Un grup de 20 de persoane – copii și adulți, din Republica Moldova, a fost găzduit, timp de o săptămână, la Întorsura Buzăului, în cadrul proiectului intitulat „Acasă la noi” și realizat sub forma unei tabere de cultură şi civilizaţie românească.
Tabăra de cultură şi civilizaţie românească „Acasă la noi” este una cu vechime (fiind la cea de-a XXII-a ediție) și oferă copiilor şi tinerilor români din teritoriile aflate în prezent în afara graniţelor şi celor care se găsesc în diferitele comunităţi româneşti, prilejul de a se bucura de frumusețile României și de a-și îmbogăți cunoștințele de istorie, geografie, prin grija gazdelor.
Proiectul s-a realizat la nivel național în organizarea Asociațiunii pentru Literatura Română și Cultura Poporului Român – „Astra” Iași, iar la Întorsura Buzăului s-a derulat cu sprijinul Despărțământului „ASTRA Buzăul Ardelean”, al Primăriei și al Casei de Cultură din localitate.
Oaspeții din Republica Moldova au fost cazați la Clubul Elevilor din Întorsura Buzăului. Pe parcursul șederii lor, aceștia au vizitat zona, prin grija partenerilor locali, iar în urma excursiilor efectuate, au realizat poze pe care le-au reprodus apoi, prin pictură. Lucrările au fost în mare parte, dăruite gazdelor:
„Au venit copii din Republica Moldova, extrem de talentați, împreună cu însoțitorii lor – un total de 20 de persoane. Au vizitat foarte mult zona – mănăstiri, edificii, multe obiective turistice. Le-am arătat atât frumusețile zonei Buzaielor, dar i-am dus chiar și pe Transfăgărășan, în Poiana Brașov, la Vulcanii noroioși, la tabăra de sculptură de la Măgura, la mai multe Mănăstiri și nu numai. Pe parcursul acestor excursii au făcut poze, iar pe baza fotografiilor, au pictat, apoi, tablouri minunate. Lucrările lor au reprezentat, practic, zonele pe care le-au văzut, și în special zona Buzaielor. Au pictat dumnezeiește și mărturisesc că au lăsat aici lucrări valoroase, niște capodopere, pe care le vom pune la loc de cinste. Evenimentul a fost o reușită și cred că acești copii, frați ai noștri de dincolo de Prut, au avut posibilitatea ca în aceste zile să se simtă extrem de bine aici și, desigur, și noi pe lângă ei. Primăria Întorsura Buzăului a suportat toate cheltuielile, domnul primar a fost foarte implicat și generos. A fost totul foarte, foarte frumos!”- a declarat, ieri, directorul Casei de Cultură Întorsura Buzăului, Costică Oltean.
Potrivit acestuia, tabăra, începută în 17 iulie, s-a încheiat în 24 iulie, printr-un uriaș foc de tabără, în zona Camping din Întorsura Buzăului.
Anul trecut, alt grup, de 31 de persoane – copii și adulți, din localitatea Gura Căinarului, raionul Florești, Republica Moldova, a vizitat câteva zone din județele Covasna și Brașov, în cadrul taberei de cultură şi civilizaţie românească „Acasă la noi”.
Ana Ciorici Costache