Sintilia – sărbătoarea de suflet a zăbălenilor, ajunsă la cea de-a noua ediție, a fost marcată duminică prin cântec, joc și voie bună, în prezența a numeroși localnici, oficialități, artiști și turiști. Ediția din acest an a fost una specială, dedicată centenarului Marii Uniri.
Manifestarea are rădăcini în vremurile când, în preajma sărbătorii Sfântului Ilie, ciobanii coborau de la munte, pentru a-şi găsi nevastă. Se îmbrăcau în straie de sărbătoare și participau la Sintilie, unde își alegeau nevasta, dintre fetele de măritat prezente acolo, astfel că, Sintilia reprezenta și cadrul în care se puneau bazele unor familii. Vremurile s-au schimbat, dar tradiția nu s-a pierdut, astfel că, deși marcată sub o formă contemporană, Sintilia reconstituie obiceiuri și tradiții importante și bucură inimi, cu fiecare ediție. La Zăbala, ediția ce a avut loc duminică a fost cea de-a noua și s-a derulat în organizarea Asociației Cultural-Creștine „Căciula” din Zăbala, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Zăbala, al Centrului de Cultură al județului Covasna și prin implicarea localnicilor și a unor sponsori.
Și pentru că potrivit unei expresii din bătrâni – „totdeauna lucrul tău, să-l începi cu Dumnezeu”, evenimentul a debutat la biserica ortodoxă din Zăbala – cu Hramul „Sfântul Ilie”, unde s-a desfășurat Sfânta Liturghie. De acolo, alaiul de oameni, majoritatea îmbrăcați în costume populare, au pornit, conduși de călăreți cu tricolor în mână, către Poiana Sintiliei, martoră a multor momente frumoase din viața localnicilor.
Odată ajunși în Poiană, cei prezenți au putut urmări reconstituirea unor etape ale nunții, specifice zonei: bărbieritul mirelui și cerutul miresei, în rolurile principale fiind chiar doi tineri din comună, care își unesc destinele în acest an.
„Este un eveniment aparte în acest an, deoarece este An Centenar și am pus mai mult suflet, cu gândul la eroii noștri care ne-au lăsat o țară frumoasă și niște tradiții pe care le putem păstra, iar noi încercăm să le ducem mai departe. Din păcate, unii dintre noi am cam uitat tradițiile din județ sau chiar din localitate, iar cu această ocazie le pot retrăi, pot să își amintească cu plăcere de ceea ce vedeau la bunici, la părinți, oieri, ciobani din zonă. Își pot aminti de tradițiile lor minunate, cu caș, cu urdă, cu jintiță. Sîntilia era sărbătoarea ciobanilor, pe care o păstrau cu sfințenie: veneau de la stâne, își cunoșteau viitoarele mirese, iar dacă se înțelegeau familiile iar fata accepta păpușa de caș, urmau să facă o nuntă frumoasă. Deci este un eveniment important în socializarea comunității, care era formată din mulți ciobani. Astfel Sîntilia era întemeietoarea noilor familii din localitate.”, a declarat pentru „Mesagerul de Covasna”, Liviu Boc, reprezentantul Asociației Cultural-Creștine „Căciula”, unul dintre organizatori.
Prezent la eveniment, prefectul județului Covasna, Sebastian Cucu, i-a felicitat pe organizatorii Sintiliei, pentru faptul că duc tradiția mai departe.
Părintele protopop Ioan Bercu s-a adresat, apoi, celor prezenți: „De la mare până la munte, în toate părțile, de la Nistru până la Tisa, în aceste zile premergătoare sărbătorii de Sfântul Ilie se organizează nedei ciobănești. De ce oare, ciobănești? Numai ciobanii au dreptul să se distreze, de Sfântul Ilie? Am zice că da, fiind tot plecați la munte, de la 1 mai (…). Nu numai a lor este sărbătoarea Sfântului Ilie. El este patronul aviatorilor, călugărilor, al oamenilor singuratici și bineînțeles, al păstorilor. Sfântul Ilie este un sfânt proroc, ales de Dumnezeu să îndrepte oamenii pe calea cea bună a credinței și moralității. (…) Cu aceste prilejuri se organizează serbări câmpenești, cu veselie și distracție, căci Sfântul Ilie, prin rugăciune a adus ploaie pe pământ și ploaia, bine împărțită, aduce rod pământului (…)”.
Primarul comunei Zăbala, Fejer Levente, a luat apoi cuvântul și a spus: „Sfântul Ilie este celebrat ca un mare făcător de minuni și aducător de ploi în vreme de secetă. Este considerat un sfânt ecumenic, deoarece este cinstit în toate cultele lumii. Sfântul Ilie este considerat ocrotitorul recoltelor și a rămas în istoria Bisericii Ortodoxe ca un exemplu de credință și curaj, demn de urmat. În trecut se obișnuia ca în această zi să se organizeze întâlniri ale păstorilor, ale comunităților sătești, se organizau târguri și bâlciuri. În satul nostru s-a reluat această tradiție și deja a noua oară se organizează Sintilia zăbălenilor. Cu această ocazie, doresc să felicit organizatorii, invitații și doresc ca și în următorii ani să aibă puterea, inițiativa organizării acestui eveniment tradițional! (…)”
Învățătorul Dan Hagiu, care a adus în Poiana Sintiliei o turmă de oi, completând tabloul de Sintiliilor de altădată, a subliniat că ediția actuală a evenimentului este una specială, dedicată centenarului Marii Uniri.: „Coborâi din dealul stânii/ Cu oile și cu câinii/ – cu ciobanii și stăpânii – mai adaug eu la versurile acestui cântec frumos. Stimați invitați, dragi consăteni, dragi vecini, mă bucur că sărbătorim! Noi sărbătorim de mult Sintilia, prin străbunii noștri și prin copiii noștri care o vor sărbători în continuare, cât va ține lumea asta (…). Aceasta este o ediție în versiunea nouă, pentru că timpul trece și oamenii se schimbă. Anul acesta ne străduim să închinăm acest eveniment al nostru – al nostru în sensul larg al cuvântului – sărbătoririi centenarului Marii Uniri. (…) Să sărbătorim cum se cuvine acest eveniment strămoșesc”- a spus învățătorul Dan Hagiu.
Program artistic amplu: Veta Biriș, printre invitații speciali
A urmat apoi programul artistic susținut de interpreți, ansambluri folclorice şi grupuri de păstrători de tradiţii şi obiceiuri populare locale, dar și din țară, printre invitații speciali al acestei ediții numărându-se interpreta de muzică populară, Veta Biriș, dumneaei fiind prezentă la eveniment încă de la debutul acestuia și urmărind punerea în scenă a tradițiilor, discursurile și alte momente ale sărbătorii. Îndrăgita artistă a susținut un frumos program artistic. Invitați speciali au fost și Marius Ciprian Pop, „Ceterașii de la Cluj”, Ilie Medrea și Giulia Medrea.
Spectacolul a continuat cu Ansamblurile folclorice „Junii Covăsneni”, „Românașul”, tripletele Onea și nu numai.
Nu au lipsit standurile cu produse tradiționale și produse locale. Cei prezenți au putut mânca bulz copt pe cărbuni încinși și pastramă de oaie, dar și alte produse preparate de crescătorii de oi, au vizitat standurile cu costume populare și cu cojoace și s-au putut recrea ore bune.
La eveniment a participat și poeta Mihaela Aionesei, din Târgu Secuiesc, nelipsită de la manifestările tradiționale și de la evenimentele de suflet, românești.
Îmbrăcată în port popular, poeta a vizitat standurile, a urmărit spectacolele și s-a încărcat cu bucurie.
„Sintilia zăbălenilor… o sărbătoare devenită națională de câteva ediții. Un prilej de a ne veseli cu frații, cu munții, cu brazii, cu zarea. De-a ne aminti cât de bine e când ne ține în sânul ei țara.” –a menționat Mihaela Aionesei.
Un eveniment similar va avea loc la sfârșitul acestei săptămâni, la Covasna, Sântilia-Nedeia mocănească a voineștenilor.
Ana Ciorici Costache