Belin Vale, pentru că pârâul Belinul Mare, care izvorăște în pădurea Belinului, trece prin cele două sate: Belin Vale și Belin. Aici, în comună a plouat puțin, dar ploaia torențială a fost mai sus în pădure, de unde a venit viitura. Au fost afectate aproximativ 30-40 de gospodării. Cea mai mare pagubă este un pod între Belin și Belin Vale, care s-a dărâmat, acolo sunt izolate mai mult de 100 de familii. Noi nu ne așteptam să se mai întâmple așa ceva. În 2010 lucrările de investiții care au fost efectuate în proporție de 80%. Albia pârâului a fost lărgită, după 2010, în centrul comunei a fost construit un pod mare, pentru un debit crescut.  Dacă nu erau aceste lucrări, poate evenimentele de acum ar fi fost și mai grave. Oamenii  din localitate sunt harnici și muncitori și s-au apucat de ieri să curețe, lucrează de zor. În case nu prea a intrat apa- numai 2 gospodării au fost afectate în acest sens. A intrat mai mult în curți și anexele gospodărești. Oamenii s-au pregătit, pentru că au învățat din anul 2010. Zidurile de sprijin și ce a fost făcut atunci au rezistat.”, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna primarul comunei Belin, Siko Imre.

Măsuri pentru restabilirea accesului către familiile izolate

Pentru cele peste 100 de familii izolate în satul Belin Vale, deja s-au luat măsuri de refacere provizorie a podului de acces în zonă.

„Chiar am avut făcut un proiect pentru podul care s-a dărâmat, dar nu ni s-a alocat suma necesară pentru a face această lucrare. Este vorba despre podul care leagă drumul forestier cu drumul comunal, dar cei care locuiesc în partea de Belin Vale au rămas fără drum de acces. Dar deja se lucrează, am făcut o trecere provizorie, pe care nu se poate trece chiar cu mașini mari, dar e funcțional. Încercăm să facem ce putem prin forțe proprii, dar pe viitor avem neapărat nevoie de un pod care să reziste la trafic. Trebuie să ajungă și aici o comisie specială de la Prefectură și stabilim atunci cine ce poate să facă.”, a mai adăugat Siko Imre.

***

Administrația Națională de Meteorologie anunță, pentru perioada 30 iulie – 12 august 2018 că vremea va fi ușor mai caldă decât în mod caracteristic acestei perioade în cea mai mare parte a Transilvaniei, cu excepția depresiunilor, unde valorile termice se vor situa în jurul celor normale. În aceste condiții, media regională a temperaturilor maxime va fi de 29 – 30 de grade, cu o tendință de scădere în ultimele zile de prognoză, spre 27 – 28 de grade. Minimele se vor menține în jurul a 16 grade în intervalul 30 iulie – 2 august, apoi vor marca o scădere spre medii de 14 – 15 grade. Pe tot parcursul celor două săptămâni ale intervalului de prognoză vor fi perioade în care se vor semnala ploi, mai ales averse, dar cu probabilitate mai ridicată în intervalul 30 iulie – 3 august.

Oana – Mihaela Costache

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail