Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Covasna este deseori confundată cu cabinetul medicului de familie, mulți dintre pacienți ajungând aici pentru afecțiuni care nu sunt neapărat urgențe medicale. Însă ce te faci când te ia o durere chinuitoare, o febră sau o indigestie urâtă iar medicul tău de familie este în concediu? În mod normal, te adresezi unui centru de permanență, unde își desfășoară activitatea, în afara orelor normale de program, tot medici de familie  care sunt acolo să te ajute. Dar acolo unde nu există aceste centre de permanență, pacienții se adresează Unității de Primiri Urgențe.

Guvernul României a aprobat, recent, o Ordonanță de Urgență pentru asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență și pentru modificarea și completarea Legii 263/2004 privind asigurarea continuității asistenței medicale prin centrele de permanență.

„La solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat Ordonanța de Urgență pentru asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență și pentru modificarea și completarea Legii 263/2004 privind asigurarea continuității asistenței medicale prin centrele de permanență. Conform actului normativ, se aprobă suplimentarea bugetului Ministerului Sanatății pe anul 2018 din Fondul de rezervă bugetară la dispoziţia Guvernului,  cu suma de 25,095 milioane de lei,  pentru asigurarea continuității acordării asistenței medicale primare prin centrele de permanență și decontării acesteia, care se asigură potrivit legii de la bugetul de stat.” – se arată într-un comunicat de presă emis de către Ministerul Sănătății.

„Activitatea centrelor de permanență este o componentă de bază a sistemului sanitar românesc, care necesită evaluare pentru a identifica modalitățile de eficientizare, astfel încât pacienții să poată beneficia de servicii medicale indiferent de zona în care se află sau de ora la care ele sunt necesare”, a declarat Sorina Pintea, ministrul Sănătății.

În prezent, un număr de  352 de centre de permanență se află în relație contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate și de asemenea, un număr de 27 de centre de permanență au primit aviz de înființare din partea Ministerului Sănătății și și-au exprimat intenția de a intra în relație contractuală cu C.A.S., mai precizează reprezentanții ministerului.

 

Ce servicii sunt asigurate prin centrele de permanență?

 

În județul Covasna funcționează, în prezent, un singur astfel de centru de permanență – cel de la Baraolt. Potrivit legislației în vigoare, centrele de permanenţă funcţionează în regim de gardă. În zilele lucrătoare, garda se instituie în centru între orele 15,00-08,00 şi numai după terminarea programului stabilit pentru activitatea curentă a medicilor de familie în cadrul cabinetelor de medicină de familie din zonele arondate. În zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, precum şi în zilele declarate libere de către Guvernul României, garda începe de la ora 8,00 şi durează 24 de ore. În cadrul centrelor de permanenţă, continuitatea asistenţei medicale primare în regim de gardă este asigurată de medici de familie împreună cu asistenţi medicali, care îşi exercită profesia în conformitate cu prevederile legale în vigoare.

Serviciile medicale acordate de medicii de familie în cadrul centrelor de permanenţă sunt următoarele:

  1. a) asistenţă medicală în afecţiunile acute şi urgenţele medicochirurgicale, în limitele competenţei medicului de familie şi posibilităţilor tehnice
  2. b) trimitere către alte specialităţi în vederea internării, în situaţiile care depăşesc competenţele medicului de familie
  3. c) administrarea medicaţiei necesare tratamentului de urgenţă care se asigură din trusa de urgenţă a centrului de permanenţă sau a cabinetului medical în cazul în care permanenţa se asigură la cabinetul medical
  4. d) eliberarea unei adeverinţe medicale pentru pacient, cu care se va prezenta a doua zi la medicul său de familie pentru prescrierea reţetei; în zilele de sâmbătă, duminică şi sărbători legale, medicaţia se asigură din trusa de urgenţă atât cât va fi necesar pacientului până ajunge la medicul său de familie.

 

Deși Ordonanța de Urgență pentru asigurarea continuității asistenței medicale primare prin centrele de permanență a fost aprobată la sfârșitul lunii trecute, înființarea de noi centre este momentan blocată, probabil din lipsă de fonduri.

 

„Un centru de permanență acoperă anumită o zonă. Evident că cei din Sfântu Gheorghe nu vor merge în zona Baraolt. Zona Baraolt este acoperită, cât de cât, cu acest centru de permanență. Celelalte localități nu sunt acoperite. Ar fi benefice, consider eu, pentru că ar mai prelua din sarcinile urgenței, de exemplu, sarcinile UPU, dar sunt două probleme: una este că  în cadrul centrelor de permanență este vorba de libera asociere a medicilor, deci nu poate fi impusă înființarea centrelor de permanență. Aceștia pot să se asocieze, să formeze un centru de permanență. Asemenea solicitări n-am primit din păcate, din partea medicilor de familie. În schimb, la momentul actual, de vreo două săptămâni, am primit o adresă cum că se suspendă momentan posibilitatea înființării de noi centre de permanență.”, a declarat Agoston Laszlo, șeful Direcției pentru Sănătate Publică a județului Covasna.

Acesta a adăugat că ar fi foarte utilă înființarea unui centru de permanență și în municipiul Sfântu Gheorghe, însă medicii de familie nu pot fi obligați să desfășoare și această activitate, deși ei sunt remunerați de către Casa de Asigurări de Sănătate pentru activitatea prestată în astfel de centre.

Potrivit legii,  pentru asigurarea continuităţii asistenţei medicale primare în regim de gardă se poate înfiinţa un centru de permanenţă prin voinţa liber exprimată a minimum 2 medici de familie, titulari de cabinete de medicină de familie, indiferent de forma de organizare, care pot coopta alţi medici de familie, medici rezidenţi în medicina de familie în anul III de pregătire,  pentru a se constitui un grup de 7 medici. În situaţia în care nu se poate respecta condiţia de a se constitui un grup de 7 medici pentru asigurarea serviciului în regim de gardă în centrele de permanenţă, se pot înfiinţa şi centre de permanenţă cu 5 sau 6 medici de familie dacă aceştia pot asigura funcţionalitatea centrului de permanenţă şi sunt de acord să funcţioneze în această formulă.

Oana-Mihaela Costache

 

Vrei să fii notificat când apare un articol nou? Abonează-te prin e-mail