De trei ori pe săptămână, în piața agroalimentară din Sfântu Gheorghe, ciupercile sunt verificate gratuit, iar persoanele interesate pot primi consiliere cu privire la acestea. Câteva sute de persoane au și solicitat verificarea ciupercilor, de la începutul anului.
Reprezentanții TEGA S.A, societate care administrează piața agroalimentară din Sfântu Gheorghe, au informat că verificările sunt efectuate de specialiști din cadrul Societății de Micologie din Sfântu Gheorghe, în zilele de luni, miercuri și vineri, în intervalul orar 8.00-10.00.
Chiar Zsigmond Győző, președintele Societății de Micologie „Kálmán László” din Sfântu Gheorghe, este cel care efectuează expertiza. Acesta a declarat că atât consilierea celor interesați, cât și verificarea ciupercilor se realizează în mod gratuit. „Ajutăm cu mare plăcere pe oricine cumpără din piață sau de altundeva ciuperci, și nu este sigur de soiul lor. Din fericire s-au și obișnuit oamenii de la noi din oraș și vin destul de des să ne arate ciupercile de care nu sunt siguri, și așa este și foarte bine. Trebuie să fii foarte sigur pe o ciupercă, pentru a o și mânca”- a declarat Zsigmond Győző.
Potrivit acestuia, în acest an, verificările și consilierea au început în luna mai. De atunci și până în prezent, câteva sute de persoane i-au cerut părerea expertului, cu privire la ciupercile culese. „Ar fi destul de greu să spun un număr exact. De obicei, cam 15-20 de persoane ne caută în cele două ore cât durează verificarea din piață. Sunt unii care vin în mod repetat (…), dar sunt cu sutele, este sigur. Este foarte bine să vină.”- a spus președintele Societății de Micologie „Kálmán László”.
Ciupercile otrăvitoare pot fi cu ușurință confundare cu cele comestibile, de către un necunoscător, iar consumarea acestora poate fi fatală.
„Deja a apărut și Buretele viperei- Amanita phalloides– care este cea mai toxică pentru om (…) și în multe cazuri sunt asemănări între aceasta și alte ciuperci, asemănări percepute de consumatori. Atunci când cunoști bine domeniul, nu poate fi nicio problemă, nu poți să confunzi ciupercile toxice cu cele comestibile, acestea din urmă fiind chiar mai multe decât cele toxice și au foarte multe gusturi. Ar fi păcat, pe de altă parte, să nu putem să le gustăm – conțin și vitamine, nu te îngrași deloc, dar te fac să te simți sătul, deci, din multe puncte de vedere, sunt benefice. ”, a mai declarat Zsigmond Győző.
Potrivit acestuia, în toate piețele din țară ar trebui să existe un punct de verificare a ciupercilor, însă acest lucru nu se întâmplă.
„Ar fi bine să se respecte legea care este în vigoare din 2006, și care nici astăzi nu este în practică, de fapt. Ar trebui ca în piețele din toată țara să se facă verificare de ciuperci, așa cum facem și noi, dar în lipsa reglementărilor, normelor care ar fi trebut să vină cu o lună sau cu măcar câteva luni după intrarea în vigoare a Legii 30 din 2006, nu se pune în aplicare această lege. (…) Au trimis numai listele cu ciupercile care se pot vinde în piețe. De exemplu, nu s-a făcut nimic nici în privința recunoașterii ocupației de expert în ciuperci, așa cum este în majoritatea țărilor din Uniunea Europeană. Din păcate, numai la noi în Sfântu Gheorghe se face acest control”, a adăugat specialistul.
Acesta a ținut să dea și niște sfaturi culegătorilor amatori: „Să nu se teamă fără temei și în primul rând, într-adevăr, să fie foarte atenți cu ciupercile care sunt toate foarte bune, acolo la locul lor. Fiecare își are rolul în natură, deci nu trebuie să fie aruncate sau să se dea cu piciorul în ele. Să le acorde atenția cuvenită; să nu lipsească din meniu ciupercile.”
Ana Ciorici Costache