Exasperați de atacurile repetate ale urșilor  asupra gospodăriilor și culturilor agricole, reprezentanții Asociației Crescătorilor de Bovine din județul Covasna au adresat o scrisoare deschisă primului-ministru Viorica Dăncilă, precum și ministrului agriculturii, Petre Daea, prin care solicită luarea unor măsuri concrete, în vederea prevenirii acestor situații.

Potrivit legislației în vigoare, lupul și ursul sunt specii strict protejate, inclusiv la nivel european, vânarea lor fiind interzisă, cu excepția anilor în care autoritățile de mediu stabilesc că efectivul depășește optimul ecologic. Autoritățile estimează că în judeţ trăiesc în jur de 1.300 de urşi, un număr aproape dublu faţă de efectivul optim. Din acest motiv, Consiliul Județean Covasna, consiliile locale, dar și fermieri din județ au adresat numeroase cereri și petiții Ministerului Mediului pentru acordarea unor derogări în vederea înlăturării animalelor care produc pagube și prezintă un pericol în special pentru locuitorii din zonele rurale, unde urșii își fac frecvent simțită prezența chiar și în interiorul localităților.

Problema a fost ridicată în cadrul unei ședințe a Senatului României, ce a avut loc în cursul lunii mai, la care au participat Gheorghe Neagu, directorul Agenției pentru Protecția Mediului Covasna, Könczei Csaba, șeful Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Covasna (D.A.D.R.), precum și primarii unor localități din județ, unde s-au înregistrat frecvente atacuri ale animalelor sălbatice.

„Cât despre urși, autoritățile române au încercat găsirea unor soluții pentru relocarea excedentului de urși în alte state din Europa, însă până acum, aceste demersuri au fost fără succes. În 18 mii de hectare trebuie să avem 27 de urși, iar noi, la trei hrănitori avem peste 40.”, declara la acea vreme Fodor István, primarul comunei Bodoc.

Toate solicitările pentru luarea unor măsuri concrete și urgente nu au avut nici un rezultat, iar autoritățile locale sunt în imposibilitatea legală de a lua măsuri, cu toate că sesizări cu privire la prezența urșilor, atât în zonele rurale cât și în cele urbane sosesc zilnic.

În orașul Covasna problema este cu atât mai gravă, cu cât urșii nu mai au nici o teamă, făcându-și deja un obicei să coboare în zonele intens circulate de pietoni. Autoritățile locale au împânzit zona cu panouri care avertizează turiștii cu privire la prezența urșilor, însă, din punct de vedere legal, nu pot face mai mult de atât.

„Această problemă a devenit deja cotidiană și atât de deranjantă cu cât deja nu mai reprezintă o noutate. Semnale avem în fiecare zi, legate de prezența urșilor, atât în zona hotelurilor, cât și a spitalului de cardiologie. Am făcut atâtea adrese, am trimis atâtea scrisori, am sesizat și verbal problema, dar eu numai am speranța că cineva va mai îndrăzni să ia legal o măsură eficientă pentru rezolvarea problemei. Deja a devenit o stereotipie să facem adrese și nimeni să nu ne asculte.”, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna” Gyerő  József, primarul Covasnei.

 

Pagubele produse de urși, în continuă creștere

Potrivit șefului Direcției pentru Agricultură și Dezvoltare Rurală Covasna, Könczei Csaba situația pagubelor produse de urși pe raza județului este deosebit de dinamică, sosind săptămânal solicitări de evaluare, de la proprietari de terenuri agricole ori de animale.

„Noi, ca și Direcție nu participăm, la solicitarea proprietarilor, la evaluarea pagubelor făcute de animalele sălbatice, dar din păcate avem atât de multe, încât uneori nu putem onora fiecare solicitare. Primim săptămânal câte două-trei cereri, din tot județul, dar sunt și perioade când vin câte două-trei pe zi. Deocamdată, majoritatea pagubelor produse sunt în rândul efectivelor de animale, în special în turmele de oi, dar sunt și în rândul bovinelor. Spre toamnă, vor apărea pagubele și în culturile de câmp, însă primăvara și vara pagubele sunt preponderent în efectivele de animale. Numai anul trecut am avut înregistrate 278 de pagube produse de animale sălbatice, dintre care 80% de către urși, iar restul de către lupi și porci mistreți. Noi putem susține cu documente, cu solicitări de evaluare a pagubelor veridicitatea acestei situații. Lucrurile nu se îmbunătățesc: problema este reală și va fi din ce în ce mai gravă. Mie personal îmi este teamă ca lucrurile să nu degenereze în conflict om-animal. Uciderea urșilor la întâmplare este, în primul rând ilegală, iar în al doilea rând este incorectă, din punct de vedere al geneticii: pot fi ucise animale calitative din punct de vedere genetic, ceea ce ar însemna un dezastru pentru întreaga populație de urși. Omul își va pierde răbdarea la un moment dat și va încerca să își apere prin propriile mijloace recolta și animalele, iar deja avem semnale în acest sens. Dacă nu se iau măsuri drastice pentru a reveni la un număr normal al urșilor, vom avea o mare problemă. Evaluarea efectivului de urși diferă de la entitate la entitate, dar datele arată că la nivelul județului Covasna există un efectiv dublu față de cel normal. Această problemă este foarte gravă aici, în Curbura Carpaților, în special în județele Covasna, Brașov și Harghita.”, a declarat Könczei Csaba.

Scrisoare deschisă către Guvern și către Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale

Exasperați de lipsa unor măsuri concrete care să ducă la reducerea numărului de atacuri ale urșilor asupra efectivelor de animale, reprezentanții Asociației Crescătorilor de Bovine din județul Covasna au adresat următoarea scrisoare deschisă primului-ministru Viorica Vasilica Dăncilă, precum și ministrului agriculturii, Petre Daea:

„În numele fermierilor nemulțumiți de situația creată  prin înmulțirea excesivă a urșilor care produc numeroase pagube atât prin distrugerea  culturilor furajere, răpirea animalelor aflate la pășunat, cât și  prin atacul direct asupra persoanelor din  foarte multe localități, ne adresăm dumneavoastră.

În momentul de față nu există practic nici o singură localitate din județul nostru care să nu aibă de suferit din aceasta cauză. Distrugerile culturilor de porumb, răpirea foarte multor animale, unele chiar din curtea  fermierilor precum și starea de nesiguranță pentru viața oamenilor  ce locuiesc aici au creat o situație de nemulțumire generală care s-ar putea să se manifeste în mod necontrolat  asupra animalelor ce provoacă aceste pagube.

Deși am primit asigurări ferme din partea ministrului mediului, până în prezent măsurile luate sunt nesemnificative, situația  degenerând pe zi ce trece. S-a ajuns ca în prezent, în majoritatea localităților, oamenilor să le fie teamă să iasă pe stradă după înserat, iar pagubele produse să fie însemnate. De asemenea, din același motiv, nu se găsesc oameni dispuși să păzească animalele. Din cauza formalităților complicate, unii chiar renunță la solicitarea despăgubirilor.

Cotele de extracție acordate au fost foarte reduse până în prezent.

Stimată doamnă Prim Ministru,

Ne adresăm dumneavoastră cu toată încrederea, știind  că sunteți una din puținele persoane  care ne înțelege cu adevărat  și  are disponibilitatea de a ne ajuta cu fapte concrete și nu doar cu vorbe.

Vă rugăm cu tot respectul a ridica problema gravă cu care ne confruntăm în prima ședință de Guvern. Avem toată încrederea că nu ne veți dezamăgi iar sprijinul primit va dezamorsa situația tensionată din momentul de față.

Cu mulțumiri, Președinte AJCB Covasna, Otvos Moise”

Așadar, așteptăm cu nerăbdare un răspuns al autorităților centrale, pentru care, se pare că problemele din teritoriu sunt pur teoretice.

Oana-Mihaela Costache

 

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail